2017-05-19 09:38

2017-05-19 09:38

Gud, är du där?

TANKAR INFÖR HELGEN

För de flesta så betraktar man påsken som över. Vi har städat bort både fjädrar och ris, godiset är uppätet och vi siktar framåt mot sommar och semester. Men vi är i allra högsta grad i påsktiden fortfarande!

Nu på söndag är det bönsöndag, då vi enligt tradition fokuserar på just bön på ett särskilt sätt. Det är utifrån glädjen och vetskapen att Jesus Kristus dött och uppstått och därigenom undanröjt alla hinder mellan oss och vår skapare. Gud har lovat att höra våra rop när vi ropar i Jesu namn, inte för att hans namn är magiskt på något sätt, utan för att hans namn är ett löfte, en nyckel, in i den himmelska gemenskapen. Jesus själv undervisar oss med orden: Be, så skall ni få, sök så skall ni finna.

Vad är det vi ska få?

Det vi behöver. Det är inte alltid som vi själva ens vet vad vi behöver, vad som är bra för oss. Men Gud vet och han längtar efter att vi ska göra oss mottagliga för den välsignelse som han vill ge oss. Om vi söker, vad ska vi då finna? Jo, att vägen till Gud går genom hans Son, Jesus Kristus. Att förvalta vårt liv på bästa sätt är att våga lägga det i hans öppna händer.

Bönen är ingen monolog, utan bön utgör pelaren i ditt livs viktigaste relation. Att be är att förtroendefullt umgås med Gud, det är så ni lär känna varandra! Gud bryr sig inte om ditt språk och vilka ord du använder. Han bekymrar sig inte för om du ber högt eller tyst i hjärtat. Han lyssnar inte bättre om du knäpper händerna eller inte. Han glädjer sig bara över att du riktar dig till Honom. Så glöm för ett ögonblick allt du tror dig veta om bön. Stanna upp en stund, lyssna inåt.

Finns det något du vill säga till den som skapat allt men som också blev människa som du? Var inte blyg eller känn att du måste begränsa dig på något sätt. Gud tar gärna emot din glädje och tacksamhet, men också din ilska, din sorg och till och med ditt hat. Det enda han inte kan göra något med är din tystnad och likgiltighet. Känns det ändå svårt? Prova bara ett ord. Ett enda ord kan också vara en bön, ett rop.

”Gud, är du där?” Det är aldrig ett rop ut i tystnad och tomhet. Be, och du skall få - svar!

Nu på söndag är det bönsöndag, då vi enligt tradition fokuserar på just bön på ett särskilt sätt. Det är utifrån glädjen och vetskapen att Jesus Kristus dött och uppstått och därigenom undanröjt alla hinder mellan oss och vår skapare. Gud har lovat att höra våra rop när vi ropar i Jesu namn, inte för att hans namn är magiskt på något sätt, utan för att hans namn är ett löfte, en nyckel, in i den himmelska gemenskapen. Jesus själv undervisar oss med orden: Be, så skall ni få, sök så skall ni finna.

Vad är det vi ska få?

Det vi behöver. Det är inte alltid som vi själva ens vet vad vi behöver, vad som är bra för oss. Men Gud vet och han längtar efter att vi ska göra oss mottagliga för den välsignelse som han vill ge oss. Om vi söker, vad ska vi då finna? Jo, att vägen till Gud går genom hans Son, Jesus Kristus. Att förvalta vårt liv på bästa sätt är att våga lägga det i hans öppna händer.

Bönen är ingen monolog, utan bön utgör pelaren i ditt livs viktigaste relation. Att be är att förtroendefullt umgås med Gud, det är så ni lär känna varandra! Gud bryr sig inte om ditt språk och vilka ord du använder. Han bekymrar sig inte för om du ber högt eller tyst i hjärtat. Han lyssnar inte bättre om du knäpper händerna eller inte. Han glädjer sig bara över att du riktar dig till Honom. Så glöm för ett ögonblick allt du tror dig veta om bön. Stanna upp en stund, lyssna inåt.

Finns det något du vill säga till den som skapat allt men som också blev människa som du? Var inte blyg eller känn att du måste begränsa dig på något sätt. Gud tar gärna emot din glädje och tacksamhet, men också din ilska, din sorg och till och med ditt hat. Det enda han inte kan göra något med är din tystnad och likgiltighet. Känns det ändå svårt? Prova bara ett ord. Ett enda ord kan också vara en bön, ett rop.

”Gud, är du där?” Det är aldrig ett rop ut i tystnad och tomhet. Be, och du skall få - svar!

  • ELIN EDBERG, KOMMINISTER I ÄRTEMARKS PASTORAT

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.