2018-07-06 06:00

2018-07-06 06:00

Att följa Jesus

TANKAR INFÖR HELGEN

6:e söndagen efter Trefaldighet.

I söndags var det Apostladagen. Ordet apostel använder vi om de första lärjungarna. Apostladagen tänker vi särskilt på Paulus och Petrus, som fick speciella uppdrag i den unga kyrkan. Men det handlar också om lärjungaskap i alla tider. Rubriken på kommande söndag är Efterföljelse och då tänker vi på att det handlar om att följa Jesus. Den uppmaning Jesus riktade till sina första lärjungar – Gå ut och gör alla folk till lärjungar – den gällde då och den gäller nu. Kristna i alla tider har haft uppdraget att föra Kristi verk vidare. Gud förväntar sig av oss att vi ställer våra möjligheter och krafter i hans tjänst. Huvudtexten på söndag - dagens evangelium Matteus Kap. 5:20-26 – är en del av Jesu Bergspredikan. Genom denna proklamerar Jesus Guds rike. Han berättar för oss om en värld, som är så annorlunda än vår värld. Det är godhetens och kärlekens rike. Där finns inget ont. Skulle vi kunna klara allt det som Jesus talar om i sin predikan. Kraven verkar alldeles för stora. Men Gud kommer inte med för stora krav på oss. Han vet vad vi kan klara av. Det gäller för oss att våga lita på Jesus. Det är hos honom nåden finns. Där finns också tryggheten och glädjen. Vi får be med söndagens samlingsbön:

Helige Gud, som möter oss med ömhet och är oss lika nära som en mor när hon sköter om sitt barn, ge också åt oss den helighet som är barmhärtighet för världen. För Jesu Kristi skull. Amen.

Torsten Wassenius

I söndags var det Apostladagen. Ordet apostel använder vi om de första lärjungarna. Apostladagen tänker vi särskilt på Paulus och Petrus, som fick speciella uppdrag i den unga kyrkan. Men det handlar också om lärjungaskap i alla tider. Rubriken på kommande söndag är Efterföljelse och då tänker vi på att det handlar om att följa Jesus. Den uppmaning Jesus riktade till sina första lärjungar – Gå ut och gör alla folk till lärjungar – den gällde då och den gäller nu. Kristna i alla tider har haft uppdraget att föra Kristi verk vidare. Gud förväntar sig av oss att vi ställer våra möjligheter och krafter i hans tjänst. Huvudtexten på söndag - dagens evangelium Matteus Kap. 5:20-26 – är en del av Jesu Bergspredikan. Genom denna proklamerar Jesus Guds rike. Han berättar för oss om en värld, som är så annorlunda än vår värld. Det är godhetens och kärlekens rike. Där finns inget ont. Skulle vi kunna klara allt det som Jesus talar om i sin predikan. Kraven verkar alldeles för stora. Men Gud kommer inte med för stora krav på oss. Han vet vad vi kan klara av. Det gäller för oss att våga lita på Jesus. Det är hos honom nåden finns. Där finns också tryggheten och glädjen. Vi får be med söndagens samlingsbön:

Helige Gud, som möter oss med ömhet och är oss lika nära som en mor när hon sköter om sitt barn, ge också åt oss den helighet som är barmhärtighet för världen. För Jesu Kristi skull. Amen.

Torsten Wassenius

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.