2017-06-15 16:39

2017-06-15 16:39

Stoppa tiggeriet i Dalsland

Livsmedelshandel: Vad tänker politikerna göra?

Är våra handlare och politiker i Dalsland vilsna i frågan om tiggeri vid våra butiker?

Att situationen är problematisk på flera sätt råder inget tvivel om. Att det är oerhört synd om tiggarna innebär inte att de samtidigt för med sig problem som handlarna och kunderna har svårt att hantera. I Livsmedelhandlarnas gjorda undersökning angående tiggeriet utanför butikerna tillfrågades drygt 300 handlare och ca hälften, 161 stycken, svarade. Enkäten visade att 89 procent av butikerna har tiggare. De få butiker som inte har tiggare låg antingen för avsides eller så hade de givit sig av.

Drygt 4 av 10 handlare upplever att tiggarna påverkar deras verksamhet och/eller kunder negativt, dels upplever att kunderna tycker synd om dem och vill hjälpa dem.

Ofta är kundernas åsikter uppdelade i olika läger. De som vill få bort tiggarna och tycker de är obehagliga och påflugna och så har vi de som tycker synd om tiggarna och hjälper dem på olika sätt. Så har vi dem som inte säger eller visar vad de tycker i frågan.

Att som handlare inte kunna bestämma att tiggarna inte får sitta i vägen upplevs som mycket frustrerande, särskilt av dem som själva äger tomten butiken står på. En majoritet av handlarna vill ha större klarhet i vilka regler som gäller och de flesta ha ett förbud mot tiggeri. En majoritet anser också att frågan bör skötas politiskt - ända upp på EU-nivå - och det ganska snart.

Detta är några ord och meningar från den undersökning som Livsmedelshandlarna presenterade i ett pressmeddelande redan den 3 mars 2015.

Hur tidningen Dalslänningens läsare nu reagerar återstår att se? Frågan är brännhet och än så länge har politikerna valt att vara mycket vaga i hur det ska hanteras – både på lokala planet som på riksplanet.

Här följer några argument för och emot tiggeriet som vi hört många gånger och inte minst från våra politiker.

• För förbud

– Att tigga löser inga problem

– Ett förbud sätter press på EU-länderna

– Färre utnyttjas av kriminella

– Det är plågsamt att se

• Emot förbud

– Fattigdom går inte att förbjuda

– Ska det vara olagligt att be om hjälp?

– Ett förbud gör samhället hårdare

– Var går gränsen?

2016 intervjuades 1497 personer över 18 år via webben. Av dessa tyckte över 50 procent att tiggeri skulle förbjudas. 15 procent tyckte att tiggeri ska tillåtas. Nästan 15 procent vet ej.

Rolf Lindh

Bäckefors

Att situationen är problematisk på flera sätt råder inget tvivel om. Att det är oerhört synd om tiggarna innebär inte att de samtidigt för med sig problem som handlarna och kunderna har svårt att hantera. I Livsmedelhandlarnas gjorda undersökning angående tiggeriet utanför butikerna tillfrågades drygt 300 handlare och ca hälften, 161 stycken, svarade. Enkäten visade att 89 procent av butikerna har tiggare. De få butiker som inte har tiggare låg antingen för avsides eller så hade de givit sig av.

Drygt 4 av 10 handlare upplever att tiggarna påverkar deras verksamhet och/eller kunder negativt, dels upplever att kunderna tycker synd om dem och vill hjälpa dem.

Ofta är kundernas åsikter uppdelade i olika läger. De som vill få bort tiggarna och tycker de är obehagliga och påflugna och så har vi de som tycker synd om tiggarna och hjälper dem på olika sätt. Så har vi dem som inte säger eller visar vad de tycker i frågan.

Att som handlare inte kunna bestämma att tiggarna inte får sitta i vägen upplevs som mycket frustrerande, särskilt av dem som själva äger tomten butiken står på. En majoritet av handlarna vill ha större klarhet i vilka regler som gäller och de flesta ha ett förbud mot tiggeri. En majoritet anser också att frågan bör skötas politiskt - ända upp på EU-nivå - och det ganska snart.

Detta är några ord och meningar från den undersökning som Livsmedelshandlarna presenterade i ett pressmeddelande redan den 3 mars 2015.

Hur tidningen Dalslänningens läsare nu reagerar återstår att se? Frågan är brännhet och än så länge har politikerna valt att vara mycket vaga i hur det ska hanteras – både på lokala planet som på riksplanet.

Här följer några argument för och emot tiggeriet som vi hört många gånger och inte minst från våra politiker.

• För förbud

– Att tigga löser inga problem

– Ett förbud sätter press på EU-länderna

– Färre utnyttjas av kriminella

– Det är plågsamt att se

• Emot förbud

– Fattigdom går inte att förbjuda

– Ska det vara olagligt att be om hjälp?

– Ett förbud gör samhället hårdare

– Var går gränsen?

2016 intervjuades 1497 personer över 18 år via webben. Av dessa tyckte över 50 procent att tiggeri skulle förbjudas. 15 procent tyckte att tiggeri ska tillåtas. Nästan 15 procent vet ej.

Rolf Lindh

Bäckefors

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.