2017-04-20 08:45

2017-04-20 08:45

De tar våra viktiga jobb

Företagande: När stat och kommun konkurrerar

Arbetsmarknaden i Bengtsfors har drabbats av flera kriser under åren. Därför är vi som företagare och arbetsgivare glada att KåPI Tvätt har kunnat växa på marknaden och anställa fler.

Men nu vill stat och kommuner ta jobben ifrån oss. De skapar en osund marknad genom att låta skattebetalarna finansiera konkurrerande tvätterier.

• Kriminalvården satsar miljoner på att bygga ut tvätterierna på fängelserna så att de kan erbjuda tvätt till samma kunder som vi har.

• Samhall försökte runda lagen om offentlig upphandling och hänvisa till projekt för att få tvätteriuppdrag i Torsby kommun.

• Landskrona är redan där och i Säffle kommun vill några politiker starta kommunalt tvätteri trots att tjänstemännen avråder.

Vad är då skälen till att skattebetalarnas pengar ska investeras i tvätterier? Politikerna i Säffle anger fler kommunala arbetstillfällen och miljöfördelar. Alltså, jobben kommer till Säffle och försvinner hos oss i Bengtsfors, 52 km bort. Vad vinner samhället och de enskilda arbetstagarna på det? Dessutom till en dyr tvättnota.

I tvätteribranschen finns det flera arbetsmoment som lämpar sig utmärkt som instegsjobb på den ordinarie arbetsmarknaden oavsett ålder, kön, religion eller etnisk bakgrund. Samma grupp som Säffle-politikerna vill skapa arbetstillfällen för, har vi därför redan som anställda.

Vi har ca 100 engagerade medarbetare och ytterligare ca 40 under högsäsong. Av dessa är cirka hälften utlandsfödda. Just nu har vi femton nationaliteter representerade. För oss är mångfald en nyckel i vår framgång. För den enskilde ger det större meriter att ha arbetat i en professionell organisation än om personen varit engagerad i ett projekt.

Av våra anställda är elva personer under 24 år. Under högsäsong tar vi in ytterligare unga som får en värdefull arbetslivserfarenhet.

Vad gäller miljön är den en käpphäst för oss. Vi är auktoriserade av Sveriges Tvätteriförbund och uppfyller Svanens miljökrav för bl.a. energi- och vattenförbrukning, kemikalier och avfallshantering. Vad kan Kriminalvården och ett nytt kommunalt tvätteri göra bättre?

För oss är det fullkomligt orimligt att stat och kommun med skattefinansierad verksamhet konkurrerar med vanliga företag. Vår uppfattning är att tvätt- och textilservicebranschen utvecklas bäst under sunda marknadsformer. Vi förtjänar seriösa spelregler och förutsättningar.

Lise Björevall

Vice VD KåPI Tvätt AB Bengtsfors

Kent Pettersson

VD KåPI Tvätt AB Bengtsfors

Arbetsmarknaden i Bengtsfors har drabbats av flera kriser under åren. Därför är vi som företagare och arbetsgivare glada att KåPI Tvätt har kunnat växa på marknaden och anställa fler.

Men nu vill stat och kommuner ta jobben ifrån oss. De skapar en osund marknad genom att låta skattebetalarna finansiera konkurrerande tvätterier.

• Kriminalvården satsar miljoner på att bygga ut tvätterierna på fängelserna så att de kan erbjuda tvätt till samma kunder som vi har.

• Samhall försökte runda lagen om offentlig upphandling och hänvisa till projekt för att få tvätteriuppdrag i Torsby kommun.

• Landskrona är redan där och i Säffle kommun vill några politiker starta kommunalt tvätteri trots att tjänstemännen avråder.

Vad är då skälen till att skattebetalarnas pengar ska investeras i tvätterier? Politikerna i Säffle anger fler kommunala arbetstillfällen och miljöfördelar. Alltså, jobben kommer till Säffle och försvinner hos oss i Bengtsfors, 52 km bort. Vad vinner samhället och de enskilda arbetstagarna på det? Dessutom till en dyr tvättnota.

I tvätteribranschen finns det flera arbetsmoment som lämpar sig utmärkt som instegsjobb på den ordinarie arbetsmarknaden oavsett ålder, kön, religion eller etnisk bakgrund. Samma grupp som Säffle-politikerna vill skapa arbetstillfällen för, har vi därför redan som anställda.

Vi har ca 100 engagerade medarbetare och ytterligare ca 40 under högsäsong. Av dessa är cirka hälften utlandsfödda. Just nu har vi femton nationaliteter representerade. För oss är mångfald en nyckel i vår framgång. För den enskilde ger det större meriter att ha arbetat i en professionell organisation än om personen varit engagerad i ett projekt.

Av våra anställda är elva personer under 24 år. Under högsäsong tar vi in ytterligare unga som får en värdefull arbetslivserfarenhet.

Vad gäller miljön är den en käpphäst för oss. Vi är auktoriserade av Sveriges Tvätteriförbund och uppfyller Svanens miljökrav för bl.a. energi- och vattenförbrukning, kemikalier och avfallshantering. Vad kan Kriminalvården och ett nytt kommunalt tvätteri göra bättre?

För oss är det fullkomligt orimligt att stat och kommun med skattefinansierad verksamhet konkurrerar med vanliga företag. Vår uppfattning är att tvätt- och textilservicebranschen utvecklas bäst under sunda marknadsformer. Vi förtjänar seriösa spelregler och förutsättningar.

Lise Björevall

Vice VD KåPI Tvätt AB Bengtsfors

Kent Pettersson

VD KåPI Tvätt AB Bengtsfors

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.