2018-02-23 09:25

2018-02-23 09:25

Jesus för alla människor

TANKAR INFÖR HELGEN TORSTEN WASSENIUS, PRÄST I STENEBY

Den söndag vi har framför oss heter Andra söndagen i Fastan. Den har rubriken ”Den kämpande tron”. En kvinna som kommer från grannlandet vill ha hjälp av Jesus. Texten hittar vi i Matteusevangeliet Kap.15:21-28. Lärjungarna tyckte att hon var störande och de ville ha hjälp av Jesus att få bort henne. Till att börja med inbillade sig lärjungarna att Jesus bara var sänd till ett folk, det judiska folket.

Hur kvinnan hade fått kännedom om Jesus och hans möjligheter, det får vi inte veta. Men ändå vill texten berätta så mycket om kvinnan och om oss. Hon kan bli ett exempel för oss. Det är hos Jesus hjälpen finns. Det gäller att inte ge upp i sitt sökande. Vi lär oss också att Jesus har kommit inte bara för ett folks skull utan för alla människor. Nu i fastetid får vi följa Jesus i kampen mot det onda. Han visar oss kärlekens väg. Kvinnan i texten gav inte upp. Jesus såg henne och han hjälpte henne.

Varje söndag i vår evangeliebok inleds med två böner. Vi brukar säga om de bönerna, att de sammanfattar dagens budskap till oss. Det här är en av dem: Gud, du möter oss med välsignelse och helar oss när vi söker dig. Gör oss uthålliga i hoppet, hängivna i kärleken och fasta i tron. I Jesu namn. Amen.

Torsten Wassenius, präst i Steneby.

Den söndag vi har framför oss heter Andra söndagen i Fastan. Den har rubriken ”Den kämpande tron”. En kvinna som kommer från grannlandet vill ha hjälp av Jesus. Texten hittar vi i Matteusevangeliet Kap.15:21-28. Lärjungarna tyckte att hon var störande och de ville ha hjälp av Jesus att få bort henne. Till att börja med inbillade sig lärjungarna att Jesus bara var sänd till ett folk, det judiska folket.

Hur kvinnan hade fått kännedom om Jesus och hans möjligheter, det får vi inte veta. Men ändå vill texten berätta så mycket om kvinnan och om oss. Hon kan bli ett exempel för oss. Det är hos Jesus hjälpen finns. Det gäller att inte ge upp i sitt sökande. Vi lär oss också att Jesus har kommit inte bara för ett folks skull utan för alla människor. Nu i fastetid får vi följa Jesus i kampen mot det onda. Han visar oss kärlekens väg. Kvinnan i texten gav inte upp. Jesus såg henne och han hjälpte henne.

Varje söndag i vår evangeliebok inleds med två böner. Vi brukar säga om de bönerna, att de sammanfattar dagens budskap till oss. Det här är en av dem: Gud, du möter oss med välsignelse och helar oss när vi söker dig. Gör oss uthålliga i hoppet, hängivna i kärleken och fasta i tron. I Jesu namn. Amen.

Torsten Wassenius, präst i Steneby.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.