2017-10-06 09:23

2017-10-06 09:23

Likhet inför lagen

LEDARE

I tisdagstidningen kunde Dalslänningen berätta om att Dalslandskommunerna fortsätter att trycka på polisledningen och polischeferna Klas Friberg och Gunilla Gevreus för att få till stånd en bättre polisnärvaro i landskapet.

Det här är en av de frågor som varit en stadig punkt bland grundläggande krav från Dalsland. Folk vill att landsortens trygghet ska bestå, man vill slippa bil-, butiks-, villa- och sommarstugeinbrott för att nämna något. Det är fullt förståeligt att polisen i dag har svårt att leva upp till de krav medborgarna ställer, efter tilltagande våld i stadsregionerna, ökad migration och fri rörlighet inom EU på gott och ont.

Det som inte är förståeligt är när man som dalslänning besöker Göteborg under Bokmässan och ser vilka enorma resurser polisen tvingas slösa på onödiga opinionsyttringar på gatorna. Det talas om 20 till 40 miljoner kronor plus kostnader som drabbar näringslivet! Resurser som förbrukas under några timmar i Göteborg, och som sannolikt skulle täcka Dalslands – eller någon annan landsortsdels – behov av tillfredställande polisnärvaro under ett år eller längre tid.

Om rätten att demonstrera och motdemonstrera på det sätt som var tydligt i Göteborg nödvändigtvis måste skyddas så till den grad som sker i dag, kan man fråga varför detta måste ta sitt uttryck i stadsmiljöer där polisen måste sätta in enorma resurser för att skydda människor, byggnader och annat från att skadas.

Hänvisa demonstranter och motdemonstranter i de sammanhang tillståndsgivna viljeyttringar kan leda till våldsamheter, ut på en åker där de kan basunera ut sitt budskap, slåss och kasta stenar och smällare bäst de vill. Med dagens sociala medier går det utmärkt att ändå sprida budskapet, utan att känsliga miljöer och andra människor utsätts för faror.

Polisen skulle kunna spara in rejäla resurser på det viset utan att grundläggande rättigheter kränks.

Det borde gå att fatta politiska beslut om att inga demonstrationer som kan urarta och därmed behöver polisövervakning, förläggs någonstans där de inte kan störa den allmänna ordningen. Om de alls ska tillåtas. En sådan åtgärd skulle kunna göras neutral och demokratiskt berättigad då alla våldsbejakande grupper kan hanteras på samma sätt.

Thomas Wallin

Det här är en av de frågor som varit en stadig punkt bland grundläggande krav från Dalsland. Folk vill att landsortens trygghet ska bestå, man vill slippa bil-, butiks-, villa- och sommarstugeinbrott för att nämna något. Det är fullt förståeligt att polisen i dag har svårt att leva upp till de krav medborgarna ställer, efter tilltagande våld i stadsregionerna, ökad migration och fri rörlighet inom EU på gott och ont.

Det som inte är förståeligt är när man som dalslänning besöker Göteborg under Bokmässan och ser vilka enorma resurser polisen tvingas slösa på onödiga opinionsyttringar på gatorna. Det talas om 20 till 40 miljoner kronor plus kostnader som drabbar näringslivet! Resurser som förbrukas under några timmar i Göteborg, och som sannolikt skulle täcka Dalslands – eller någon annan landsortsdels – behov av tillfredställande polisnärvaro under ett år eller längre tid.

Om rätten att demonstrera och motdemonstrera på det sätt som var tydligt i Göteborg nödvändigtvis måste skyddas så till den grad som sker i dag, kan man fråga varför detta måste ta sitt uttryck i stadsmiljöer där polisen måste sätta in enorma resurser för att skydda människor, byggnader och annat från att skadas.

Hänvisa demonstranter och motdemonstranter i de sammanhang tillståndsgivna viljeyttringar kan leda till våldsamheter, ut på en åker där de kan basunera ut sitt budskap, slåss och kasta stenar och smällare bäst de vill. Med dagens sociala medier går det utmärkt att ändå sprida budskapet, utan att känsliga miljöer och andra människor utsätts för faror.

Polisen skulle kunna spara in rejäla resurser på det viset utan att grundläggande rättigheter kränks.

Det borde gå att fatta politiska beslut om att inga demonstrationer som kan urarta och därmed behöver polisövervakning, förläggs någonstans där de inte kan störa den allmänna ordningen. Om de alls ska tillåtas. En sådan åtgärd skulle kunna göras neutral och demokratiskt berättigad då alla våldsbejakande grupper kan hanteras på samma sätt.

Thomas Wallin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.