2017-09-29 08:46

2017-09-29 08:46

Corn-flakeskorsningen

LEDARE: Trafik

”Har du fått körkortet i Corn-flakespaketet, eller...?”

Ibland verkar det som om den gamla klyschan om körkortet lämpar sig bra. Passerar man den omtalade Skåpakorsen, en avfart många bilister på väg mot kusten kör genom Dalsland, är det påfallande många som ignorerar stopplikten från Åmålshållet. Inte minst när höstmörkret sänker sig.

Det må vara att det bland en del äldre förare lever kvar kunskapen om att efterföljande bil får rulla efter den första, men den regeln är ändrad. Det råder absolut stopplikt, som är en fundamental regel i trafiken.

Extra allvarligt är slarvet eftersom vägen från de nya hastighetskamerorna vid Knösteviken som snart är på plats, upp till krönet vid Klofstjärn är en väldigt olycksdrabbad sträcka. Dalslänningen har under årens lopp skildrat mången mänsklig tragedi med dödlig utgång på dessa få vägmeter.

Det är därför bra att något äntligen är på gång så att en rondell eller liknande kommer till stånd i korsningen. Däremot är det oroväckande att man så ofta kan se bilister som kör ut, utan att stanna när man kastar en blick i backspegeln på väg till eller från Bengtsfors. Polisen borde verkligen göra en kontroll på platsen med jämna mellanrum.

Någonting har spårat ur i trafiken i stort. Att köra lite för fort i dagligdags ser många kanske inte som så allvarligt, men att strunta i stoppskyltar, göra farliga omkörningar, låta bli att ge tecken vid sväng med mera är ett tilltagande problem många oroas av. Fallen med åtal mot personer som kör olovligt utan körkort är också många, så kanske ligger det något i detta med corn-flakespaketet. Plåtpoliserna som sätts upp kan man ha många åsikter om, men de har absolut ingen inverkan på körbeteendet. Till det behövs fler poliser på vägarna. Kanske inte nödvändigtvis trafikpolis, men poliser som rullar och syns sig mer än i dag.

Thomas Wallin

Ibland verkar det som om den gamla klyschan om körkortet lämpar sig bra. Passerar man den omtalade Skåpakorsen, en avfart många bilister på väg mot kusten kör genom Dalsland, är det påfallande många som ignorerar stopplikten från Åmålshållet. Inte minst när höstmörkret sänker sig.

Det må vara att det bland en del äldre förare lever kvar kunskapen om att efterföljande bil får rulla efter den första, men den regeln är ändrad. Det råder absolut stopplikt, som är en fundamental regel i trafiken.

Extra allvarligt är slarvet eftersom vägen från de nya hastighetskamerorna vid Knösteviken som snart är på plats, upp till krönet vid Klofstjärn är en väldigt olycksdrabbad sträcka. Dalslänningen har under årens lopp skildrat mången mänsklig tragedi med dödlig utgång på dessa få vägmeter.

Det är därför bra att något äntligen är på gång så att en rondell eller liknande kommer till stånd i korsningen. Däremot är det oroväckande att man så ofta kan se bilister som kör ut, utan att stanna när man kastar en blick i backspegeln på väg till eller från Bengtsfors. Polisen borde verkligen göra en kontroll på platsen med jämna mellanrum.

Någonting har spårat ur i trafiken i stort. Att köra lite för fort i dagligdags ser många kanske inte som så allvarligt, men att strunta i stoppskyltar, göra farliga omkörningar, låta bli att ge tecken vid sväng med mera är ett tilltagande problem många oroas av. Fallen med åtal mot personer som kör olovligt utan körkort är också många, så kanske ligger det något i detta med corn-flakespaketet. Plåtpoliserna som sätts upp kan man ha många åsikter om, men de har absolut ingen inverkan på körbeteendet. Till det behövs fler poliser på vägarna. Kanske inte nödvändigtvis trafikpolis, men poliser som rullar och syns sig mer än i dag.

Thomas Wallin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.