2018-07-03 09:15

2018-07-03 09:15

Hur har det gått så fel?

LEDARE

Vad är det för fel på folk som kastar skräp hur som helst i naturen – och i våra samhällen dessutom?

Undertecknad har flera gånger sett människor passera på en gångväg i Bengtsfors och där helt enkelt kastat, eller bara släppt plastflaskor på marken efter sista klunken. Med visst civilkurage har de anmodats att plocka upp det de ”tappat”, och faktiskt gjort det med en ursäkt. Senaste tillfället uppstod dock en smått komisk situation. En ung man hade slängt en färgglad flaska i den djupa kommunala växtligheten. Efter ett påpekande bad han om ursäkt och skulle gå tillbaka för att plocka upp den. Men, se det gick inte då de nya fina träningsskorna skulle bli smutsiga av att kliva in i gräset...

Tala om motsägelse när det gäller att hålla rent.

Att problemet är globalt kan man förstå efter att ha sett bilder från plastskräpdrabbade länder som Thailand och liknande nationer. Givetvis finns en förklaring i dålig infrastruktur där sophantering kanske saknas, kombinerat med låg kunskapsnivå. Men ändå, man tycker att det skulle ligga i alla människors intresse att ha en någorlunda ren miljö omkring sig, om inte för sin egen skull.

I många länder, kanske framför allt i USA är det omedelbara och skyhöga böter för den som ertappas med att kasta något från bilen, eller när man är ute. I Australien har man gått ett steg längre, på ett sätt som säkert skulle få lagstiftarna i Sverige att gå i spinn. Som affischen på bilden antyder, uppmanas vägtrafikanter att ange andra trafikanter som beter sig illa. Ring och anmäl eller dokumentera med bild dem som skräpar ned.

Bra eller dåligt? Tja, det beror på hur allvarligt man ser på problemet.

Någon kommun har startat med att införa rejäla böter mot fimpar som kastas, och samtidigt vittnar polis om en total nonchalans där folk bara reser sig upp från badstränder på Västkusten och lämnar skräpet efter sig. Polis som säger till får till och med ovett för det!

Någonstans har det börjat gå riktigt snett i Sverige. I skolan och redan i förskolan torde det finnas ett stort ansvar för att pränta in ansvar för vår miljö och vårt samhälle på ett handfast sätt. Uppenbarligen har man på många håll misslyckats med det, även om vissa skolor och förskolor bevisligen är jätteduktiga på att tala om och samla skräp. Sådant skriver vi ganska ofta om i Dalslänningen.

Det behövs förebilder. Mina tankar går till Kapten Persson som höll ett förmanande tal till oss nyinryckta i lumpen och avslutade med: ...ni ska inte kasta skräp i naturen, och på åkrar där korna kan ta skada av det, sade han till oss unga rekryter. Det är väldigt enkelt och lika aktuellt då 1977, som nu 2018!

Thomas Wallin

 

Undertecknad har flera gånger sett människor passera på en gångväg i Bengtsfors och där helt enkelt kastat, eller bara släppt plastflaskor på marken efter sista klunken. Med visst civilkurage har de anmodats att plocka upp det de ”tappat”, och faktiskt gjort det med en ursäkt. Senaste tillfället uppstod dock en smått komisk situation. En ung man hade slängt en färgglad flaska i den djupa kommunala växtligheten. Efter ett påpekande bad han om ursäkt och skulle gå tillbaka för att plocka upp den. Men, se det gick inte då de nya fina träningsskorna skulle bli smutsiga av att kliva in i gräset...

Tala om motsägelse när det gäller att hålla rent.

Att problemet är globalt kan man förstå efter att ha sett bilder från plastskräpdrabbade länder som Thailand och liknande nationer. Givetvis finns en förklaring i dålig infrastruktur där sophantering kanske saknas, kombinerat med låg kunskapsnivå. Men ändå, man tycker att det skulle ligga i alla människors intresse att ha en någorlunda ren miljö omkring sig, om inte för sin egen skull.

I många länder, kanske framför allt i USA är det omedelbara och skyhöga böter för den som ertappas med att kasta något från bilen, eller när man är ute. I Australien har man gått ett steg längre, på ett sätt som säkert skulle få lagstiftarna i Sverige att gå i spinn. Som affischen på bilden antyder, uppmanas vägtrafikanter att ange andra trafikanter som beter sig illa. Ring och anmäl eller dokumentera med bild dem som skräpar ned.

Bra eller dåligt? Tja, det beror på hur allvarligt man ser på problemet.

Någon kommun har startat med att införa rejäla böter mot fimpar som kastas, och samtidigt vittnar polis om en total nonchalans där folk bara reser sig upp från badstränder på Västkusten och lämnar skräpet efter sig. Polis som säger till får till och med ovett för det!

Någonstans har det börjat gå riktigt snett i Sverige. I skolan och redan i förskolan torde det finnas ett stort ansvar för att pränta in ansvar för vår miljö och vårt samhälle på ett handfast sätt. Uppenbarligen har man på många håll misslyckats med det, även om vissa skolor och förskolor bevisligen är jätteduktiga på att tala om och samla skräp. Sådant skriver vi ganska ofta om i Dalslänningen.

Det behövs förebilder. Mina tankar går till Kapten Persson som höll ett förmanande tal till oss nyinryckta i lumpen och avslutade med: ...ni ska inte kasta skräp i naturen, och på åkrar där korna kan ta skada av det, sade han till oss unga rekryter. Det är väldigt enkelt och lika aktuellt då 1977, som nu 2018!

Thomas Wallin

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.