2018-06-01 06:00

2018-06-01 06:00

Vad vet du om ditt dop?

TANKAR INFÖR HELGEN

1 söndagen efter trefaldighet.

På dopets söndag möter vi Nikodemos och Jesus och får lyssna till ett samtal dem emellan. Nikodemos var farisé och medlem av judarnas råd. Johannes berättar att Nikodemos en natt sökte upp Jesus för att tala om tro, det där som finns i vårt innersta men som vi kanske inte talar så ofta om. Det fanns nog en längtan hos Nikodemos, efter att få närma sig Jesus,försöka förstå honom, lyssna till honom, få tala förtroligt med honom. Varför sökte han upp Jesus en natt? Var han rädd för vad andra skulle tycka och tänka? Eller för att natten vid den här tiden sågs som en bra tid att samtala om de djupare, storaoch viktiga tingen? Jesus vet vad Nikodemos söker innan Nikodemos ens hunnit komma till det. Det är nu som Jesus berättar att man behöver bli född på nytt för att kunna se Guds rike. Nikodemos förstår inte. Han vet hur det går till när en människa föds till livet. Vattnet går, barnet föds fram, börjar andas. Hur är det möjligt för en vuxen man att återvända till moderlivet? Men Jesus talar om en födelse av ett annat slag, där man blir född av vatten och Ande. Född ovanifrån – det vill säga av Gud – till nytt liv.

Och jag läser för mig själv orden i dopritualet: ”I dopet möter Gud oss för att vi ska leva i gemenskap med Kristus. Därför sände han sin son, Jesus Kristus, för att rädda oss från det onda. Genom dopet föder han oss till nytt liv, för oss in i sin kyrka och till ett liv i förening med honom.”

Bön: Gud. Tack för dopets källa vars djup jag inte känner, bara anar som en brunn av nåd som aldrig sinar. Gud. Jag ber om att mitt dop inte skall vara en stum handling för mig. Jag vill leva i mitt dop även om jag inte riktigt förstår vad det betyder. Du dog för mig. Jag lever för dig. Amen (bön av Caroline Krook)

Frågor:

• När du lyssnar till Jesus och hans ord om att bli född på nytt, bli född av vatten och Ande, vad väcker det för tankar och känslor hos dig?

• Om du är döpt, vad vet du om ditt dop? Dopdagen, var det skedde...? Som döpta och kristna är vi kallade att leva i vårt dop. Vad tänker du om det? Vad betyder det att leva i vårt dop?

• I dopet får vi syndernas förlåtelse och den helige Anden som gåva. Kan du se spår i ditt eget liv utav Andens närvaro och verksamhet? Låter du Anden beröra dig, prägla dig, leda dig, ha omsorg om dig?

På dopets söndag möter vi Nikodemos och Jesus och får lyssna till ett samtal dem emellan. Nikodemos var farisé och medlem av judarnas råd. Johannes berättar att Nikodemos en natt sökte upp Jesus för att tala om tro, det där som finns i vårt innersta men som vi kanske inte talar så ofta om. Det fanns nog en längtan hos Nikodemos, efter att få närma sig Jesus,försöka förstå honom, lyssna till honom, få tala förtroligt med honom. Varför sökte han upp Jesus en natt? Var han rädd för vad andra skulle tycka och tänka? Eller för att natten vid den här tiden sågs som en bra tid att samtala om de djupare, storaoch viktiga tingen? Jesus vet vad Nikodemos söker innan Nikodemos ens hunnit komma till det. Det är nu som Jesus berättar att man behöver bli född på nytt för att kunna se Guds rike. Nikodemos förstår inte. Han vet hur det går till när en människa föds till livet. Vattnet går, barnet föds fram, börjar andas. Hur är det möjligt för en vuxen man att återvända till moderlivet? Men Jesus talar om en födelse av ett annat slag, där man blir född av vatten och Ande. Född ovanifrån – det vill säga av Gud – till nytt liv.

Och jag läser för mig själv orden i dopritualet: ”I dopet möter Gud oss för att vi ska leva i gemenskap med Kristus. Därför sände han sin son, Jesus Kristus, för att rädda oss från det onda. Genom dopet föder han oss till nytt liv, för oss in i sin kyrka och till ett liv i förening med honom.”

Bön: Gud. Tack för dopets källa vars djup jag inte känner, bara anar som en brunn av nåd som aldrig sinar. Gud. Jag ber om att mitt dop inte skall vara en stum handling för mig. Jag vill leva i mitt dop även om jag inte riktigt förstår vad det betyder. Du dog för mig. Jag lever för dig. Amen (bön av Caroline Krook)

Frågor:

• När du lyssnar till Jesus och hans ord om att bli född på nytt, bli född av vatten och Ande, vad väcker det för tankar och känslor hos dig?

• Om du är döpt, vad vet du om ditt dop? Dopdagen, var det skedde...? Som döpta och kristna är vi kallade att leva i vårt dop. Vad tänker du om det? Vad betyder det att leva i vårt dop?

• I dopet får vi syndernas förlåtelse och den helige Anden som gåva. Kan du se spår i ditt eget liv utav Andens närvaro och verksamhet? Låter du Anden beröra dig, prägla dig, leda dig, ha omsorg om dig?

  • Malin Henriksson, präst, Dals-Eds församling.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.