2018-09-14 06:00

2018-09-14 06:00

Ett glashus i valtider

Valet ligger några dagar bakom oss. Förhandlingarna mellan partierna fortgår, och den närmaste tiden vet vi hur styret kommer att se ut i våra Dalslandskommuner.

En säker gissning är att styret i Dals-Ed lär bestå oförändrat. I Färgelanda och Bengtsfors lär det bli förändringar. Hur långtgående torde visa sig om några dygn, men politikerna på det lokala planet står på många håll i samma tilltrasslade situation som på riksnivå. En uppmaning borde vara att titta på hur väljarna verkligen röstat och ödmjukt respektera det. För att undvika risken att kasta sten i glashus ska vi så länge valresultaten är preliminära, inte kommentera dem vidare, utan tala om just – glashus.

När året 2018 ska summeras för Dalslands del så måste ett av minnena handla om de spännande glashus som satts upp på flera håll.

Glashuset - The 72-hour cabin, designat av Jeanna Berger, byggt av Fridh och Hell och skickligt marknadsfört av Visit Sweden och Dalslands Turist AB har verkligen satt Dalsland på kartan. De som provat att sova i något av husen har berättat om upplevelsen med stor entusiasm.

Snart stundar ett tillfälle då huset visas i Stockholm, i vart fall delvis, och i Bengtsfors har många förbipasserande sett det hus som stått under sommaren invid Kanotmaratonstenen i Centralparken.

Hur planerna ser ut för glashuset i Centralparken är okänt, men visst skulle det vara en kul idé om det fick finnas kvar i Bengtsfors. På något vis har det blivit ett inslag i den dalsländska arkitekturen som bör bevaras. Vad vore väl mer lämpligt än att det fick ta plats bland övriga historiska hus och torp högt uppe på Gammelgården?

Om inte annat kan företrädarna för partierna sätta sig i glashuset och transparent diskutera sig fram till en lösning av styret i Bengtsfors. Ungefär som när en ny påve utses i Vatikanen. Det vore något det!

Thomas Wallin

 

En säker gissning är att styret i Dals-Ed lär bestå oförändrat. I Färgelanda och Bengtsfors lär det bli förändringar. Hur långtgående torde visa sig om några dygn, men politikerna på det lokala planet står på många håll i samma tilltrasslade situation som på riksnivå. En uppmaning borde vara att titta på hur väljarna verkligen röstat och ödmjukt respektera det. För att undvika risken att kasta sten i glashus ska vi så länge valresultaten är preliminära, inte kommentera dem vidare, utan tala om just – glashus.

När året 2018 ska summeras för Dalslands del så måste ett av minnena handla om de spännande glashus som satts upp på flera håll.

Glashuset - The 72-hour cabin, designat av Jeanna Berger, byggt av Fridh och Hell och skickligt marknadsfört av Visit Sweden och Dalslands Turist AB har verkligen satt Dalsland på kartan. De som provat att sova i något av husen har berättat om upplevelsen med stor entusiasm.

Snart stundar ett tillfälle då huset visas i Stockholm, i vart fall delvis, och i Bengtsfors har många förbipasserande sett det hus som stått under sommaren invid Kanotmaratonstenen i Centralparken.

Hur planerna ser ut för glashuset i Centralparken är okänt, men visst skulle det vara en kul idé om det fick finnas kvar i Bengtsfors. På något vis har det blivit ett inslag i den dalsländska arkitekturen som bör bevaras. Vad vore väl mer lämpligt än att det fick ta plats bland övriga historiska hus och torp högt uppe på Gammelgården?

Om inte annat kan företrädarna för partierna sätta sig i glashuset och transparent diskutera sig fram till en lösning av styret i Bengtsfors. Ungefär som när en ny påve utses i Vatikanen. Det vore något det!

Thomas Wallin

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.