2018-03-23 09:07

2018-03-23 09:07

Sommartid mot sitt slut

På söndag är det dags att ställa om till sommartid igen. Kanske närmar sig detta påhitt sitt slut?

Just Dalslänningen har flera gånger på ledarplats sedan decennier, uppmärksammat det inte helt praktiska i att ändra tiden två gånger per år. Allteftersom har nya rön tillkommit som att människor mår dåligt av ändrad rytm, saker går sönder och att tidsändringen inte passar lika bra i alla delar av det vidsträckta Sverige. I takt med modern teknik är inte energibesparingar, som förr var ett skäl, något argument.

Det må vara hur som helst med sakernas tillstånd, och det är inte så värst många som brytt sig ska tilläggas. Många har nog knutit näven i fickan.

Så här skrev vi för femton år sedan, i mars 2003:

”När sommartiden infördes var tillvaron inte fullt så datoriserad som idag. Nu gäller det att ställa om datorer, massor av klockor, biltelefoner, till och med leksaker. Plocka sedan fram instruktioner till videoapparater, kameror - ja snart sagt varenda elektrisk pinal eftersom det finns klockor på de mest oväntade ställen. Glöm sedan inte vad som kan finnas i bilen, och fast installerat i bostaden. Tidur för värmen i bostaden är viktiga att reglera, liksom eventuella tidsstyrningar för bland annat eltariffer med mera. Det finns exempel på folk som glömt sådana här detaljer i åratal, med höga energiförluster som följd.

När allt är gjort får man vara lycklig om inget gått sönder av allt rattande. Det finns ju ett gammalt amerikanskt talesätt ”If it ain´t broke, don´t fix it”. Det vill säga - pilla inte med saker som fungerar. Fast det är just vad vi tvingas till detta veckoslut, och i höst igen när sommartiden slutar.

Så - är sommartiden bra eller dålig? Kanske är det dags för politikerna att ta sig en funderare på den saken.”

I år, 2018, märks en helt annan våg av opinion mot sommartid. Media skriver och presenterar undersökningar om att två av tre vill ha bort tidsändringen. Politiker uttalar sig. Sociala medier flödar över av kritik, och som ett faktum har många länder, inklusive Ryssland börjat avveckla sommartiden de senaste åren. Sverige har testat sommartid förr, och slutat. Kanske är det dags igen?

Thomas Wallin

Just Dalslänningen har flera gånger på ledarplats sedan decennier, uppmärksammat det inte helt praktiska i att ändra tiden två gånger per år. Allteftersom har nya rön tillkommit som att människor mår dåligt av ändrad rytm, saker går sönder och att tidsändringen inte passar lika bra i alla delar av det vidsträckta Sverige. I takt med modern teknik är inte energibesparingar, som förr var ett skäl, något argument.

Det må vara hur som helst med sakernas tillstånd, och det är inte så värst många som brytt sig ska tilläggas. Många har nog knutit näven i fickan.

Så här skrev vi för femton år sedan, i mars 2003:

”När sommartiden infördes var tillvaron inte fullt så datoriserad som idag. Nu gäller det att ställa om datorer, massor av klockor, biltelefoner, till och med leksaker. Plocka sedan fram instruktioner till videoapparater, kameror - ja snart sagt varenda elektrisk pinal eftersom det finns klockor på de mest oväntade ställen. Glöm sedan inte vad som kan finnas i bilen, och fast installerat i bostaden. Tidur för värmen i bostaden är viktiga att reglera, liksom eventuella tidsstyrningar för bland annat eltariffer med mera. Det finns exempel på folk som glömt sådana här detaljer i åratal, med höga energiförluster som följd.

När allt är gjort får man vara lycklig om inget gått sönder av allt rattande. Det finns ju ett gammalt amerikanskt talesätt ”If it ain´t broke, don´t fix it”. Det vill säga - pilla inte med saker som fungerar. Fast det är just vad vi tvingas till detta veckoslut, och i höst igen när sommartiden slutar.

Så - är sommartiden bra eller dålig? Kanske är det dags för politikerna att ta sig en funderare på den saken.”

I år, 2018, märks en helt annan våg av opinion mot sommartid. Media skriver och presenterar undersökningar om att två av tre vill ha bort tidsändringen. Politiker uttalar sig. Sociala medier flödar över av kritik, och som ett faktum har många länder, inklusive Ryssland börjat avveckla sommartiden de senaste åren. Sverige har testat sommartid förr, och slutat. Kanske är det dags igen?

Thomas Wallin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.