2018-02-05 16:22

2018-02-05 16:22

Lös bostadsbristen i Bengtsfors och förstärk arbetet med nyanlända

Bostadspolitik: Hyresgästföreningen manar statsrådet Ylva Johansson

Hyresrätter

Bostadsfrågan är avgörande för hur vi kan leva våra liv, för vår självkänsla, utveckling och vår trygghet. Därför är det viktigt att det finns bra bostäder men i Bengtsfors är det bostadsbrist. Det påverkar möjligheterna för unga att flytta hemifrån, för äldre att hitta ett alternativ till villan, för den som fått jobb att flytta hit och för nyanlända att få en bostad.

Hyresgästföreningen anser att alla ska ha rätt till en god bostad till en rimlig kostnad. Bostadsbristen får en särskild betydelse när Bengtsfors nu har fått stopp på befolkningsminskningen genom att ta emot nyanlända. För dem är det hyresrätt som gäller.

Utan bostäder kan tillskottet bytas i utflyttning på nytt.

Enligt lag är det kommunen som har ansvar för att det finns bostäder åt alla. Men att Bengtsfors saknar riktlinjer för bostadsförsörjningen är inte det största problemet. Att fixa bostäder handlar om framtiden i form av en fortsatt positiv befolkningsutveckling.

Ny statistik från SCB visar att nyanlända allt snabbare kommer i arbete. Men finns det ingen bostad kan flera nyanlända komma att söka sig bort. Grannkommunen Mellerud har tvingats konstatera just det.

Kommunens främsta redskap för att få fram fler hyresrätter är det egna bostadsbolaget Bengtsforshus. Bolaget måste få fortsätta bygga men samtidigt se till att det byggs med hyror som de flesta har råd med. Använd de statliga investeringsstimulanserna och Sabos Kombohus som ger 25 procent lägre byggkostnader. Och ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen för att komma i fråga för statliga bidrag till kommuner som bygger.

Det ägda boendet subventioneras med ränteavdrag och ROT-avdrag till allt från en mer miljövänlig värmekälla till en ny uteplats. Där finns utrymme för att skapa rättvisa mellan olika boendeformer.

När arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson nu besöker Bengtsfors kan kommunen

• Visa hur arbetet med integration av nyanlända förstärkts

• Lyfta vikten av förståelse för små kommuners utsatthet när det saknas bostäder och arbete för såväl unga som nyanlända

• Trycka på för fortsatta stimulanser till den som bygger nya hyresrätter

• Lova fullfölja arbetet med riktlinjer för bostadsförsörjningen som ett verktyg för att lösa bostadsbristen i Bengtsfors.

Lennart Derehag

Regionordförande Hyresgästföreningen

Bostadsfrågan är avgörande för hur vi kan leva våra liv, för vår självkänsla, utveckling och vår trygghet. Därför är det viktigt att det finns bra bostäder men i Bengtsfors är det bostadsbrist. Det påverkar möjligheterna för unga att flytta hemifrån, för äldre att hitta ett alternativ till villan, för den som fått jobb att flytta hit och för nyanlända att få en bostad.

Hyresgästföreningen anser att alla ska ha rätt till en god bostad till en rimlig kostnad. Bostadsbristen får en särskild betydelse när Bengtsfors nu har fått stopp på befolkningsminskningen genom att ta emot nyanlända. För dem är det hyresrätt som gäller.

Utan bostäder kan tillskottet bytas i utflyttning på nytt.

Enligt lag är det kommunen som har ansvar för att det finns bostäder åt alla. Men att Bengtsfors saknar riktlinjer för bostadsförsörjningen är inte det största problemet. Att fixa bostäder handlar om framtiden i form av en fortsatt positiv befolkningsutveckling.

Ny statistik från SCB visar att nyanlända allt snabbare kommer i arbete. Men finns det ingen bostad kan flera nyanlända komma att söka sig bort. Grannkommunen Mellerud har tvingats konstatera just det.

Kommunens främsta redskap för att få fram fler hyresrätter är det egna bostadsbolaget Bengtsforshus. Bolaget måste få fortsätta bygga men samtidigt se till att det byggs med hyror som de flesta har råd med. Använd de statliga investeringsstimulanserna och Sabos Kombohus som ger 25 procent lägre byggkostnader. Och ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen för att komma i fråga för statliga bidrag till kommuner som bygger.

Det ägda boendet subventioneras med ränteavdrag och ROT-avdrag till allt från en mer miljövänlig värmekälla till en ny uteplats. Där finns utrymme för att skapa rättvisa mellan olika boendeformer.

När arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson nu besöker Bengtsfors kan kommunen

• Visa hur arbetet med integration av nyanlända förstärkts

• Lyfta vikten av förståelse för små kommuners utsatthet när det saknas bostäder och arbete för såväl unga som nyanlända

• Trycka på för fortsatta stimulanser till den som bygger nya hyresrätter

• Lova fullfölja arbetet med riktlinjer för bostadsförsörjningen som ett verktyg för att lösa bostadsbristen i Bengtsfors.

Lennart Derehag

Regionordförande Hyresgästföreningen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.