2018-06-05 10:17

2018-06-05 10:17

Utförliga valsedlar tack

LEDARE

Val. Det är bara några månader kvar till valet, och partierna är klara med sina registrerade valsedlar.

Liksom tidigare val tycks valsedlarna skilja sig en del åt i sin innehållsmässiga karaktär. Vissa partier redovisar kandidaternas namn, ålder, titel eller yrke och bostadsort. Det kan tyckas ganska självklart, men det finns även partier som enligt förhandsvisningen hos valmyndigheten redovisar mindre, ja till och med enbart kandidaternas namn.

Det är förvisso tillåtet, men det är knappast enkelt för väljarna, när de står i valbåsen, att vara säker på vilken kandidat de röstar på.

Namnet i sig ger i alla fall en fingervisning om den könsmässiga fördelningen på valsedlarna. En del partier når upp till varannan damernas medan andra inte lyckas. Väljarna får avgöra om de tycker det är rätt eller fel.

Titeln kanske inte är det som har störst betydelse, men med tanke på att vissa partier under många år poängterat klasstillhörighet, och att det i andra sammanhang önskats klargöranden om ”proffspolitiker” som ombudsmän och liknande i valen, är det kanske inte fel. Sedan kan politiker välja vad de vill. Någon kallar sig i valet ”aktivist” och någon ”pensionär” eller till och med ”årsrik” vilket ger en liten antydan om vem personen är.

Åldern är en annan detalj. Förr var en del partier oroliga för att sätta ut åldern på sina kandidater och mörkade det. Det fanns partier som hade en övre gräns för kandidaternas ålder. Den oron verkar inte vara finnas i dag när fler och fler seniorpolitiker syns i debatten, och det finns den alltmer aktiva väljargruppen äldre som vill ha det så. På samma sätt är det viktigt att unga kan identifiera sig i de partier som finns.

Oron för att ange bostadsorten är vanlig i partier som har dålig geografisk spridning av sina kandidater. Under lång tid har vissa partier valt att ta sig ur detta genom att inte ange bostadsort. Men hur klokt är det egentligen?

Bakom ett vanligt namn kan många personer dölja sig, om varken sysselsättning, ålder eller bostadsort anges.

Det är oklart om det ännu finns möjlighet för partierna att justera innehållet på sina listor. Går det, är det verkligen läge att göra det. Man kan tycka att valmyndigheten borde ha en regel för att samtliga dessa uppgifter ska finnas med på valsedlarna.

Thomas Wallin, 59 år, redaktör, Bengtsfors

Liksom tidigare val tycks valsedlarna skilja sig en del åt i sin innehållsmässiga karaktär. Vissa partier redovisar kandidaternas namn, ålder, titel eller yrke och bostadsort. Det kan tyckas ganska självklart, men det finns även partier som enligt förhandsvisningen hos valmyndigheten redovisar mindre, ja till och med enbart kandidaternas namn.

Det är förvisso tillåtet, men det är knappast enkelt för väljarna, när de står i valbåsen, att vara säker på vilken kandidat de röstar på.

Namnet i sig ger i alla fall en fingervisning om den könsmässiga fördelningen på valsedlarna. En del partier når upp till varannan damernas medan andra inte lyckas. Väljarna får avgöra om de tycker det är rätt eller fel.

Titeln kanske inte är det som har störst betydelse, men med tanke på att vissa partier under många år poängterat klasstillhörighet, och att det i andra sammanhang önskats klargöranden om ”proffspolitiker” som ombudsmän och liknande i valen, är det kanske inte fel. Sedan kan politiker välja vad de vill. Någon kallar sig i valet ”aktivist” och någon ”pensionär” eller till och med ”årsrik” vilket ger en liten antydan om vem personen är.

Åldern är en annan detalj. Förr var en del partier oroliga för att sätta ut åldern på sina kandidater och mörkade det. Det fanns partier som hade en övre gräns för kandidaternas ålder. Den oron verkar inte vara finnas i dag när fler och fler seniorpolitiker syns i debatten, och det finns den alltmer aktiva väljargruppen äldre som vill ha det så. På samma sätt är det viktigt att unga kan identifiera sig i de partier som finns.

Oron för att ange bostadsorten är vanlig i partier som har dålig geografisk spridning av sina kandidater. Under lång tid har vissa partier valt att ta sig ur detta genom att inte ange bostadsort. Men hur klokt är det egentligen?

Bakom ett vanligt namn kan många personer dölja sig, om varken sysselsättning, ålder eller bostadsort anges.

Det är oklart om det ännu finns möjlighet för partierna att justera innehållet på sina listor. Går det, är det verkligen läge att göra det. Man kan tycka att valmyndigheten borde ha en regel för att samtliga dessa uppgifter ska finnas med på valsedlarna.

Thomas Wallin, 59 år, redaktör, Bengtsfors

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.