2017-06-16 10:19

2017-06-16 10:19

Ett torn för Majberget

Tanken på ett utsiktstorn på Majberget i Bengtsfors har flera gånger under årens lopp dryftats på denna ledarplats och i andra sammanhang.

Idéerna har varit många, och alternativa platser har diskuterats. Egersknatten är en annan hög punkt, ganska nära centralorten, där ett torn kunde uppföras. Där har det för övrigt funnits ett torn för länge sedan.

Huvudgingen, strategiskt belägen höjd mitt emot Majberget är ett annat förslag. Turistiskt sett är torn oslagbara magneter när det gäller att dra folk. Bengtsfors har dessutom ett läge där ett torn, troligen skulle kunna ge en milsvid utsikt åt alla håll om det placeras rätt. I dag är runtomsikten på grund av skog begränsad i vissa riktningar.

Det togs för ett par år sedan ett kommunalt beslut om att projektera ett torn på Majberget, men genomförandet tycks dra ut på tiden. Något torn har i alla fall inte synts till ännu. För krisande Gammelgården och vackert belägna Halmens hus skulle ett torn med stor säkerhet dra fler viktiga besökare upp på berget.

En oväntad situation har uppstått i Tisselskog, vilket Dalslänningen kunde berätta om i tisdagstidningen. Det rejäla utsiktstorn som finns uppsatt vid Pilgrimsleden i Högelund hotas av att markägaren inte vill ha det kvar efter störningar i området. Det är givetvis tråkigt, då tornet ger en imponerande vy ut över Vänern och mot Kinnekulle. Men om det ändå ska bort, så ta chansen att flytta det till förslagsvis Majberget och Gammelgårdens område. Det borde vara relativt billigt att göra det, och det kommer ett torn på plats som många väntat i decennier på.

Thomas Wallin

Idéerna har varit många, och alternativa platser har diskuterats. Egersknatten är en annan hög punkt, ganska nära centralorten, där ett torn kunde uppföras. Där har det för övrigt funnits ett torn för länge sedan.

Huvudgingen, strategiskt belägen höjd mitt emot Majberget är ett annat förslag. Turistiskt sett är torn oslagbara magneter när det gäller att dra folk. Bengtsfors har dessutom ett läge där ett torn, troligen skulle kunna ge en milsvid utsikt åt alla håll om det placeras rätt. I dag är runtomsikten på grund av skog begränsad i vissa riktningar.

Det togs för ett par år sedan ett kommunalt beslut om att projektera ett torn på Majberget, men genomförandet tycks dra ut på tiden. Något torn har i alla fall inte synts till ännu. För krisande Gammelgården och vackert belägna Halmens hus skulle ett torn med stor säkerhet dra fler viktiga besökare upp på berget.

En oväntad situation har uppstått i Tisselskog, vilket Dalslänningen kunde berätta om i tisdagstidningen. Det rejäla utsiktstorn som finns uppsatt vid Pilgrimsleden i Högelund hotas av att markägaren inte vill ha det kvar efter störningar i området. Det är givetvis tråkigt, då tornet ger en imponerande vy ut över Vänern och mot Kinnekulle. Men om det ändå ska bort, så ta chansen att flytta det till förslagsvis Majberget och Gammelgårdens område. Det borde vara relativt billigt att göra det, och det kommer ett torn på plats som många väntat i decennier på.

Thomas Wallin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.