2018-04-10 08:52

2018-04-10 08:52

Ett lokalt mediehus att glädjas över

Ibland blir tidningen lite extra bra innehållsmässigt. Det beror givetvis på olika faktorer: Vad som plötsligt händer, vad reportrarna har på gång, vad som är planerat och hinner skrivas klart.

Fredagens Dalslänningen var ett sådant där exempel på när många bitar föll på plats samtidigt. Krisen i blomsterbranschen var en viktig sak, som har engagerat många. Det är viktigt att skriva om den typen av problem innan stängningar är ett faktum. Kanske kan det leda till något positivt att bekymren hamnar i ljuset. Sådant har hänt förr efter artiklar.

Robin Janssons fantastiska steg till proffsspel i AIK berörde vi redan förra tisdagen, men lagom till fredagstidningen skrevs kontraktet och jublen haglade.

Sedan var det katastrofala skicket på vägen mot Nössemark ett givet inslag för årstiden. Må vara värre än efter många andra vintrar.

Så klart innehöll tidningen så mycket mer än detta - uppföljningen av apoteksrånet för att nämna något. Det här belyser en smula vad ett lokalt mediehus/tidning i förändringens tid kan åstadkomma.

Historiskt sett har det alltid funnits en skämtsamhet i bygderna om små tidningar, var man än varit i Sverige. Lokaltidningen kallades kärleksfullt för tomsäcken och liknande, men lojaliteten till tidningen var stor och det var där saker annonserades, refererades, debatterades och berättades.

I dag är läget förändrat. Informationen – sann eller falsk – flödar över oss. Företag, myndigheter och offentliga verksamheter har skaffat enorma informationsresurser för att basunera ut den ofta tillrättalagda information de vill sprida. Det är svårt att skilja reklam eller budskap med politisk underton från ”ärliga nyheter” En farlig utveckling eftersom man sällan presenterar de obekväma sanningarna och även kan använda informationsresurser som filter.

Tidningarnas roll blir viktigare. Det kommer att bli mer av granskande och avslöjande journalistik i framtiden, även på det lokala planet. Men det kräver resurser i form av att vi som tidning har ditt stöd som läsare.

I det område Dalslänningen verkar och har en stark ställning – Bengtsfors, Dals-Ed och Färgelanda – bor i runda tal 21 000 invånare. Det är inte många områden av den storleken som har en egen lokal tidning med lokalredaktioner på alla orter numer. I synnerhet är det inte många enskilda kommuner med 5 000 till 10 000 invånare som kan stoltsera med lokal bevakning i tider när lokalredaktioner stängt och mediehusen dragit åt svångremmen.

Det kan finnas anledning att emellanåt påminna om detta, även om vi inte ska förhäva oss.

Dalslänningen grundad 1925 är i dag ett modernt mediehus som du kan läsa på papper, på webben, på läsplatta och i din telefon. Ja, vi ska inte glömma den viktiga taltidningen. Allt till en förvånansvärt låg kostnad.

Konkurrensen är hårdare än på mycket länge då så många informationskanaler – ofta subventionerade eller skattefinansierade på ett eller annat sätt – tävlar om konsumenternas uppmärksamhet och tid. Till det kommer alt besvärligare distribution på landsbygden.

I tider av förändring, och när exempelvis banker och mycket annan service hotas på landsbygden, kan det faktum att det finns en lokal tidning för dig vara ett glädjeämne att tänka på.

Thomas Wallin

Chefredaktör

Fredagens Dalslänningen var ett sådant där exempel på när många bitar föll på plats samtidigt. Krisen i blomsterbranschen var en viktig sak, som har engagerat många. Det är viktigt att skriva om den typen av problem innan stängningar är ett faktum. Kanske kan det leda till något positivt att bekymren hamnar i ljuset. Sådant har hänt förr efter artiklar.

Robin Janssons fantastiska steg till proffsspel i AIK berörde vi redan förra tisdagen, men lagom till fredagstidningen skrevs kontraktet och jublen haglade.

Sedan var det katastrofala skicket på vägen mot Nössemark ett givet inslag för årstiden. Må vara värre än efter många andra vintrar.

Så klart innehöll tidningen så mycket mer än detta - uppföljningen av apoteksrånet för att nämna något. Det här belyser en smula vad ett lokalt mediehus/tidning i förändringens tid kan åstadkomma.

Historiskt sett har det alltid funnits en skämtsamhet i bygderna om små tidningar, var man än varit i Sverige. Lokaltidningen kallades kärleksfullt för tomsäcken och liknande, men lojaliteten till tidningen var stor och det var där saker annonserades, refererades, debatterades och berättades.

I dag är läget förändrat. Informationen – sann eller falsk – flödar över oss. Företag, myndigheter och offentliga verksamheter har skaffat enorma informationsresurser för att basunera ut den ofta tillrättalagda information de vill sprida. Det är svårt att skilja reklam eller budskap med politisk underton från ”ärliga nyheter” En farlig utveckling eftersom man sällan presenterar de obekväma sanningarna och även kan använda informationsresurser som filter.

Tidningarnas roll blir viktigare. Det kommer att bli mer av granskande och avslöjande journalistik i framtiden, även på det lokala planet. Men det kräver resurser i form av att vi som tidning har ditt stöd som läsare.

I det område Dalslänningen verkar och har en stark ställning – Bengtsfors, Dals-Ed och Färgelanda – bor i runda tal 21 000 invånare. Det är inte många områden av den storleken som har en egen lokal tidning med lokalredaktioner på alla orter numer. I synnerhet är det inte många enskilda kommuner med 5 000 till 10 000 invånare som kan stoltsera med lokal bevakning i tider när lokalredaktioner stängt och mediehusen dragit åt svångremmen.

Det kan finnas anledning att emellanåt påminna om detta, även om vi inte ska förhäva oss.

Dalslänningen grundad 1925 är i dag ett modernt mediehus som du kan läsa på papper, på webben, på läsplatta och i din telefon. Ja, vi ska inte glömma den viktiga taltidningen. Allt till en förvånansvärt låg kostnad.

Konkurrensen är hårdare än på mycket länge då så många informationskanaler – ofta subventionerade eller skattefinansierade på ett eller annat sätt – tävlar om konsumenternas uppmärksamhet och tid. Till det kommer alt besvärligare distribution på landsbygden.

I tider av förändring, och när exempelvis banker och mycket annan service hotas på landsbygden, kan det faktum att det finns en lokal tidning för dig vara ett glädjeämne att tänka på.

Thomas Wallin

Chefredaktör

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.