2018-07-06 09:21

2018-07-06 09:22

Utestäng inte hörselskadade

VAL: Politiker i valrörelsen

Att kunna följa och delta i valrörelsen är en grundläggande del av vår demokrati. Trots det utestängs 1,5 miljoner hörselskadade väljare från stora delar av det politiska samtalet, på grund av bristande tillgänglighet.

Svensk politik hörs alldeles för dåligt, konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Valåret 2018 borde det vara självklart att även vi som inte hör bra kan ta del av valdebatter, kampanjfilmer, intervjuer, valmöten, tal, utspel och kommentarer. Det borde vara självklart med textning, teleslingor och skrivtolkning/teckenspråkstolkning.

Textning är bra för varje väljare som tittar i sin mobil, med ljudet av. Skrivtolkning gör att varje ord i debatten går fram till alla på valmötet. Och teleslingor gör att 500 000 personer som använder hörapparater kan hänga med i vad som sägs.

Hörselsmart tillgänglighet är en stor tillgång för varje parti som vill nå ut med sitt budskap och vinna röster. För vilket parti har råd att vända ryggen åt 1,5 miljoner väljare?

Men ytterst handlar tillgänglighet i valrörelsen om demokrati och respekt för människors lika värde. Tänk bara: Om inte alla kan följa och aktivt delta i valdebatten, har vi då en demokrati värd namnet?

Vi i Hörselskadades distrikt i Västra Götaland frågar nu samtliga partier och vill ha svar: Är ni beredda att satsa på en hörselsmart, tillgänglig valrörelse 2018 i Västra Götalandregionen? Är ni beredda att ta ställning mot diskriminering – och stå upp för verklig demokrati?

Barbro Prästbacka

Ordförande i Hörselskadades distrikt i Västra Götaland (HRF)

Svensk politik hörs alldeles för dåligt, konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Valåret 2018 borde det vara självklart att även vi som inte hör bra kan ta del av valdebatter, kampanjfilmer, intervjuer, valmöten, tal, utspel och kommentarer. Det borde vara självklart med textning, teleslingor och skrivtolkning/teckenspråkstolkning.

Textning är bra för varje väljare som tittar i sin mobil, med ljudet av. Skrivtolkning gör att varje ord i debatten går fram till alla på valmötet. Och teleslingor gör att 500 000 personer som använder hörapparater kan hänga med i vad som sägs.

Hörselsmart tillgänglighet är en stor tillgång för varje parti som vill nå ut med sitt budskap och vinna röster. För vilket parti har råd att vända ryggen åt 1,5 miljoner väljare?

Men ytterst handlar tillgänglighet i valrörelsen om demokrati och respekt för människors lika värde. Tänk bara: Om inte alla kan följa och aktivt delta i valdebatten, har vi då en demokrati värd namnet?

Vi i Hörselskadades distrikt i Västra Götaland frågar nu samtliga partier och vill ha svar: Är ni beredda att satsa på en hörselsmart, tillgänglig valrörelse 2018 i Västra Götalandregionen? Är ni beredda att ta ställning mot diskriminering – och stå upp för verklig demokrati?

Barbro Prästbacka

Ordförande i Hörselskadades distrikt i Västra Götaland (HRF)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.