2018-04-10 08:52

2018-04-10 08:52

Satsa på barnen för framtiden

Utbildning: Dags att Färgelanda kommun börjar samarbeta om skolsituationen

Med anledning av skolsituationen i Färgelanda Kommun där man inte kan enas om huruvida man ska rusta upp Höjdenskolan, utöka Valboskolan eller rent av bygga en helt ny skola.

Min personliga åsikt i frågan tänker jag inte diskutera då mina önskemål inte passar alla men jag tror att vi är många som kan skriva under det jag skriver nedan. Detta är riktat till hela Färgelanda kommuns styrelse, oavsett vilka partier ni företräder. Alla bär ansvar för att vi fortfarande står ovissa vad gäller skolan i Färgelanda, detta kan inte ha kommit som en överraskning för er så som det gjort för många föräldrar och barn.

”Jag vet inte”, är nog ett av de sämsta svaren man kan få, oavsett vad det gäller, men än värre när det gäller svar till barn.

Oavsett om man gillar svaret eller inte så är iallafall ett klart svar bra mycket bättre än ”Jag vet inte”

Alla som har barn vet att de bubblar av frågor och att frågorna kräver svar. I bland vet man kanske inte svaret och visst barnen ska lära sig att hantera även det.

Men när ”jag vet inte” blir ett svar på barnens fråga angående deras skolgång, när ”jag vet inte” är ett svar månaderna innan skolavslutning då barnen ska förbereda sig inför nästa årskull, då har vi problem.

Färgelanda Kommun har haft ett år på sig att ta tag i skolsituationen och diskussionerna kring Höjden och Valbo.

Vi var några föräldrar som var med på ett kommunfullmäktigemöte med allmänhetens frågestund i våras (2017) strax före skolavslutningen då man plötsligt skulle starta upp Höjden redan efter sommaren.

Även då var ”jag vet inte” ett återkommande svar angående barnens skolgång.

Vad man visste var att Höjden var funktionsduglig för att åtminstone kunna starta upp för förskoleklassen och att man under året skulle renovera så att man kunde ha lågstadiet där.

Det var iallafall vad de svarade oss då.

Föräldrar, barn och personal kunde förbereda sig inför detta och när man väl får ett svar då blir man också lugnare, man kan smälta in tankarna och vänja sig och förbereda inför den förändring som kommer att ske.

Man frågar ju nu hur klart det egentligen var när man tog beslutet att starta upp redan i höstas.

För nu helt plötsligt, återigen strax före skolavslutning, när man ska förebereda sig som mest inför hösten och barnen är förväntansfulla inför sin nya årskull, då har man snarare gått ett steg bakåt än ett steg framåt. Nu är svaret återigen ”jag vet inte”

Barnen som förberett sig på att börja på Höjden ska nu tänka om och ta till sig tanken att de ska vara kvar på Valbo för att sedan eventuellt flytta till Höjden om man har lyckats lösa det då. Därefter ska vissa av dem flytta tillbaka till Valbo för att de ska börja fyran där.

Barnen som redan har börjat och går i förskoleklass på Höjden, ja de ska flyttas till Valbo för att kanske något år senare flytta tillbaka till Höjden och därefter flytta till Valbo i fyran.

Låter det rörigt?

Ja fundera då kring hur det känns för barnen och personalen.

Vi föräldrar påminns ständigt om vår viktiga föräldraroll och får info om hur vi kan skapa trygga barn, vikten av struktur och rutiner i hemmet och hur vi skapar en lugn och trygg miljö. Men i detta fall känner man sig ganska maktlös och vi kan omöjligt förbereda våra barn för det viktigaste av allt skolan. För ”vi vet inte”.

Nu är det dags att Färgelanda Kommun börjar samarbeta.

Strunta för ett litet ögonblick i partitillhörigheter, principer och vad det nu må vara som hela tiden bromsar. Sluta skvätta bensin på elden och arbeta istället aktivt med att släcka elden på bästa möjliga sätt så att den inte sprider sig. Därefter kan man arbeta med att brandsäkra helt.

Se nu till att barnen får högsta prio för en trygg och bra skolgång.

Jag har sagt det förr och står fast vid det: Barnen är vår framtid och framtiden ska man satsa på.

Rose-Marie Tell

Småbarnsförälder i Färgelanda Kommun

Min personliga åsikt i frågan tänker jag inte diskutera då mina önskemål inte passar alla men jag tror att vi är många som kan skriva under det jag skriver nedan. Detta är riktat till hela Färgelanda kommuns styrelse, oavsett vilka partier ni företräder. Alla bär ansvar för att vi fortfarande står ovissa vad gäller skolan i Färgelanda, detta kan inte ha kommit som en överraskning för er så som det gjort för många föräldrar och barn.

”Jag vet inte”, är nog ett av de sämsta svaren man kan få, oavsett vad det gäller, men än värre när det gäller svar till barn.

Oavsett om man gillar svaret eller inte så är iallafall ett klart svar bra mycket bättre än ”Jag vet inte”

Alla som har barn vet att de bubblar av frågor och att frågorna kräver svar. I bland vet man kanske inte svaret och visst barnen ska lära sig att hantera även det.

Men när ”jag vet inte” blir ett svar på barnens fråga angående deras skolgång, när ”jag vet inte” är ett svar månaderna innan skolavslutning då barnen ska förbereda sig inför nästa årskull, då har vi problem.

Färgelanda Kommun har haft ett år på sig att ta tag i skolsituationen och diskussionerna kring Höjden och Valbo.

Vi var några föräldrar som var med på ett kommunfullmäktigemöte med allmänhetens frågestund i våras (2017) strax före skolavslutningen då man plötsligt skulle starta upp Höjden redan efter sommaren.

Även då var ”jag vet inte” ett återkommande svar angående barnens skolgång.

Vad man visste var att Höjden var funktionsduglig för att åtminstone kunna starta upp för förskoleklassen och att man under året skulle renovera så att man kunde ha lågstadiet där.

Det var iallafall vad de svarade oss då.

Föräldrar, barn och personal kunde förbereda sig inför detta och när man väl får ett svar då blir man också lugnare, man kan smälta in tankarna och vänja sig och förbereda inför den förändring som kommer att ske.

Man frågar ju nu hur klart det egentligen var när man tog beslutet att starta upp redan i höstas.

För nu helt plötsligt, återigen strax före skolavslutning, när man ska förebereda sig som mest inför hösten och barnen är förväntansfulla inför sin nya årskull, då har man snarare gått ett steg bakåt än ett steg framåt. Nu är svaret återigen ”jag vet inte”

Barnen som förberett sig på att börja på Höjden ska nu tänka om och ta till sig tanken att de ska vara kvar på Valbo för att sedan eventuellt flytta till Höjden om man har lyckats lösa det då. Därefter ska vissa av dem flytta tillbaka till Valbo för att de ska börja fyran där.

Barnen som redan har börjat och går i förskoleklass på Höjden, ja de ska flyttas till Valbo för att kanske något år senare flytta tillbaka till Höjden och därefter flytta till Valbo i fyran.

Låter det rörigt?

Ja fundera då kring hur det känns för barnen och personalen.

Vi föräldrar påminns ständigt om vår viktiga föräldraroll och får info om hur vi kan skapa trygga barn, vikten av struktur och rutiner i hemmet och hur vi skapar en lugn och trygg miljö. Men i detta fall känner man sig ganska maktlös och vi kan omöjligt förbereda våra barn för det viktigaste av allt skolan. För ”vi vet inte”.

Nu är det dags att Färgelanda Kommun börjar samarbeta.

Strunta för ett litet ögonblick i partitillhörigheter, principer och vad det nu må vara som hela tiden bromsar. Sluta skvätta bensin på elden och arbeta istället aktivt med att släcka elden på bästa möjliga sätt så att den inte sprider sig. Därefter kan man arbeta med att brandsäkra helt.

Se nu till att barnen får högsta prio för en trygg och bra skolgång.

Jag har sagt det förr och står fast vid det: Barnen är vår framtid och framtiden ska man satsa på.

Rose-Marie Tell

Småbarnsförälder i Färgelanda Kommun

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.