2018-01-31 11:51

2018-01-31 11:51

Dalslänningen fortsatt i din postlåda

Tidningsutdelning

Den försämrade tidningsdistributionen i Dalsland som startade med tidningskoncernen Stampens besked förra året om att man lämnar morgonutdelningen, fortsätter med all rätt att oroa tidningsläsare. (Se dagens insändarsida.)

En konsekvens av att ett stort mediehus klev av distributionen inom företaget TAB, som svarat för utdelningen, har nu lett till att även Dalslänningens modertidning i koncernen påverkas. Ett antal hundra läsare i Dalsland kan inte få sin NWT morgonutdelad, och drabbas därmed på samma sätt som läsare av Stampens tidningar med bland annat GP och Bohusläningen. I stället delar PostNord ut tidningarna, men det sker då dagen efter. Fredags- och lördagsutdelning drabbas extra hårt då tidningarna blir flera dagar gamla. Situationen är givetvis jättetråkig och en konsekvens av det stålbad stora delar av tidningsbranschen går igenom.

Flera läsare har i inlägg varit oroliga för att även Dalslänningen ska drabbas av den sämre utdelningen, men så är tack och lov inte fallet. Dalslänningen kommer även i fortsättningen att delas ut av tidningsbud på tisdagar och fredagar. Vi kommer också att fortsätta att bevaka de lokala händelserna, gräva och rapportera liksom i dag. Kanske till och med i än högre grad då förändringarna inom mediebranschen kräver att fokus riktas om mot det lokalt riktigt väsentliga.

Omställningen i mediebranschen är inte enkel. I takt med att fler och fler prenumeranter läser tidningen digitalt – det gäller även Dalslänningen – minskar givetvis underlaget för den kostnadskrävande distributionen. Utvecklingen har likheter med förhållandena i andra branscher som bank, handel, apotek och mycket offentlig service.

Dalslänningen kommer även framöver i postlådan, för de flesta som vanligt. Givetvis är det här ändå ett tillfälle värt att betona det faktum att den digitala handeln i stort hotar såväl lokala butiker, service och naturligtvis som framhålls i denna diskussion – tidningar.

Paradoxen är att läsarna kan serveras nyheter mycket snabbare från såväl NWT som Dalslänningen om de väljer den digitala prenumerationen. Även de läsare som använder sig av taltidning får nyheterna tidigare än pappersläsarna. Men ju mer digital vår värld är desto mer minskar behovet av fysisk service. PostNords problem är ett väl känt faktum, aktualiserat av att man vill ha längre tid på sig för att distribuera brev. Det är inte säkert att daglig postutdelning blir en självklarhet i framtiden.

En insiktsfull läsare uttrycker i ett brev stark oro för ett sammanbrott för pappersmedier, såväl till privatpersoner som till bibliotek, och ställer följdfrågan: ”Vilka ska betala för lokal journalistik? Vilka ska göra jobbet att berätta om Dalslands villkor och politik? Hur ska valrörelserna kunna fungera om även NWT-koncernen bryter samman här?”

Ja, det tål att tänka på. Vi är alla mer eller mindre skuld till den digitala utvecklingen med dess för- och nackdelar. Alla aktörer, från företag till offentlig sektor kan sprida sina budskap som det passar dem för att påverka och manipulera. Men den kritiska granskningen saknas givetvis, och man väljer vad som ska publiceras.

Som tidningsman kan jag lova att vi ska fortsätta att göra det bästa vi kan för en bra lokal journalistik. Dalslänningen har en ägare som tror på detta, och koncernen arbetar väldigt aktivt med att finna lösningar för distributionen. Givetvis känns det också värdefullt med läsekretsens starka reaktioner för tidningen.

Du som läsare får gärna ta till dig vår önskan att prenumerera på vår tidning. Det är en ganska ringa uppoffring om man vill gynna oberoende skrivande, nyheter och information här i Dalsland där vi bor.

Thomas Wallin, Chefredaktör

En konsekvens av att ett stort mediehus klev av distributionen inom företaget TAB, som svarat för utdelningen, har nu lett till att även Dalslänningens modertidning i koncernen påverkas. Ett antal hundra läsare i Dalsland kan inte få sin NWT morgonutdelad, och drabbas därmed på samma sätt som läsare av Stampens tidningar med bland annat GP och Bohusläningen. I stället delar PostNord ut tidningarna, men det sker då dagen efter. Fredags- och lördagsutdelning drabbas extra hårt då tidningarna blir flera dagar gamla. Situationen är givetvis jättetråkig och en konsekvens av det stålbad stora delar av tidningsbranschen går igenom.

Flera läsare har i inlägg varit oroliga för att även Dalslänningen ska drabbas av den sämre utdelningen, men så är tack och lov inte fallet. Dalslänningen kommer även i fortsättningen att delas ut av tidningsbud på tisdagar och fredagar. Vi kommer också att fortsätta att bevaka de lokala händelserna, gräva och rapportera liksom i dag. Kanske till och med i än högre grad då förändringarna inom mediebranschen kräver att fokus riktas om mot det lokalt riktigt väsentliga.

Omställningen i mediebranschen är inte enkel. I takt med att fler och fler prenumeranter läser tidningen digitalt – det gäller även Dalslänningen – minskar givetvis underlaget för den kostnadskrävande distributionen. Utvecklingen har likheter med förhållandena i andra branscher som bank, handel, apotek och mycket offentlig service.

Dalslänningen kommer även framöver i postlådan, för de flesta som vanligt. Givetvis är det här ändå ett tillfälle värt att betona det faktum att den digitala handeln i stort hotar såväl lokala butiker, service och naturligtvis som framhålls i denna diskussion – tidningar.

Paradoxen är att läsarna kan serveras nyheter mycket snabbare från såväl NWT som Dalslänningen om de väljer den digitala prenumerationen. Även de läsare som använder sig av taltidning får nyheterna tidigare än pappersläsarna. Men ju mer digital vår värld är desto mer minskar behovet av fysisk service. PostNords problem är ett väl känt faktum, aktualiserat av att man vill ha längre tid på sig för att distribuera brev. Det är inte säkert att daglig postutdelning blir en självklarhet i framtiden.

En insiktsfull läsare uttrycker i ett brev stark oro för ett sammanbrott för pappersmedier, såväl till privatpersoner som till bibliotek, och ställer följdfrågan: ”Vilka ska betala för lokal journalistik? Vilka ska göra jobbet att berätta om Dalslands villkor och politik? Hur ska valrörelserna kunna fungera om även NWT-koncernen bryter samman här?”

Ja, det tål att tänka på. Vi är alla mer eller mindre skuld till den digitala utvecklingen med dess för- och nackdelar. Alla aktörer, från företag till offentlig sektor kan sprida sina budskap som det passar dem för att påverka och manipulera. Men den kritiska granskningen saknas givetvis, och man väljer vad som ska publiceras.

Som tidningsman kan jag lova att vi ska fortsätta att göra det bästa vi kan för en bra lokal journalistik. Dalslänningen har en ägare som tror på detta, och koncernen arbetar väldigt aktivt med att finna lösningar för distributionen. Givetvis känns det också värdefullt med läsekretsens starka reaktioner för tidningen.

Du som läsare får gärna ta till dig vår önskan att prenumerera på vår tidning. Det är en ganska ringa uppoffring om man vill gynna oberoende skrivande, nyheter och information här i Dalsland där vi bor.

Thomas Wallin, Chefredaktör

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.