2017-11-14 08:07

2017-11-14 08:07

Republikansk bengtsforsprofil fyller 75 år

FÖDELSEDAG

I morgon fyller Håkan Sannebro, Bengtsfors, 75 år. Jubilaren är född i Bengtsfors, uppvuxen på Rosellvägen, och har alltid bott i köpingen.

Som 16-åring fick han efter realexamen anställning på Dalslänningen, då vid Centralen vid kanalen, som springpojke och typograflärling. Han utbildades till maskinsättare med den gamla blytekniken. Efter några år började han skriva i tidningen. Under början av 70-talet blev han mera skribent än sättare.

År 1975 fick han anställning som Bohusläningens lokalredaktör i Bengtsfors. Efter drygt 20 år blev han lokalredaktör i Färgelanda och stod kvar på den posten till pensioneringen. Förutom bevakningen i Dalsland svarade han även i många år för tidningens bevakning av länsstyrelsen och landstinget i Älvsborgs län. Det blev 48 år på två tidningar. Han arbetar fortfarande i viss mån för Bohusläningen som frilansare med personporträtt som specialitet.

Som pensionär lever jubilaren ett behagligt liv. Han är helt återställd efter den cancer han drabbades av för tio år sedan, ägnar sig åt hem och familj, cyklar och promenerar med barnens hundar Bandit, Tindra och Doris och släpper katten Selma ut och in åtskilliga gånger varje dag. På programmet står också turer på motorcykeln, ridlektioner på ridskolan och abborrmete med barnbarnet Lars, fem år.

Andra aktiviteter han ägnar sig åt är fiollektioner och spel i kulturskolans stråkelevorkester. Han spelar också djembetrumma med Bouba Band.

Andra inte lika angenäma, men nödvändiga, aktiviteter är gräsklippning, lövkrattning, vedhuggning och snöskottning.

Jubilaren är intresserad av politik men har aldrig varit politiskt aktiv. Han är medlem i Republikanska föreningen, partipolitiskt obunden, som verkar för ett avskaffande av monarkin i Sverige och införande av republik.

– Demokratin i Sverige utgår från folket men så länge folket inte får utse statschefen, utan att landets högsta ämbete går i arv i en privilegierad familj, anser jag att Sverige inte är en fullvärdig demokrati, säger Sannebro.

– För övrigt tycker jag att ”en sund själ i en sund kropp” är en bra slogan som jag försöker leva upp till så gott det går, avslutar den blivande 75-åringen.

Som 16-åring fick han efter realexamen anställning på Dalslänningen, då vid Centralen vid kanalen, som springpojke och typograflärling. Han utbildades till maskinsättare med den gamla blytekniken. Efter några år började han skriva i tidningen. Under början av 70-talet blev han mera skribent än sättare.

År 1975 fick han anställning som Bohusläningens lokalredaktör i Bengtsfors. Efter drygt 20 år blev han lokalredaktör i Färgelanda och stod kvar på den posten till pensioneringen. Förutom bevakningen i Dalsland svarade han även i många år för tidningens bevakning av länsstyrelsen och landstinget i Älvsborgs län. Det blev 48 år på två tidningar. Han arbetar fortfarande i viss mån för Bohusläningen som frilansare med personporträtt som specialitet.

Som pensionär lever jubilaren ett behagligt liv. Han är helt återställd efter den cancer han drabbades av för tio år sedan, ägnar sig åt hem och familj, cyklar och promenerar med barnens hundar Bandit, Tindra och Doris och släpper katten Selma ut och in åtskilliga gånger varje dag. På programmet står också turer på motorcykeln, ridlektioner på ridskolan och abborrmete med barnbarnet Lars, fem år.

Andra aktiviteter han ägnar sig åt är fiollektioner och spel i kulturskolans stråkelevorkester. Han spelar också djembetrumma med Bouba Band.

Andra inte lika angenäma, men nödvändiga, aktiviteter är gräsklippning, lövkrattning, vedhuggning och snöskottning.

Jubilaren är intresserad av politik men har aldrig varit politiskt aktiv. Han är medlem i Republikanska föreningen, partipolitiskt obunden, som verkar för ett avskaffande av monarkin i Sverige och införande av republik.

– Demokratin i Sverige utgår från folket men så länge folket inte får utse statschefen, utan att landets högsta ämbete går i arv i en privilegierad familj, anser jag att Sverige inte är en fullvärdig demokrati, säger Sannebro.

– För övrigt tycker jag att ”en sund själ i en sund kropp” är en bra slogan som jag försöker leva upp till så gott det går, avslutar den blivande 75-åringen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.