2018-02-13 06:00

2018-02-13 06:00

Rätt ställa avgifter mot varandra

Avgifter: Hemtjänsttaxan i Dals-Ed

Replik till Martin Carling och Kenneth Gustavsson.

Man måste, i såväl privatekonomi som kommunens ekonomi, ställa avgifter mot varandra.

Har man ont om pengar till det nödvändigaste, får man göra rätt prioritering och ställa avgifter mot varandra, och då måste nöjen komma i andra hand.

På vilket sätt är vår insändare om hemtjänsttaxan ett sätt att vinna enkla poänger?

Varför skulle vi vilja samla enkla poänger och till vad?

Vi har inga politiska ambitioner, varken kommunalt eller på någon annan nivå.

Ni skriver att, omsorgstaxan följer närliggande kommuners taxesystem och att det känns rätt. Det spelar ingen roll vad andra kommuner har för taxesystem, eftersom olika kommuner har olika förutsättningar, inte minst ekonomiskt.

Vari ligger det rimliga i att, den som försakat och levt sparsamt och därigenom kanske har en sparad slant, skall betala mer för hemtjänsten, än den som i stället lagt sina pengar på t.ex. miljöförstörande utlandsresor och andra nöjen?

Vi håller med om att, skatteintäkterna skall användas till skolor, äldreboenden och andra tjänster. Vi håller däremot inte med om att, det alltid är så klokt att satsa på nöjen och attraktioner. Eftersom nöjessatsningar i kommunens regi, pågått under många år borde dessa för länge sedan ha genererat tillräckliga skatteinkomster, för att undvika den aviserade höjningen av hemtjänsttaxan.

Anne-Christine och Stig Engdahl

 

Man måste, i såväl privatekonomi som kommunens ekonomi, ställa avgifter mot varandra.

Har man ont om pengar till det nödvändigaste, får man göra rätt prioritering och ställa avgifter mot varandra, och då måste nöjen komma i andra hand.

På vilket sätt är vår insändare om hemtjänsttaxan ett sätt att vinna enkla poänger?

Varför skulle vi vilja samla enkla poänger och till vad?

Vi har inga politiska ambitioner, varken kommunalt eller på någon annan nivå.

Ni skriver att, omsorgstaxan följer närliggande kommuners taxesystem och att det känns rätt. Det spelar ingen roll vad andra kommuner har för taxesystem, eftersom olika kommuner har olika förutsättningar, inte minst ekonomiskt.

Vari ligger det rimliga i att, den som försakat och levt sparsamt och därigenom kanske har en sparad slant, skall betala mer för hemtjänsten, än den som i stället lagt sina pengar på t.ex. miljöförstörande utlandsresor och andra nöjen?

Vi håller med om att, skatteintäkterna skall användas till skolor, äldreboenden och andra tjänster. Vi håller däremot inte med om att, det alltid är så klokt att satsa på nöjen och attraktioner. Eftersom nöjessatsningar i kommunens regi, pågått under många år borde dessa för länge sedan ha genererat tillräckliga skatteinkomster, för att undvika den aviserade höjningen av hemtjänsttaxan.

Anne-Christine och Stig Engdahl

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.