2018-06-08 08:48

2018-06-08 08:48

Stoppa religiöst tvång i förskolan

Kvinnoförtryck: L i Dals-Ed och Bengtsfors

Småflickors klädsel kontrolleras på förskolor, rapporterar Göteborgsposten. Föräldrar kräver att deras små döttrar bär slöja hela dagen och när flickan vill ta av slöjan ska personalen tvinga den på igen på flickans huvud.

Det här sker dagligen i utsatta områden där religiös extremism är vanligt förekommande.

Förskolan och skolan ska vara ickekonfessionell. Den ska vara en oas fri från religiös och ideologisk påverkan, en plats där alla barns rättigheter respekteras. Integrationen börjar i förskolan när alla barn får lära sig det svenska språket och får kunskaper om svenska lagar.

Redan i förskolan skall jämställdhet och demokratiska värderingar främjas, inte motarbetas. När personal på förskolor och skolor säger ja till att övervaka att flickor har slöja på sig ställer de sig helt på föräldrarnas sida och inskränker kraftigt barnets rättigheter. Samhället, genom förskolan, talar då om för barnet att det är acceptabelt att göra skillnad mellan pojkar och flickor, och även att det är acceptabelt göra skillnad mellan barnen beroende på deras bakgrund.  

Det svenska samhället har ett ansvar att se vilka följder ett sådant agerande får på lång sikt. Det är inte orimligt att anta att den 5-åriga flickan som tvingas bära slöja idag, inte får duscha eller delta i simundervisningen som andra barn. Senare i livet riskerar hon att kontrolleras i minsta detalj av sina föräldrar, släkt och omgivning.

Visst kan det vara svårt att som pedagog på en förskola stå emot föräldrarnas krav. Kanske man vill undvika att barnet flyttas till en annan förskola om föräldrarna inte får sin vilja igenom. Men om alla flickor och kvinnor i hela Sverige ska ha samma frihet, och möjlighet till självbestämmande måste vi från samhällets sida tydligt visa att jämställdheten gäller alla.

Förskolan och skolan skall aldrig acceptera krav på särbehandling på grund av kön eller religionstillhörighet. För att det skall gå måste personalen få utökat stöd för att stå emot förtryckande normer, utan oro för att bli stämplade som intoleranta eller främlingsfientliga.

För att de ska våga göra det måste de känna politikens stöd.

Liberalismens grundpelare är individens frihet, och för oss liberaler är det en självklarhet att alla delar av samhället ska stå upp för varje barns frihet och alla aspekter av hedersrelaterat våld och förtryck måste ständigt förebyggas. Kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck måste bli större i hela samhället, då är det särskilt viktigt att personal som möter barn och föräldrar får det stöd de behöver för att kunna hantera frågor om religiöst tvång i förskolan och skolan.

För att främja integration och jämställdhet och för att stärka barns rättigheter vill vi stoppa nya religiösa friskolor. Skolinspektionen måste granska skolor med religiösa inslag samt friskolor som drivs av ideella föreningar och trossamfund och kommunerna måste öka tillsynen av alla förskolor, fristående som kommunala.

Det handlar om att stå upp för varje barns frihet och möjlighet att växa som människa.

Patrik Högfelt

Liberalerna Dals-Ed

Ádám Clason

Liberalerna Bengtsfors

Småflickors klädsel kontrolleras på förskolor, rapporterar Göteborgsposten. Föräldrar kräver att deras små döttrar bär slöja hela dagen och när flickan vill ta av slöjan ska personalen tvinga den på igen på flickans huvud.

Det här sker dagligen i utsatta områden där religiös extremism är vanligt förekommande.

Förskolan och skolan ska vara ickekonfessionell. Den ska vara en oas fri från religiös och ideologisk påverkan, en plats där alla barns rättigheter respekteras. Integrationen börjar i förskolan när alla barn får lära sig det svenska språket och får kunskaper om svenska lagar.

Redan i förskolan skall jämställdhet och demokratiska värderingar främjas, inte motarbetas. När personal på förskolor och skolor säger ja till att övervaka att flickor har slöja på sig ställer de sig helt på föräldrarnas sida och inskränker kraftigt barnets rättigheter. Samhället, genom förskolan, talar då om för barnet att det är acceptabelt att göra skillnad mellan pojkar och flickor, och även att det är acceptabelt göra skillnad mellan barnen beroende på deras bakgrund.  

Det svenska samhället har ett ansvar att se vilka följder ett sådant agerande får på lång sikt. Det är inte orimligt att anta att den 5-åriga flickan som tvingas bära slöja idag, inte får duscha eller delta i simundervisningen som andra barn. Senare i livet riskerar hon att kontrolleras i minsta detalj av sina föräldrar, släkt och omgivning.

Visst kan det vara svårt att som pedagog på en förskola stå emot föräldrarnas krav. Kanske man vill undvika att barnet flyttas till en annan förskola om föräldrarna inte får sin vilja igenom. Men om alla flickor och kvinnor i hela Sverige ska ha samma frihet, och möjlighet till självbestämmande måste vi från samhällets sida tydligt visa att jämställdheten gäller alla.

Förskolan och skolan skall aldrig acceptera krav på särbehandling på grund av kön eller religionstillhörighet. För att det skall gå måste personalen få utökat stöd för att stå emot förtryckande normer, utan oro för att bli stämplade som intoleranta eller främlingsfientliga.

För att de ska våga göra det måste de känna politikens stöd.

Liberalismens grundpelare är individens frihet, och för oss liberaler är det en självklarhet att alla delar av samhället ska stå upp för varje barns frihet och alla aspekter av hedersrelaterat våld och förtryck måste ständigt förebyggas. Kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck måste bli större i hela samhället, då är det särskilt viktigt att personal som möter barn och föräldrar får det stöd de behöver för att kunna hantera frågor om religiöst tvång i förskolan och skolan.

För att främja integration och jämställdhet och för att stärka barns rättigheter vill vi stoppa nya religiösa friskolor. Skolinspektionen måste granska skolor med religiösa inslag samt friskolor som drivs av ideella föreningar och trossamfund och kommunerna måste öka tillsynen av alla förskolor, fristående som kommunala.

Det handlar om att stå upp för varje barns frihet och möjlighet att växa som människa.

Patrik Högfelt

Liberalerna Dals-Ed

Ádám Clason

Liberalerna Bengtsfors

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.