2017-10-10 06:00

2017-10-10 06:00

Plus för Dalslänningen

LEDARE

Plus. Ni har säkert sett dem. Plustecknen som flertalet tidningar inklusive Dalslänningen, ibland sätter på sina artiklar.

Innebörden är enkel. De som prenumererar på tidningen, vilket de allra flesta gör i vårt område, kan gå vidare och läsa texten om de har ett aktiverat konto. De som inte prenumererar har chansen att göra det genom ett enkelt klick.

Det här har tidigare fungerat lite si och så då inloggningssystemen varit dåliga och krångliga. Det har drabbat många av papperstidningens prenumeranter som velat läsa tidningen i mobilen, läsplattan eller datorn. Nu blir det enklare. Praktiskt inte minst när man är på rörlig fot. Det kan dessutom vara billigare att läsa digitalt.

Flera av Dalslänningens systertidningar i koncernen har de senaste dagarna ökat andelen av plus-markerat innehåll på sina webbplatser. Andra tidningskoncerner har gjort samma sak tidigare.

Sedan i går har även Dalslänningen, som ingår i NWT-koncernen, en bra inloggning. De som redan är prenumeranter på tidningen kan lätt aktivera sitt konto. Dessutom vill vi såklart att alla andra som hittills hängt med oss på webben, eller via delningar på sociala nätverk, hänger på och blir prenumeranter. Det kostar bara en krona att testa.

Till skillnad från public service, som lever på att du antagligen betalar den obligatoriska radio- och tv-licensen på 2 400 kronor om året, verkar i princip alla andra medier i Sverige på marknadsmässiga villkor. Konkurrensutsatta som vilket företag som helst.

För tidningarna är det livsviktigt med intäkter från prenumeranterna, och så har det varit i minst hundra år för flertalet tidningar. Förr bar annonsintäkterna stora delar av produktionen, men i takt med att i synnerhet distributionskostnaderna dragit iväg är det inte enkelt att få de intäkter som behövs. Inkomster som ger löner till de skrivande journalisterna som inget annat vill än att berätta för dig som läsare vad som sker på det lokala planet.

Det tänker vi fortsätta att göra oavsett om nyheterna sedan distribueras digitalt eller på papper.

Därför kommer du att se lite fler plus på de artiklar vi lägger ut på webben. Något prenumeranter och deras familjemedlemmar som redan kan logga in, knappast kommer att märka av. Aktiverar prenumeranterna den inloggning de redan betalar för, så kommer de dessutom åt mycket mer material i NWT-koncernens tidningar, än vad som får plats i Dalslänningen. Det öppnar också för att vi på webben kan publicera annat material, mer bilder och filmer som inte ryms i papperstidningen.

Däremot är naturligtvis fortsatt all information som blåljushändelser, snabba nyheter, debatt och mycket annat öppet precis som tidigare. Där vill vi vara först för att du ska läsa det hos oss.

Så häng med när Dalslänningen blir ännu lite mer digital!

Thomas Wallin

Innebörden är enkel. De som prenumererar på tidningen, vilket de allra flesta gör i vårt område, kan gå vidare och läsa texten om de har ett aktiverat konto. De som inte prenumererar har chansen att göra det genom ett enkelt klick.

Det här har tidigare fungerat lite si och så då inloggningssystemen varit dåliga och krångliga. Det har drabbat många av papperstidningens prenumeranter som velat läsa tidningen i mobilen, läsplattan eller datorn. Nu blir det enklare. Praktiskt inte minst när man är på rörlig fot. Det kan dessutom vara billigare att läsa digitalt.

Flera av Dalslänningens systertidningar i koncernen har de senaste dagarna ökat andelen av plus-markerat innehåll på sina webbplatser. Andra tidningskoncerner har gjort samma sak tidigare.

Sedan i går har även Dalslänningen, som ingår i NWT-koncernen, en bra inloggning. De som redan är prenumeranter på tidningen kan lätt aktivera sitt konto. Dessutom vill vi såklart att alla andra som hittills hängt med oss på webben, eller via delningar på sociala nätverk, hänger på och blir prenumeranter. Det kostar bara en krona att testa.

Till skillnad från public service, som lever på att du antagligen betalar den obligatoriska radio- och tv-licensen på 2 400 kronor om året, verkar i princip alla andra medier i Sverige på marknadsmässiga villkor. Konkurrensutsatta som vilket företag som helst.

För tidningarna är det livsviktigt med intäkter från prenumeranterna, och så har det varit i minst hundra år för flertalet tidningar. Förr bar annonsintäkterna stora delar av produktionen, men i takt med att i synnerhet distributionskostnaderna dragit iväg är det inte enkelt att få de intäkter som behövs. Inkomster som ger löner till de skrivande journalisterna som inget annat vill än att berätta för dig som läsare vad som sker på det lokala planet.

Det tänker vi fortsätta att göra oavsett om nyheterna sedan distribueras digitalt eller på papper.

Därför kommer du att se lite fler plus på de artiklar vi lägger ut på webben. Något prenumeranter och deras familjemedlemmar som redan kan logga in, knappast kommer att märka av. Aktiverar prenumeranterna den inloggning de redan betalar för, så kommer de dessutom åt mycket mer material i NWT-koncernens tidningar, än vad som får plats i Dalslänningen. Det öppnar också för att vi på webben kan publicera annat material, mer bilder och filmer som inte ryms i papperstidningen.

Däremot är naturligtvis fortsatt all information som blåljushändelser, snabba nyheter, debatt och mycket annat öppet precis som tidigare. Där vill vi vara först för att du ska läsa det hos oss.

Så häng med när Dalslänningen blir ännu lite mer digital!

Thomas Wallin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.