2018-02-23 09:25

2018-02-23 18:27

Dalsland lika ute som Rolls-Royce

LEDARE

Turism. Uteliv och naturturism ser ut att ha rejäl potential framöver.

Hur ska man annars tolka att anrika Rolls-Royce i dagarna presenterat en stor Suv, med en baklucka som i reklambilderna är öppnad mot ett vackert landskap, vilket lika gärna kunde vara en bild i nya turistmagasinet med namnet UT från Dalslands Turist AB.

Rollsen är till och med försedd med attiraljer på en utfällbar baklucka, som vid första påseende ser ut att vara mobila toalettstolar, men som faktiskt är stolar med bord för en härlig sittning i det fria med förslagsvis en lägerbrasa bakom Rollsen.

Säkert är Dalsland med sin lansering av UT, eller i den tyska varianten RAUS och på engelska GET OUT inne på rätt spår med naturturism, fiske, naturvandringar och glashus i det fria.

Som lök på laxen presenterades i går en studie från Jyväskylä universitet i Finland om att stadsbarn är klumpigare än barn uppväxta på landet. Orsaken är givetvis att barn på landet rör sig mer i det fria i naturen, tillsammans med sin familj och får bättre motorik. Ingen som vandrat en besvärlig skogsstig med stenrösen tillsammans med inbitna stadsbor är väl förvånad.

Naturturismen i sig, att helt enkelt ge sig ut i det fria, är säkert en växande motreaktion mot den stillasittande digitala livsmiljö vi alltmer påtvingas. Någonstans går gränsen för hur fascinerande små bilder eller filmsnuttar är att se på mobilen. En myrstig eller en doftande kotte ute i verkligheten har sina poänger. Det kan både turister i Dalsland och framöver Rolls-Royceägare uppleva. Ute nu när det är inne.

Thomas Wallin

Hur ska man annars tolka att anrika Rolls-Royce i dagarna presenterat en stor Suv, med en baklucka som i reklambilderna är öppnad mot ett vackert landskap, vilket lika gärna kunde vara en bild i nya turistmagasinet med namnet UT från Dalslands Turist AB.

Rollsen är till och med försedd med attiraljer på en utfällbar baklucka, som vid första påseende ser ut att vara mobila toalettstolar, men som faktiskt är stolar med bord för en härlig sittning i det fria med förslagsvis en lägerbrasa bakom Rollsen.

Säkert är Dalsland med sin lansering av UT, eller i den tyska varianten RAUS och på engelska GET OUT inne på rätt spår med naturturism, fiske, naturvandringar och glashus i det fria.

Som lök på laxen presenterades i går en studie från Jyväskylä universitet i Finland om att stadsbarn är klumpigare än barn uppväxta på landet. Orsaken är givetvis att barn på landet rör sig mer i det fria i naturen, tillsammans med sin familj och får bättre motorik. Ingen som vandrat en besvärlig skogsstig med stenrösen tillsammans med inbitna stadsbor är väl förvånad.

Naturturismen i sig, att helt enkelt ge sig ut i det fria, är säkert en växande motreaktion mot den stillasittande digitala livsmiljö vi alltmer påtvingas. Någonstans går gränsen för hur fascinerande små bilder eller filmsnuttar är att se på mobilen. En myrstig eller en doftande kotte ute i verkligheten har sina poänger. Det kan både turister i Dalsland och framöver Rolls-Royceägare uppleva. Ute nu när det är inne.

Thomas Wallin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.