2018-05-09 09:50

2018-05-09 09:50

Depressiva döden prisas

DALSLAND: Victor Johannesson får Dalslands Sparbanks Litteraturpris

Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2018 går till den 25-årige författaren Victor Ville Johannesson alias Depressiva döden.

Priset är på 10 000 kronor och prisutdelningen äger rum fredagen den 27 juli i Kulturmagasinet i Åmål i samband med invigningen av årets Bokdagar i Dalsland.

Det är en glad Victor Johannesson som svarar när Dalslänningen ringer upp.

– Det känns bra, det är första priset jag får för mitt bokprojekt om Depressiva döden, och jag funderar på att använda pengarna till att laga min dator, så att jag kan jobba vidare på bästa sätt, säger han.

”Extrem svärta”

Juryn skriver i sin motivering att ”Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2018 går till Victor Ville Johannesson för hans debutbok Fan vad trist, Depressiva Döden. I det här bildbaserade dagboksformatet får vi följa konstnären Victor Ville Johannessons alter ego under ett år. Det är humor med en extrem svärta och den uppkom som ett sätt för författaren att hantera och bearbeta sin egen depression.”

Juryn fortsätter: ”Det är en bok om samhällets oförmåga att möta någon som inte orkar längre. Men det är också en bok fylld av svart humor av bästa märke. Han daltar varken med sin depression eller med läsaren. De träffsäkra aforismliknande dagboksanteckningarna och de uttrycksfulla bilderna, mest svartvita, ger djup och skärpa. Victor från Dals Långed får oss att sätta skrattet i halsen.”

Juryn har bestått av Anita K Alexanderson, Lena Grönlund och Birgitta Rolöf.

Från Dals Långed

Långedsbördige Victor Johannesson är utbildad grafisk formgivare. Han tecknar och skriver med ritplatta och arbetar sedan vidare med sina bilder i photoshop.

Victor Johannesson är i dag bosatt i Åmål. Han arbetar till vardags som bildlärare på Bengtsgårdens högstadieskola i Bengtsfors.

Nytt bokprojekt

Dalslänningen har tidigare berättat om hans bokprojekt. Dels den nämnda debuten med seriefiguren Depressiva döden i boken Fan vad trist och det nu pågående samarbetet med kollegan Mathias Leclér, alias Villfarelser. Ett samarbete som ska rendera i ytterligare en bok.

– Arbetet rullar på och våren 2019 ska boken komma ut. Det är tajt, men det ska väl gå, säger Victor Johannesson.

Priset är på 10 000 kronor och prisutdelningen äger rum fredagen den 27 juli i Kulturmagasinet i Åmål i samband med invigningen av årets Bokdagar i Dalsland.

Det är en glad Victor Johannesson som svarar när Dalslänningen ringer upp.

– Det känns bra, det är första priset jag får för mitt bokprojekt om Depressiva döden, och jag funderar på att använda pengarna till att laga min dator, så att jag kan jobba vidare på bästa sätt, säger han.

”Extrem svärta”

Juryn skriver i sin motivering att ”Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2018 går till Victor Ville Johannesson för hans debutbok Fan vad trist, Depressiva Döden. I det här bildbaserade dagboksformatet får vi följa konstnären Victor Ville Johannessons alter ego under ett år. Det är humor med en extrem svärta och den uppkom som ett sätt för författaren att hantera och bearbeta sin egen depression.”

Juryn fortsätter: ”Det är en bok om samhällets oförmåga att möta någon som inte orkar längre. Men det är också en bok fylld av svart humor av bästa märke. Han daltar varken med sin depression eller med läsaren. De träffsäkra aforismliknande dagboksanteckningarna och de uttrycksfulla bilderna, mest svartvita, ger djup och skärpa. Victor från Dals Långed får oss att sätta skrattet i halsen.”

Juryn har bestått av Anita K Alexanderson, Lena Grönlund och Birgitta Rolöf.

Från Dals Långed

Långedsbördige Victor Johannesson är utbildad grafisk formgivare. Han tecknar och skriver med ritplatta och arbetar sedan vidare med sina bilder i photoshop.

Victor Johannesson är i dag bosatt i Åmål. Han arbetar till vardags som bildlärare på Bengtsgårdens högstadieskola i Bengtsfors.

Nytt bokprojekt

Dalslänningen har tidigare berättat om hans bokprojekt. Dels den nämnda debuten med seriefiguren Depressiva döden i boken Fan vad trist och det nu pågående samarbetet med kollegan Mathias Leclér, alias Villfarelser. Ett samarbete som ska rendera i ytterligare en bok.

– Arbetet rullar på och våren 2019 ska boken komma ut. Det är tajt, men det ska väl gå, säger Victor Johannesson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.