2017-08-08 09:44

2017-08-08 09:44

Låt Krutkällarköpet bli valfråga

INSÄNDARE: Fastighetsförvärv

Kommentar till Bengtsforshus svar.

Delar av Bengtsforshus styrelse försökte i förra numret av Dalslänningen (den 4 augusti) motivera beslutet att köpa tomter på Krutkällarområdet. De valde att lämna den viktigaste frågan obesvarad. Nämligen vilken efterfrågan som ligger till grund för beslutet.

Investeringen grundar sig inte på någon kalkyl över vilket behov som ska tillgodoses. Pusselbitsmötet som Sten-Åke Jansson tidigare hänvisade till hade tre eller fem deltagare där någon spontant nämnde radhus som önskemål. Bristen på marknadsundersökningar och faktaunderlag ersätts i stället med god vilja och förhoppningar.

Vi känner igen det från utbyggnaden av fjärrvärmen. Politikernas svar går dock att tolka som att det fortfarande finns utrymme för omprövning. ”Vi vill att Bengtsforshus ska förvärva de aktuella fem tomterna under vissa förutsättningar[...] Bengtsforshus ska först se till att hyra ut det nya hyreshuset, Hagalund, på Storgatan och projektera och bygga ett nytt hus på Nygård”. Då är väl det rimliga att man väntar med att köpa tomterna på Krutkällaren tills dessa villkor är uppfyllda. Särskilt snurrigt blir det när politikerna i nästa andetag säger att det inte alls är säkert att Bengtsforshus ska bygga på Krutkällaren utan de kanske väljer att sälja tomterna till någon privat byggherre.

Snälla ni... Om detta privata intresse finns så ligger ju byggklara tomter redan nu och väntar. Bengtsforshus motivering till köpet räcker ingenstans, den skapar förvirring och undran om vilka motiv som egentligen ligger under den här köpivern. Har ni i ett tidigare skede ställt ut löften till någon av de privata exploatörerna som ni nu känner er tvingade att leva upp till? Varför kör ni över den fullmäktigemajoritet, inklusive egna partikamrater, som så sent som 2016 sade nej till att köpa tomterna?

Ni har ju inget argument för varför det är bråttom att köpa dessa tomter just nu. Ni har ingen marknadsundersökning att stödja er på och eventuella radhushyresgäster har inget konkret och prissatt erbjudande att ta ställning till. Därför är det rimligt att ni skjuter upp kontraktsskrivandet till efter valet 2018. Det är bara ett år dit och då får väljarna möjlighet att ta ställning till partiernas olika förslag i denna fråga. Under det året kan ni agera genom att göra en marknadsundersökning baserad på en idé om hur attraktivt radhusboende kan se ut och en kalkyl av vilken boendekostnad det kommer att bli. Under tiden ser vi också om Hagalund blir uthyrt och om Nygårdsprojektet kommer i gång.

Det här är en fråga av stor principiell betydelse. Att gynna privata näringsidkare som gjort felsatsningar är ingen kommunal angelägenhet. Kommunallagen är tydlig på den punkten. Att ni nu framhärdar genom att försöka driva igenom affären inom det slutna bolagsrummet, efter att ni misslyckades i den öppna fullmäktigeförsamlingen, föder misstanken att det finns något i den här affären som inte tål insyn och överprövning.

Tomas Torbjörnsson

 

Delar av Bengtsforshus styrelse försökte i förra numret av Dalslänningen (den 4 augusti) motivera beslutet att köpa tomter på Krutkällarområdet. De valde att lämna den viktigaste frågan obesvarad. Nämligen vilken efterfrågan som ligger till grund för beslutet.

Investeringen grundar sig inte på någon kalkyl över vilket behov som ska tillgodoses. Pusselbitsmötet som Sten-Åke Jansson tidigare hänvisade till hade tre eller fem deltagare där någon spontant nämnde radhus som önskemål. Bristen på marknadsundersökningar och faktaunderlag ersätts i stället med god vilja och förhoppningar.

Vi känner igen det från utbyggnaden av fjärrvärmen. Politikernas svar går dock att tolka som att det fortfarande finns utrymme för omprövning. ”Vi vill att Bengtsforshus ska förvärva de aktuella fem tomterna under vissa förutsättningar[...] Bengtsforshus ska först se till att hyra ut det nya hyreshuset, Hagalund, på Storgatan och projektera och bygga ett nytt hus på Nygård”. Då är väl det rimliga att man väntar med att köpa tomterna på Krutkällaren tills dessa villkor är uppfyllda. Särskilt snurrigt blir det när politikerna i nästa andetag säger att det inte alls är säkert att Bengtsforshus ska bygga på Krutkällaren utan de kanske väljer att sälja tomterna till någon privat byggherre.

Snälla ni... Om detta privata intresse finns så ligger ju byggklara tomter redan nu och väntar. Bengtsforshus motivering till köpet räcker ingenstans, den skapar förvirring och undran om vilka motiv som egentligen ligger under den här köpivern. Har ni i ett tidigare skede ställt ut löften till någon av de privata exploatörerna som ni nu känner er tvingade att leva upp till? Varför kör ni över den fullmäktigemajoritet, inklusive egna partikamrater, som så sent som 2016 sade nej till att köpa tomterna?

Ni har ju inget argument för varför det är bråttom att köpa dessa tomter just nu. Ni har ingen marknadsundersökning att stödja er på och eventuella radhushyresgäster har inget konkret och prissatt erbjudande att ta ställning till. Därför är det rimligt att ni skjuter upp kontraktsskrivandet till efter valet 2018. Det är bara ett år dit och då får väljarna möjlighet att ta ställning till partiernas olika förslag i denna fråga. Under det året kan ni agera genom att göra en marknadsundersökning baserad på en idé om hur attraktivt radhusboende kan se ut och en kalkyl av vilken boendekostnad det kommer att bli. Under tiden ser vi också om Hagalund blir uthyrt och om Nygårdsprojektet kommer i gång.

Det här är en fråga av stor principiell betydelse. Att gynna privata näringsidkare som gjort felsatsningar är ingen kommunal angelägenhet. Kommunallagen är tydlig på den punkten. Att ni nu framhärdar genom att försöka driva igenom affären inom det slutna bolagsrummet, efter att ni misslyckades i den öppna fullmäktigeförsamlingen, föder misstanken att det finns något i den här affären som inte tål insyn och överprövning.

Tomas Torbjörnsson

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.