2017-11-14 08:07

2017-11-14 08:07

Bli heligt förbannade

Polisnärvaro: En maning till politikerna i Dalsland om polistätheten

Polisverksamhetens avveckling i Dalsland fortsätter att utvecklas till en dokusåpa, där förvecklingar och löften avlöser varandra och man ser fram emot nästa avsnitt. Hur ska det gå?

Plötsligt dyker polisledningen upp i serien, som gubben och gumman i lådan, och utfärdar en framtida bemanningscheck in blanco, som saknar täckning idag men gäller för uttag av fler poliser 2019. Lika säkert som pengar i Ebberöds Bank.

För att lugna kommunalråden föreslår man en ökning med en kommunpolis, som skall jobba trygghetsskapande i hela Dalsland. Man ska utöka med en kommunpolis, samtidigt som man minskar med en för tjänst till asylboendet i Restad. Illusionistiska trollerinummer, när plus minus ett inte längre blir noll.

Dalslänningen är satt på det klassiska undantaget och fogar sig i den verklighet som förändras till det sämre.

Expressen har skrivit om Dalslands utsatta polisverksamhet, där en polispatrull ska bevaka hela landskapet. En polispatrull, som dessutom fjärrstyrs från Trollhättan, vilket lätt ger en känsla av styvmoderlig hantering.

Dalsland borde vara ett eget polisområde, precis som Stenungsund lyckades med vid omorganisationen. Genomarbetade förslag och underlag finns redan om hur bra Dalsland skulle fungera som eget polisområde. Manegen är krattad nu gäller det att offensivt påverka rätt personer i polisledning och regering.

Det är inte meningen att vi ska ta av kommunalskatten för att tillsätta extra ordningsvakter när staten sviker.

En allt större del av polisens samlade resurser går till vissa särskilt utsatta områden i storstädernas förorter, där det pågår strider som allt mer liknar ett inbördeskrig.

Detta innebär i sin tur att övriga landet brandskattas på poliser och i vissa områden är det helt tomt. En av försvarets huvuduppgifter är att ”bistå samhället vid kris”, så regeringen borde ta sig en allvarlig funderar på, om det inte är dags att skicka fredsbevarande styrkor till vissa områden inom landets gränser. Åtminstone tills man hinner utbilda tillräckligt många poliser.

Åter till det i sammanhanget särskilt utsatta Dalsland:

Till kommunalråden och alla politiker i Dalsland vill jag skicka med en vädjan, även om ni gör så gott ni kan. Bli heligt förbannade över att vi i Dalsland ska vara åsidosatta och behandlas som andra klassens medborgare. Kämpa för Dalsland, som om det vore lilla Katalonien. Använd alla tillgängliga medier, väck opinionen och basunera ut vår utsatthet, så att beslutsfattarna förstår allvaret och motståndet rämnar likt Jerikos murar.

Sven-Åke Runelid

Polisverksamhetens avveckling i Dalsland fortsätter att utvecklas till en dokusåpa, där förvecklingar och löften avlöser varandra och man ser fram emot nästa avsnitt. Hur ska det gå?

Plötsligt dyker polisledningen upp i serien, som gubben och gumman i lådan, och utfärdar en framtida bemanningscheck in blanco, som saknar täckning idag men gäller för uttag av fler poliser 2019. Lika säkert som pengar i Ebberöds Bank.

För att lugna kommunalråden föreslår man en ökning med en kommunpolis, som skall jobba trygghetsskapande i hela Dalsland. Man ska utöka med en kommunpolis, samtidigt som man minskar med en för tjänst till asylboendet i Restad. Illusionistiska trollerinummer, när plus minus ett inte längre blir noll.

Dalslänningen är satt på det klassiska undantaget och fogar sig i den verklighet som förändras till det sämre.

Expressen har skrivit om Dalslands utsatta polisverksamhet, där en polispatrull ska bevaka hela landskapet. En polispatrull, som dessutom fjärrstyrs från Trollhättan, vilket lätt ger en känsla av styvmoderlig hantering.

Dalsland borde vara ett eget polisområde, precis som Stenungsund lyckades med vid omorganisationen. Genomarbetade förslag och underlag finns redan om hur bra Dalsland skulle fungera som eget polisområde. Manegen är krattad nu gäller det att offensivt påverka rätt personer i polisledning och regering.

Det är inte meningen att vi ska ta av kommunalskatten för att tillsätta extra ordningsvakter när staten sviker.

En allt större del av polisens samlade resurser går till vissa särskilt utsatta områden i storstädernas förorter, där det pågår strider som allt mer liknar ett inbördeskrig.

Detta innebär i sin tur att övriga landet brandskattas på poliser och i vissa områden är det helt tomt. En av försvarets huvuduppgifter är att ”bistå samhället vid kris”, så regeringen borde ta sig en allvarlig funderar på, om det inte är dags att skicka fredsbevarande styrkor till vissa områden inom landets gränser. Åtminstone tills man hinner utbilda tillräckligt många poliser.

Åter till det i sammanhanget särskilt utsatta Dalsland:

Till kommunalråden och alla politiker i Dalsland vill jag skicka med en vädjan, även om ni gör så gott ni kan. Bli heligt förbannade över att vi i Dalsland ska vara åsidosatta och behandlas som andra klassens medborgare. Kämpa för Dalsland, som om det vore lilla Katalonien. Använd alla tillgängliga medier, väck opinionen och basunera ut vår utsatthet, så att beslutsfattarna förstår allvaret och motståndet rämnar likt Jerikos murar.

Sven-Åke Runelid

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.