2016-05-19 08:51

2016-05-19 08:51

Årets första Sugar cup

ÖDSKÖLT: 20 ekipage på banan i Alltorp

Den första omgången i Sugar cup reds i söndags i Alltorp. 20 ekipage deltog och de unga ryttarna fick uppmuntrande ord och konstruktiv kritik av Pontus Hugosson, en meriterad fälttävlansryttare, som svarade för bedömningen.

Sugar cup är ingen traditionell tävling utan utbildning och träning för unga ryttare på ponnyer. De rider en kortare fälttävlansbana med hinder upp till 60 centimeter och blir bedömda utifrån ett antal kriterier.

Det återstår ytterligare två omgångar innan det är dags för regionfinalen på Baldersnäs den 10 juli med kvalificering till riksfinalen i Hässleholm i augusti.

Pontus Hugosson, som gjorde debut i rollen som bedömare, var nöjd med nivån på deltagarna. Som brukligt i Sugar cup får deltagarna en dags träning på banan med allmänna tips dagen före. Även den leddes av Pontus Hugosson.

Extra genomgång

Innan ridningen på söndagen blev det dessutom en extra genomgång av förutsättningarna samt en syn av banan där han tipsade om bästa sätt att ta sig an varje hinder. Exempelvis vattenhindret var deltagarna tillsagda att trava igenom, eftersom Pontus Hugosson inte ansåg att de var rutinerade nog att galoppera

Vid totalbedömningen var det fem punkter han tittade på hur varje ekipage klarade av och vägde samman.

Det var säkerheten, ryttarens sits, vägval vid hindren, inverkan på hästen och ritten i sin helhet.

I protokoll

Utifrån det sattes ett protokoll ihop och när de tre omgångarna är klara står det klart vilka som får rida regionfinalen.

På plats vid banan fanns också Hasse Forssman, Baldersnäs Horse Event, som gick runt och intresserat följde de unga ryttarnas prestationer. Även han var mycket nöjd.

– Det är en fin bana som passar perfekt i det här sammanhanget, sa han.

Sugar cup är ingen traditionell tävling utan utbildning och träning för unga ryttare på ponnyer. De rider en kortare fälttävlansbana med hinder upp till 60 centimeter och blir bedömda utifrån ett antal kriterier.

Det återstår ytterligare två omgångar innan det är dags för regionfinalen på Baldersnäs den 10 juli med kvalificering till riksfinalen i Hässleholm i augusti.

Pontus Hugosson, som gjorde debut i rollen som bedömare, var nöjd med nivån på deltagarna. Som brukligt i Sugar cup får deltagarna en dags träning på banan med allmänna tips dagen före. Även den leddes av Pontus Hugosson.

Extra genomgång

Innan ridningen på söndagen blev det dessutom en extra genomgång av förutsättningarna samt en syn av banan där han tipsade om bästa sätt att ta sig an varje hinder. Exempelvis vattenhindret var deltagarna tillsagda att trava igenom, eftersom Pontus Hugosson inte ansåg att de var rutinerade nog att galoppera

Vid totalbedömningen var det fem punkter han tittade på hur varje ekipage klarade av och vägde samman.

Det var säkerheten, ryttarens sits, vägval vid hindren, inverkan på hästen och ritten i sin helhet.

I protokoll

Utifrån det sattes ett protokoll ihop och när de tre omgångarna är klara står det klart vilka som får rida regionfinalen.

På plats vid banan fanns också Hasse Forssman, Baldersnäs Horse Event, som gick runt och intresserat följde de unga ryttarnas prestationer. Även han var mycket nöjd.

– Det är en fin bana som passar perfekt i det här sammanhanget, sa han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.