2017-08-04 10:06

2017-08-04 10:06

Bengtsfors i byggtagen

LEDARE

Sommaren i Bengtsforstrakten har sannerligen inte präglats av nyhetstorka. Kidnappningar i mängd, vattenbrist, andjakt, kulturvecka och musseldöd för att nämna något.

Utspelet om att Bengtsforshus vill satsa på ett höghus på Nygård andas framtidstro och optimism. Somliga har kanske reagerat på att bolaget tar ut svängarna ganska rejält när man vågar bygga trots att flera av bostäderna i det senaste nybygget Hagalund, på Kunghällsplan ännu står outhyrda. Nygårdssatsningen är ändå ofrånkomlig, om centrum ska kunna utvecklas och service som vårdcentral, folktandvård och apotek ska kunna finnas kvar på rimliga villkor. Det är tvivelsutan en investering som Bengtsfors behöver, och det är inte så troligt att man kan finna en privat intressent som bygger. Försök har ju tidigare gjorts för att hitta sådana lösningar.

Bengtsforshus, eller kanske rättare, den politiska ledningen i Bengtsfors, tar dock ut byggsvängarna även på annat sätt i samma veva. Indikationerna på att man åter överväger att köpa tillbaka tomter på Krutkällaren har lett till väldigt många reaktioner. Några har redan setts på Dalslänningens insändarsida.

Folk frågar varför kommunen har så bråttom att köpa tillbaka tomterna man tidigare sålde, och lägga dem i malpåse. Detta när man samtidigt som Nygårdsprojektet presenteras berättar att framtida byggnation lär dröja eftersom resurserna inte räcker, och samtidigt som Sveriges kommuner- och landsting, SKL, nyligen varnat för att kommunerna riskerar att förbygga sig i den pågående byggboomen.

I dag svarar Bengtsforshus och kommunledningen på debattplats i Dalslänningen, och det är bra.

Visst kan man känna sympati för att kommunen vill gardera genom att ha lyxigt belägna tomter i beredskap. Samtidigt kanske det dröjer fem år innan spaden sätts i jorden. Under den tiden är det med hittillsvarande takt ganska troligt att nuvarande markägare skulle hinna sälja tomterna.

Om kommunen haft för avsikt att bygga på Krutkällaren kan man undra över varför det beslutet inte togs redan när Hagalundhuset aktualiserades, eller tidigare. Kanske hade det varit vettigare att bygga några attraktiva radhus med egen täppa för 55+ boende på Krutkällaren redan då. Det förslaget gavs alldeles gratis på bland annat ledarplats i denna tidning för länge sedan. I slutändan riskerar affären också, att döma av signaler till tidningen, att leda till att fler näringsidkare som har det tufft knackar på hos kommunen och vill ha hjälp.

Thomas Wallin

Utspelet om att Bengtsforshus vill satsa på ett höghus på Nygård andas framtidstro och optimism. Somliga har kanske reagerat på att bolaget tar ut svängarna ganska rejält när man vågar bygga trots att flera av bostäderna i det senaste nybygget Hagalund, på Kunghällsplan ännu står outhyrda. Nygårdssatsningen är ändå ofrånkomlig, om centrum ska kunna utvecklas och service som vårdcentral, folktandvård och apotek ska kunna finnas kvar på rimliga villkor. Det är tvivelsutan en investering som Bengtsfors behöver, och det är inte så troligt att man kan finna en privat intressent som bygger. Försök har ju tidigare gjorts för att hitta sådana lösningar.

Bengtsforshus, eller kanske rättare, den politiska ledningen i Bengtsfors, tar dock ut byggsvängarna även på annat sätt i samma veva. Indikationerna på att man åter överväger att köpa tillbaka tomter på Krutkällaren har lett till väldigt många reaktioner. Några har redan setts på Dalslänningens insändarsida.

Folk frågar varför kommunen har så bråttom att köpa tillbaka tomterna man tidigare sålde, och lägga dem i malpåse. Detta när man samtidigt som Nygårdsprojektet presenteras berättar att framtida byggnation lär dröja eftersom resurserna inte räcker, och samtidigt som Sveriges kommuner- och landsting, SKL, nyligen varnat för att kommunerna riskerar att förbygga sig i den pågående byggboomen.

I dag svarar Bengtsforshus och kommunledningen på debattplats i Dalslänningen, och det är bra.

Visst kan man känna sympati för att kommunen vill gardera genom att ha lyxigt belägna tomter i beredskap. Samtidigt kanske det dröjer fem år innan spaden sätts i jorden. Under den tiden är det med hittillsvarande takt ganska troligt att nuvarande markägare skulle hinna sälja tomterna.

Om kommunen haft för avsikt att bygga på Krutkällaren kan man undra över varför det beslutet inte togs redan när Hagalundhuset aktualiserades, eller tidigare. Kanske hade det varit vettigare att bygga några attraktiva radhus med egen täppa för 55+ boende på Krutkällaren redan då. Det förslaget gavs alldeles gratis på bland annat ledarplats i denna tidning för länge sedan. I slutändan riskerar affären också, att döma av signaler till tidningen, att leda till att fler näringsidkare som har det tufft knackar på hos kommunen och vill ha hjälp.

Thomas Wallin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.