2017-11-10 08:13

2017-11-10 08:13

Längtar du efter befrielse?

TANKAR INFÖR HELGEN: INGA-LENA DAHL LARSSON, DIAKON

På söndag är temat i våra gudstjänster ”frälsningen”.

I texten från Johannes evangelium, 9 kap, säger Jesus bland annat: ”Ännu en kort tid är ljuset bland er. Vandra medan ni har ljuset, så att mörkret inte övervinner er. Den som vandrar i mörkret vet inte vart han går. Tro på ljuset medan ni har ljuset, så att ni blir ljusets söner.”

Jag vill först ha sagt att orden från Jesus ovan naturligtvis inte bara gäller söner (män), utan också döttrar (kvinnor). I annat fall är evangelietexten endast avsedd för halva mänskligheten, vilket självklart inte är fallet.

”Vill du bli frälst”? Frågan ställdes i barndomens tältmöten. Innanför eller utanför.

Frälsning - ett laddat begrepp som verkade göra åtskillnad.

Vi och dom. Vi som var Guds barn och dom som inte var det. En knivskarp gräns föreföll finnas, vilket genom – i synnerhet frikyrkohistorien - lett till mycket ångest för människor. Jag kan bara hoppas att tiden när förkunnelsen om frälsning handlade om innanför-eller utanförskap för alltid är förbi. Den tolkningen ligger i vart fall ljusår från ordets verkliga innebörd. Så det kan bli!

Själva ordet frälsning kommer av det gamla ordet ”Frihalsa” som härstammar från tiden när det fanns trälar i Sverige. Att frihalsa var att ta av trälar deras halsjärn och göra dem till fria män och kvinnor. Frälsning handlar alltså om befrielse!

Jag tror att vi alla har något som vi skulle må väl av att befrias från. Kommersialismens klor till exempel. Och moder Jord är den första att tacka oss! Många sitter fast i saker som vi behöver befrias från för att kunna leva det liv som vi innerst inne vill och längtar efter. Det Jesus säger i texten ovan om att vi ska tro på ljuset tänker jag har precis med det att göra. .Att tro på ljuset, är inte det att våga tro på att förändring är möjlig!?

Personligen behöver jag inte bara befrias från det ena eller andra. En bön som jag ofta ber är ”Gud, befria mig till större mod!” Mod att än mer stå upp för utsatta människor och säga ifrån när människovärdet kränks. Tänk efter om det är något du längtar efter att bli befriad till!?

Oavsett hur vi har det i livet; vad vi kämpar med eller vad vi lyckas med så finns Gud vid vår sida och vill dela livet med oss. Precis som det är. Den vissheten fyller mig med stor tacksamhet. Amen

I texten från Johannes evangelium, 9 kap, säger Jesus bland annat: ”Ännu en kort tid är ljuset bland er. Vandra medan ni har ljuset, så att mörkret inte övervinner er. Den som vandrar i mörkret vet inte vart han går. Tro på ljuset medan ni har ljuset, så att ni blir ljusets söner.”

Jag vill först ha sagt att orden från Jesus ovan naturligtvis inte bara gäller söner (män), utan också döttrar (kvinnor). I annat fall är evangelietexten endast avsedd för halva mänskligheten, vilket självklart inte är fallet.

”Vill du bli frälst”? Frågan ställdes i barndomens tältmöten. Innanför eller utanför.

Frälsning - ett laddat begrepp som verkade göra åtskillnad.

Vi och dom. Vi som var Guds barn och dom som inte var det. En knivskarp gräns föreföll finnas, vilket genom – i synnerhet frikyrkohistorien - lett till mycket ångest för människor. Jag kan bara hoppas att tiden när förkunnelsen om frälsning handlade om innanför-eller utanförskap för alltid är förbi. Den tolkningen ligger i vart fall ljusår från ordets verkliga innebörd. Så det kan bli!

Själva ordet frälsning kommer av det gamla ordet ”Frihalsa” som härstammar från tiden när det fanns trälar i Sverige. Att frihalsa var att ta av trälar deras halsjärn och göra dem till fria män och kvinnor. Frälsning handlar alltså om befrielse!

Jag tror att vi alla har något som vi skulle må väl av att befrias från. Kommersialismens klor till exempel. Och moder Jord är den första att tacka oss! Många sitter fast i saker som vi behöver befrias från för att kunna leva det liv som vi innerst inne vill och längtar efter. Det Jesus säger i texten ovan om att vi ska tro på ljuset tänker jag har precis med det att göra. .Att tro på ljuset, är inte det att våga tro på att förändring är möjlig!?

Personligen behöver jag inte bara befrias från det ena eller andra. En bön som jag ofta ber är ”Gud, befria mig till större mod!” Mod att än mer stå upp för utsatta människor och säga ifrån när människovärdet kränks. Tänk efter om det är något du längtar efter att bli befriad till!?

Oavsett hur vi har det i livet; vad vi kämpar med eller vad vi lyckas med så finns Gud vid vår sida och vill dela livet med oss. Precis som det är. Den vissheten fyller mig med stor tacksamhet. Amen

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.