2018-06-21 08:50

2018-06-21 08:50

Stilla elbolagens hunger

Elmarknad

Elpriserna har åter hamnat i fokus när höjningar av elnätavgifterna stundar i sommar. Ser man till prisutvecklingen de senaste fem åren är höjningarna sanslösa och på gränsen till ocker.

Många villaägare och företag lägger för närvarande stora pengar på att ställa om till miljövänligare uppvärmning. Det handlar om investeringar i solceller och minskning av energibehovet genom jord-, sjö och bergvärme för att nämna något. Allt leder till att det förbrukas mindre el.

En tragisk lärdom många drar efter ett tag, är att besparingarna efter lägre elförbrukning snabbt äts upp av högre elpris, nätavgifter och skatter. Den första juli höjer till exempel Bengtsfors energi den fasta nätavgiften för en villa med cirka 360 kronor per år. Andra elbolag följer efter, och ska tilläggas är många gånger värre. Kanske är 360 kronor inte så mycket i det stora hela men det är ändå skattade pengar och dubbelt så mycket i lönekuvertet för de flesta.

Sammanställningar visar att elföretagens förmåga att ”jacka upp priset”, som en marknadschef i ett elbolag uttryckte det för flera år sedan är högst utvecklad. I många fall har bolagen höjt priserna närmare 50 procent under fem år.

Kommunerna med Vattenfall som elnätsleverantör har fått en höjning under ett år med 6,1 procent och slås enbart av Bengtsfors där den kommunägda aktören höjer med hela nio procent. Snitthöjningen i Västra Götalandsregionen är 2,9 procent.

Till bilden av oron följer att satsningarna på alternativ, och i sig miljövänlig energi, skapar osäkerhet. Blåser det inte fungerar inte vindkraften som den ska. Samma sak för solkraften under vissa förhållanden. Till det kommer lycksökare i branschen som tar fram produkter som inte alltid håller måttet, och som kostar pengar. Det omskrivna vågkraftföretaget i Uddevalla var väl ett talande exempel.

Energiföretagen är i sådana sammanhang duktiga på att utnyttja situationen. Har det varit en kall vinter är det lätt att höja elpriset, och är det varmt så minskar vattenmagasinen, och även det kan användas för att ”jacka upp priset”.

Politikerna verkar inte ha några invändningar. Alla som lusläst sin elräkning förstår varför när det är moms på energiskatten, vilket säkert är en god drivkraft att inget säga när elföretagen höjer avgifterna.

Enligt årets Nils Holgerssonundersökning som vi berättar om i dagens tidning, har kostnaderna för näthandeln skenat rejält i Dalsland, och nu sticker Bengtsfors ut även om eljättar som Vattenfall är ännu dyrare. Tidningen Hem och hyra visar andra skillnader som det är lätt att höja på ögonbrynen för. Trollhättan har en elnätsavgift på 60 öre medan Dals-Ed, Färgelanda, Åmål och Mellerud har 110 öre. En skillnad på 50 öre per kwh om detta stämmer. Självklart svider sådana skillnader i kostnad rejält för de flesta.

Det är dags att politikerna, som styr över beskattningen, engagerar sig i frågan på alla nivåer.

Thomas Wallin

Många villaägare och företag lägger för närvarande stora pengar på att ställa om till miljövänligare uppvärmning. Det handlar om investeringar i solceller och minskning av energibehovet genom jord-, sjö och bergvärme för att nämna något. Allt leder till att det förbrukas mindre el.

En tragisk lärdom många drar efter ett tag, är att besparingarna efter lägre elförbrukning snabbt äts upp av högre elpris, nätavgifter och skatter. Den första juli höjer till exempel Bengtsfors energi den fasta nätavgiften för en villa med cirka 360 kronor per år. Andra elbolag följer efter, och ska tilläggas är många gånger värre. Kanske är 360 kronor inte så mycket i det stora hela men det är ändå skattade pengar och dubbelt så mycket i lönekuvertet för de flesta.

Sammanställningar visar att elföretagens förmåga att ”jacka upp priset”, som en marknadschef i ett elbolag uttryckte det för flera år sedan är högst utvecklad. I många fall har bolagen höjt priserna närmare 50 procent under fem år.

Kommunerna med Vattenfall som elnätsleverantör har fått en höjning under ett år med 6,1 procent och slås enbart av Bengtsfors där den kommunägda aktören höjer med hela nio procent. Snitthöjningen i Västra Götalandsregionen är 2,9 procent.

Till bilden av oron följer att satsningarna på alternativ, och i sig miljövänlig energi, skapar osäkerhet. Blåser det inte fungerar inte vindkraften som den ska. Samma sak för solkraften under vissa förhållanden. Till det kommer lycksökare i branschen som tar fram produkter som inte alltid håller måttet, och som kostar pengar. Det omskrivna vågkraftföretaget i Uddevalla var väl ett talande exempel.

Energiföretagen är i sådana sammanhang duktiga på att utnyttja situationen. Har det varit en kall vinter är det lätt att höja elpriset, och är det varmt så minskar vattenmagasinen, och även det kan användas för att ”jacka upp priset”.

Politikerna verkar inte ha några invändningar. Alla som lusläst sin elräkning förstår varför när det är moms på energiskatten, vilket säkert är en god drivkraft att inget säga när elföretagen höjer avgifterna.

Enligt årets Nils Holgerssonundersökning som vi berättar om i dagens tidning, har kostnaderna för näthandeln skenat rejält i Dalsland, och nu sticker Bengtsfors ut även om eljättar som Vattenfall är ännu dyrare. Tidningen Hem och hyra visar andra skillnader som det är lätt att höja på ögonbrynen för. Trollhättan har en elnätsavgift på 60 öre medan Dals-Ed, Färgelanda, Åmål och Mellerud har 110 öre. En skillnad på 50 öre per kwh om detta stämmer. Självklart svider sådana skillnader i kostnad rejält för de flesta.

Det är dags att politikerna, som styr över beskattningen, engagerar sig i frågan på alla nivåer.

Thomas Wallin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.