2018-08-11 09:00

2018-08-11 09:00

Utvisning vid brott måste skärpas i lag

Brott och straff: Moderater kräver stramare och tydligare regler

Den politiska debatten har gått het i sommarvärmen kring skärpta straff och hårdare tag mot kriminalitet. Ett särskilt uppmärksammat fall är där tre män tillsammans och upprepade gånger våldtagit en tonårig flicka under hot, strypgrepp och fasthållning. Tingsrätten dömde två av männen till tre års fängelse och den tredje till två år. Åklagarens begäran om utvisning fick avslag, men är dessbättre nu överklagat.

Lagstiftningen måste förändras i takt med samhällsutvecklingen. Vi moderater anser att Utlänningslagen (2005:716) måste omarbetas och vi menar att det skall vara ett obligatoriskt utvisningsbeslut på livstid om utlänningen som begår brottet döms till en fängelsepåföljd längre än sex månader. Idag ser vi ofta att utvisning förenas med återreseförbud upp till fem år. Detta innebär att den som begått mycket allvarlig brottslighet faktiskt kan återvända till Sverige inom en ganska snar framtid.

Det finns idag också avsnitt i lagtexten som beskriver att utvisning kan ske när ¨gärningen är av sådant slag och övriga omständigheter är sådana att det kan antas att hon eller han kommer göra sig skyldig till fortsatt brottsligheter här i landet¨.

Det räcker inte. Vi måste markera att vi inte accepterar att människor kommer hit till Sverige, begår allvarlig brottslighet och sedan ska ha full frihet att återvända hit igen.

Det är dock viktigt att kunna vara saklig och här även framhålla alla de svenskar som är födda utomlands, som följer svensk lag, är strävsamma och arbetsamma och som Sverige så väl behöver för att klara kompetensförsörjningen.

Vi moderater anser att Sverige ska vara ett land där svensk lag råder och där skyldigheter, rättigheter och möjligheter är lika för alla. Oavsett kön, klass eller klan. I migrationsfrågor ska tydlighet råda – ett nej är inget annat än ett nej och ett ja är ett lika tydligt ja.

Sverige är ett land för hoppfulla, för strävsamma och arbetsamma – men Sverige är inte ett land för dem som kommer med oärliga avseenden eller begår allvarliga brott mot egna närstående eller annan person.

Stig Bertilsson Gruppledare (M), Bengtsfors Krister Stensson vice gruppledare (M), Bengtsfors Andreas Nilsson Gruppledare (M), Dals-Ed Linda Jansson Gruppledare (M), Färgelanda Eva Pärsson Oppositionsråd (M), Mellerud Michael Karlsson Förstanamn i kommunvalet (M), Åmål Mats Abrahamsson Kommunalråd (M), Sotenäs Carin Ramneskär Oppositionsråd (M), Uddevalla Ann-Sofie Alm Oppositionsråd (M), Munkedal Liselotte Fröjd Kommunalråd (M), Tanum Marie E Kristiansen Kommunalrådskandidat (M), Strömstad Gunnar Lidell Oppositionsråd (M), Vänersborg Peter Eriksson Oppositionsråd (M), Trollhättan

Lagstiftningen måste förändras i takt med samhällsutvecklingen. Vi moderater anser att Utlänningslagen (2005:716) måste omarbetas och vi menar att det skall vara ett obligatoriskt utvisningsbeslut på livstid om utlänningen som begår brottet döms till en fängelsepåföljd längre än sex månader. Idag ser vi ofta att utvisning förenas med återreseförbud upp till fem år. Detta innebär att den som begått mycket allvarlig brottslighet faktiskt kan återvända till Sverige inom en ganska snar framtid.

Det finns idag också avsnitt i lagtexten som beskriver att utvisning kan ske när ¨gärningen är av sådant slag och övriga omständigheter är sådana att det kan antas att hon eller han kommer göra sig skyldig till fortsatt brottsligheter här i landet¨.

Det räcker inte. Vi måste markera att vi inte accepterar att människor kommer hit till Sverige, begår allvarlig brottslighet och sedan ska ha full frihet att återvända hit igen.

Det är dock viktigt att kunna vara saklig och här även framhålla alla de svenskar som är födda utomlands, som följer svensk lag, är strävsamma och arbetsamma och som Sverige så väl behöver för att klara kompetensförsörjningen.

Vi moderater anser att Sverige ska vara ett land där svensk lag råder och där skyldigheter, rättigheter och möjligheter är lika för alla. Oavsett kön, klass eller klan. I migrationsfrågor ska tydlighet råda – ett nej är inget annat än ett nej och ett ja är ett lika tydligt ja.

Sverige är ett land för hoppfulla, för strävsamma och arbetsamma – men Sverige är inte ett land för dem som kommer med oärliga avseenden eller begår allvarliga brott mot egna närstående eller annan person.

Stig Bertilsson Gruppledare (M), Bengtsfors Krister Stensson vice gruppledare (M), Bengtsfors Andreas Nilsson Gruppledare (M), Dals-Ed Linda Jansson Gruppledare (M), Färgelanda Eva Pärsson Oppositionsråd (M), Mellerud Michael Karlsson Förstanamn i kommunvalet (M), Åmål Mats Abrahamsson Kommunalråd (M), Sotenäs Carin Ramneskär Oppositionsråd (M), Uddevalla Ann-Sofie Alm Oppositionsråd (M), Munkedal Liselotte Fröjd Kommunalråd (M), Tanum Marie E Kristiansen Kommunalrådskandidat (M), Strömstad Gunnar Lidell Oppositionsråd (M), Vänersborg Peter Eriksson Oppositionsråd (M), Trollhättan

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.