2018-03-13 08:19

2018-03-13 08:19

Så här kan vi inte ha det

Ekonomi: Pensionerna är katastrofala i Dalsland

Var sjunde pensionär i Sverige har en pension som ligger under EU:s fattigdomsgräns. Det är i riket som helhet. I våra trakter är situationen än allvarligare. I Bengtsfors, Dals-Ed, Munkedal och Färgelanda är det var fjärde, i Åmål, Strömstad och Tanum var femte. Allt enligt SCB Inkomst- och taxeringsregister.

Att pensionen ligger under EU:s fattigdomsgräns innebär att de lever med en inkomst som är lägre än 60 procent av medianinkomsten i Sverige, i kronor innebar det 2016 max 11 900. Och de flesta av dem har en pension som är mycket lägre än så.

Ungefär 75 procent är kvinnor. De har kanske varit hemma med barnen några år (på 60- och 70-talet fanns inte mycket till barntillsyn), och sen arbetat inom äldreomsorgen eller i butik med en låg lön. Eftersom pensionen bygger på den totala inkomst man haft under sitt arbetsliv blir pensionen låg.

Männen har ofta varit bönder eller småföretagare. De har inte tagit ut högre lön än familjen behövt och investerat överskotten i förtaget. Och de har inte betalat in till en privat pensionsförsäkring. Det ger också en låg pension även om de arbetat långa timmar och många år.

Så här kan vi inte ha det.

Några förbättringar av garantipensionen för dem med lägst pension är på gång. De förslagen är nu ute på remiss. Och med sedvanlig tid för beslut och omsättning i praktiken kommer det inte att synas i plånboken förrän 2020.

Förslagen är ett steg i rätt riktning för de med allra lägst pension, men det räcker inte. Pensionssystemet behöver ses över i sin helhet.

Fortfarande betalar dessutom hälften av seniorerna en högre skatt på sin pension än vad löntagare gör på motsvarande lön.

Att känna trygghet i tillvaron handlar inte bara om antalet poliser, brott och straff. För många äldre handlar det också om att känna tryggheten i att kunna leva på sin pension, inte bara överleva.

Vi seniorer är omkring 30 procent av de röstberättigade i Fyrbodal. Det är dags att seniorernas ekonomi blir en lika viktig fråga i debatterna inför valet i höst som den är för de hundratusentals pensionärer som förväntas klara sig på mycket låga pensioner.

Christina Rogestam

Riksdagskandidat ( C )

Var sjunde pensionär i Sverige har en pension som ligger under EU:s fattigdomsgräns. Det är i riket som helhet. I våra trakter är situationen än allvarligare. I Bengtsfors, Dals-Ed, Munkedal och Färgelanda är det var fjärde, i Åmål, Strömstad och Tanum var femte. Allt enligt SCB Inkomst- och taxeringsregister.

Att pensionen ligger under EU:s fattigdomsgräns innebär att de lever med en inkomst som är lägre än 60 procent av medianinkomsten i Sverige, i kronor innebar det 2016 max 11 900. Och de flesta av dem har en pension som är mycket lägre än så.

Ungefär 75 procent är kvinnor. De har kanske varit hemma med barnen några år (på 60- och 70-talet fanns inte mycket till barntillsyn), och sen arbetat inom äldreomsorgen eller i butik med en låg lön. Eftersom pensionen bygger på den totala inkomst man haft under sitt arbetsliv blir pensionen låg.

Männen har ofta varit bönder eller småföretagare. De har inte tagit ut högre lön än familjen behövt och investerat överskotten i förtaget. Och de har inte betalat in till en privat pensionsförsäkring. Det ger också en låg pension även om de arbetat långa timmar och många år.

Så här kan vi inte ha det.

Några förbättringar av garantipensionen för dem med lägst pension är på gång. De förslagen är nu ute på remiss. Och med sedvanlig tid för beslut och omsättning i praktiken kommer det inte att synas i plånboken förrän 2020.

Förslagen är ett steg i rätt riktning för de med allra lägst pension, men det räcker inte. Pensionssystemet behöver ses över i sin helhet.

Fortfarande betalar dessutom hälften av seniorerna en högre skatt på sin pension än vad löntagare gör på motsvarande lön.

Att känna trygghet i tillvaron handlar inte bara om antalet poliser, brott och straff. För många äldre handlar det också om att känna tryggheten i att kunna leva på sin pension, inte bara överleva.

Vi seniorer är omkring 30 procent av de röstberättigade i Fyrbodal. Det är dags att seniorernas ekonomi blir en lika viktig fråga i debatterna inför valet i höst som den är för de hundratusentals pensionärer som förväntas klara sig på mycket låga pensioner.

Christina Rogestam

Riksdagskandidat ( C )

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.