2017-03-10 15:41

2017-03-10 15:41

Om att ta emot en hutlös gåva.

TANKAR INFÖR HELGEN

2:a söndagen i fastan. Markus 14:3 – 9

Inte långt innan påskens händelser - Jesu korsfästelse och uppståndelse – utspelar sig detta: Jesus är gäst hos en Simon och de ligger till bords, som seden var. Då kommer en kvinna in och häller dyrbar nardusbalsam över Jesu huvud. Några kritiserar henne för att hon slösar något så dyrbart på detta, men Jesus tar emot hennes gåva.

Man kan förstå dem som reagerade. Det var balsam för en årslön! Jag hade själv fått ont i magen över ett sådant slöseri. Men Jesus ser att gåvan ges med väldigt stor kärlek och då är det det om räknas. Inte hur hutlöst dyrbar den är, och han hade säkert tagit emot den med samma glädje om det varit något jättebilligt av någon som inte hade råd med mer heller. Det är tanken som räknas.

Detta skedde bara några dagar innan korsfästelsen och vi vet hur det funkar med riktigt fin parfym. Doften sitter i ett bra tag. Jag tror den satt kvar i håret och skägget på natten i översteprästens fånghåla. Jag tror den satt kvar när han hängde på korset och jag tror den satt kvar ända in i graven. Det doftade kärlek, en gåva given med stor kärlek och kanske det var till lite tröst mitt i allt det svåra.

När livet är en kamp betyder det mycket med stora eller små tecken på omsorg. Vi skall vara generösa med att ge men också öppna i tanken för att uppskatta och ta emot, och det är tanken som räknas, inte gåvans storhet eller litenhet.

Jesus både tog emot och gav i denhär berättelsen. Hur tror du kvinnan känt sig om han blivit sur och kritiserat henne när hon just slösat sådär 2-300 000 kronor på honom. Nu sa han istället att hon gjorde något profetiskt, förberedde hans begravning. Och han sa att hon skulle bli hågkommen för detta och det blev hon ju . Vi har ju precis läst om henne.

 

Inte långt innan påskens händelser - Jesu korsfästelse och uppståndelse – utspelar sig detta: Jesus är gäst hos en Simon och de ligger till bords, som seden var. Då kommer en kvinna in och häller dyrbar nardusbalsam över Jesu huvud. Några kritiserar henne för att hon slösar något så dyrbart på detta, men Jesus tar emot hennes gåva.

Man kan förstå dem som reagerade. Det var balsam för en årslön! Jag hade själv fått ont i magen över ett sådant slöseri. Men Jesus ser att gåvan ges med väldigt stor kärlek och då är det det om räknas. Inte hur hutlöst dyrbar den är, och han hade säkert tagit emot den med samma glädje om det varit något jättebilligt av någon som inte hade råd med mer heller. Det är tanken som räknas.

Detta skedde bara några dagar innan korsfästelsen och vi vet hur det funkar med riktigt fin parfym. Doften sitter i ett bra tag. Jag tror den satt kvar i håret och skägget på natten i översteprästens fånghåla. Jag tror den satt kvar när han hängde på korset och jag tror den satt kvar ända in i graven. Det doftade kärlek, en gåva given med stor kärlek och kanske det var till lite tröst mitt i allt det svåra.

När livet är en kamp betyder det mycket med stora eller små tecken på omsorg. Vi skall vara generösa med att ge men också öppna i tanken för att uppskatta och ta emot, och det är tanken som räknas, inte gåvans storhet eller litenhet.

Jesus både tog emot och gav i denhär berättelsen. Hur tror du kvinnan känt sig om han blivit sur och kritiserat henne när hon just slösat sådär 2-300 000 kronor på honom. Nu sa han istället att hon gjorde något profetiskt, förberedde hans begravning. Och han sa att hon skulle bli hågkommen för detta och det blev hon ju . Vi har ju precis läst om henne.

 

  • ELISABETH E. RADOVIC´, KOMMINISTER I ÄRTEMARKS PASTORAT