2018-05-17 11:40

2018-05-17 11:40

Mångfald – en viktig del av Sverige

ARBETSLIV

Den 21 maj är det internationella mångfaldsdagen, kulturell mångfald är en viktig del av Sverige och vårt arbetsliv. Unionens mångfaldsundersökning (2017) visar att privatanställda tjänstemännen överlag upplever sin arbetsplats som öppen och inkluderande.

Men det finns mycket kvar att göra, nästan en femtedel av de som deltagit i mångfaldsundersökningen vittnar även om egna erfarenheter av diskriminering eller trakasserier under det senaste året. Detta är ett allvarligt problem som vi alla kan hjälpas åt för att motverka.

Av rapporten framgår det att ett aktivt mångfaldsarbete och ett tydligt ställnings- och ansvarstagande från ledningens sida har positiva effekter på mångfalden på arbetsplatsen.

Arbetet med mångfald på våra arbetsplatser behöver därför intensifieras och frågan som vi alla behöver ställa oss är - hur arbetar vi med mångfalden på vår arbetsplats?

Christina Balder och Yvonne Reteike

Likabehandlingsgruppen Regionstyrelsen Unionen Skaraborg/Väst

Men det finns mycket kvar att göra, nästan en femtedel av de som deltagit i mångfaldsundersökningen vittnar även om egna erfarenheter av diskriminering eller trakasserier under det senaste året. Detta är ett allvarligt problem som vi alla kan hjälpas åt för att motverka.

Av rapporten framgår det att ett aktivt mångfaldsarbete och ett tydligt ställnings- och ansvarstagande från ledningens sida har positiva effekter på mångfalden på arbetsplatsen.

Arbetet med mångfald på våra arbetsplatser behöver därför intensifieras och frågan som vi alla behöver ställa oss är - hur arbetar vi med mångfalden på vår arbetsplats?

Christina Balder och Yvonne Reteike

Likabehandlingsgruppen Regionstyrelsen Unionen Skaraborg/Väst

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.