2017-07-07 06:00

2017-07-07 06:00

Att inte döma

TANKAR INFÖR HELGEN: Evangelietexten är hämta från Luk 6:36-42

Temat i våra gudstjänster nu på söndag är ”Att inte döma”. Evangelietexten är hämtad från Luk 6:36-42.

Jag citerar några av verserna: Jesus säger ”Var barmhärtiga, så som er fader är barmhärtig. Döm inte, så skall ni inte bli dömda. Förklara ingen skyldig, så skall ni inte dömas skyldiga. Frikänn, så skall ni bli frikända. Ge, så skall ni få. Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget? Hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga, när du inte ser bjälken i ditt eget? Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt öga, så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders.”

Ett indianskt ordspråk lyder ”Döm ingen förrän du gått en mil i din medmänniskas mockasiner”.

Vi människor är påfallande ofta snabba på att döma andra utan att ha en aning om vad vår medvandrare bär på i sin ryggsäck och som bidragit till att hon blivit den hon är. Om jag istället försöker se bakom allt yttre; alla fasader, alla masker är mycket vunnet inte bara för mina medmänniskor utan minst lika mycket för mig själv. Att ha en dömande attityd till sin omgivning tar mycket kraft och stjäl mycket glädje. Visst är det märkligt att det är så lätt att förstora andras brister - att se bjälken - men förminska sina egna tillkortakommanden och likna dem vid flisor. Vi är ju alla människor med goda och mindre goda egenskaper och var och en har sin egen börda som ingen annan varken kan överta eller ens uppskatta storleken av. Ändå kan vi hjälpa till att bära varandras bördor - framför allt genom att inte förringa bördan och genom att inte döma.

När jag i perioder av svaghet och utsatthet möter en medmänniska som visar mig barmhärtighet och ser mig som den jag är utan att döma innebär det en stor lättnad – medan förakt och fördömande lägger sten på redan tung börda.

Uppmaningen från Jesus i dagens evangelietext är viktig levnadsvisdom som – om vi följer den – bidrar till att göra världen till en lite bättre plats att leva på.

”Var barmhärtig så som er Fader är barmhärtig.

Döm inte så ska ni inte bli dömda.

Förklara ingen skyldig, så ska ni inte dömas skyldiga.

Frikänn så ska ni bli frikända.

Ge och ni ska få”

Jag citerar några av verserna: Jesus säger ”Var barmhärtiga, så som er fader är barmhärtig. Döm inte, så skall ni inte bli dömda. Förklara ingen skyldig, så skall ni inte dömas skyldiga. Frikänn, så skall ni bli frikända. Ge, så skall ni få. Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget? Hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga, när du inte ser bjälken i ditt eget? Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt öga, så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders.”

Ett indianskt ordspråk lyder ”Döm ingen förrän du gått en mil i din medmänniskas mockasiner”.

Vi människor är påfallande ofta snabba på att döma andra utan att ha en aning om vad vår medvandrare bär på i sin ryggsäck och som bidragit till att hon blivit den hon är. Om jag istället försöker se bakom allt yttre; alla fasader, alla masker är mycket vunnet inte bara för mina medmänniskor utan minst lika mycket för mig själv. Att ha en dömande attityd till sin omgivning tar mycket kraft och stjäl mycket glädje. Visst är det märkligt att det är så lätt att förstora andras brister - att se bjälken - men förminska sina egna tillkortakommanden och likna dem vid flisor. Vi är ju alla människor med goda och mindre goda egenskaper och var och en har sin egen börda som ingen annan varken kan överta eller ens uppskatta storleken av. Ändå kan vi hjälpa till att bära varandras bördor - framför allt genom att inte förringa bördan och genom att inte döma.

När jag i perioder av svaghet och utsatthet möter en medmänniska som visar mig barmhärtighet och ser mig som den jag är utan att döma innebär det en stor lättnad – medan förakt och fördömande lägger sten på redan tung börda.

Uppmaningen från Jesus i dagens evangelietext är viktig levnadsvisdom som – om vi följer den – bidrar till att göra världen till en lite bättre plats att leva på.

”Var barmhärtig så som er Fader är barmhärtig.

Döm inte så ska ni inte bli dömda.

Förklara ingen skyldig, så ska ni inte dömas skyldiga.

Frikänn så ska ni bli frikända.

Ge och ni ska få”

  • Inga-Lena Dahl Larsson, diakon

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.