2018-07-13 08:14

2018-07-13 08:14

En butik till i Bengtsfors...

LEDARE

I Bengtsfors invigdes under torsdagen det nya Systembolaget som är imponerande utökat och stort för den lilla orten. I den alkoholpolitiska debatten och de problem som droger vållar är det en intressant markering.

För ett antal år sedan drabbades Systembolagets ledning av något slags hjärnsläpp, när en typ av minibutiker skulle inrättas på landsorten. Bengtsfors var en av de orter som drabbades såtillvida att sortimentet som förut var acceptabelt för en mindre ort, skars ned till den grad att lågprisviner, sprit och öl var vad som mötte besökarna.

Det hjälpte föga att den välordnade butiken hade en synnerligen engagerad och duktig personal, som för övrigt prisats inom Systembolaget åtskilliga gånger. Sortimentet var vad det var.

Kanske tyckte någon i Stockholm, där även förorter stoltserar med rejäla sortiment i Systembolagen, att det räckte med renat, starköl och lite lådviner till landsorten med den spritkultur man tror råder.

Kritiken mot det dåliga sortimentet har vad Dalslänningen snappat upp genom åren varit stort, inte minst bland vinintresserade. Systembolaget lär ha fått del av dessa åsikter via sina många enkätundersökningar, och tydligen har det haft effekt. Det finns även aktiva vinprovarföreningar som Munskänkarna i området som vädrat sina åsikter.

Möjligen är bolaget numer lyhört för de förändringar som sker på dryckesfronten i Sverige. Färsk statistik visar drastiska nedgångar i alkoholkonsumtionen bland unga, och det är glädjande. En tendens tycks vara att många väljer svagare drycker. I stället för att gå in och köpa starköl och brännvin, kommer unga kunder in och frågar om vad som behövs för att blanda en Aperol, eller liknande. Av allt att döma en utveckling som tyder på mognad.

Satsningen på en anständig butik i Bengtsfors är mycket bra. Dels kanske den öppnar ögonen för fler om att det är kvalitet och smak, snarare än alkoholhalt som är det intressanta. Dels kan det ha positiva effekter på turisthandeln, vilket kan komma övriga lokala butiker till del. Slutligen kanske det kan vara bra för de småbryggerier som finns i närområdet, för att sälja sina produkter.

Att skriva om detta i Dalslänningen visar också att tiderna förändras även i Bengtsfors. På 1970-talet, då det hus där Systembolaget alltjämt ligger invigdes, valde tidningens redaktion att beskriva det nya handelshusets innehåll med att det fanns en ICA-butik, post och en butik till...

Eller som anekdoten om turisten som frågade en ortsbo vid den tiden om var Systembolaget ligger, och fick till svar: – Ja, det vet jag, men det tänker jag inte berätta för dig...

Thomas Wallin

I Bengtsfors invigdes under torsdagen det nya Systembolaget som är imponerande utökat och stort för den lilla orten. I den alkoholpolitiska debatten och de problem som droger vållar är det en intressant markering.

För ett antal år sedan drabbades Systembolagets ledning av något slags hjärnsläpp, när en typ av minibutiker skulle inrättas på landsorten. Bengtsfors var en av de orter som drabbades såtillvida att sortimentet som förut var acceptabelt för en mindre ort, skars ned till den grad att lågprisviner, sprit och öl var vad som mötte besökarna.

Det hjälpte föga att den välordnade butiken hade en synnerligen engagerad och duktig personal, som för övrigt prisats inom Systembolaget åtskilliga gånger. Sortimentet var vad det var.

Kanske tyckte någon i Stockholm, där även förorter stoltserar med rejäla sortiment i Systembolagen, att det räckte med renat, starköl och lite lådviner till landsorten med den spritkultur man tror råder.

Kritiken mot det dåliga sortimentet har vad Dalslänningen snappat upp genom åren varit stort, inte minst bland vinintresserade. Systembolaget lär ha fått del av dessa åsikter via sina många enkätundersökningar, och tydligen har det haft effekt. Det finns även aktiva vinprovarföreningar som Munskänkarna i området som vädrat sina åsikter.

Möjligen är bolaget numer lyhört för de förändringar som sker på dryckesfronten i Sverige. Färsk statistik visar drastiska nedgångar i alkoholkonsumtionen bland unga, och det är glädjande. En tendens tycks vara att många väljer svagare drycker. I stället för att gå in och köpa starköl och brännvin, kommer unga kunder in och frågar om vad som behövs för att blanda en Aperol, eller liknande. Av allt att döma en utveckling som tyder på mognad.

Satsningen på en anständig butik i Bengtsfors är mycket bra. Dels kanske den öppnar ögonen för fler om att det är kvalitet och smak, snarare än alkoholhalt som är det intressanta. Dels kan det ha positiva effekter på turisthandeln, vilket kan komma övriga lokala butiker till del. Slutligen kanske det kan vara bra för de småbryggerier som finns i närområdet, för att sälja sina produkter.

Att skriva om detta i Dalslänningen visar också att tiderna förändras även i Bengtsfors. På 1970-talet, då det hus där Systembolaget alltjämt ligger invigdes, valde tidningens redaktion att beskriva det nya handelshusets innehåll med att det fanns en ICA-butik, post och en butik till...

Eller som anekdoten om turisten som frågade en ortsbo vid den tiden om var Systembolaget ligger, och fick till svar: – Ja, det vet jag, men det tänker jag inte berätta för dig...

Thomas Wallin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.