2017-03-03 08:45

2017-03-03 08:45

1:a söndagen i fastan: Prövningens stund

TANKAR INFÖR HELGEN

Jesus fördes av anden ut i öknen, och hann var i öknen fyrtio dagar och sattes på prov av Satan. Han levde bland de vilda djuren, och änglarna betjänade honom. Mark 1:12-13

Söndagens evangelium är mycket kort, Jesus fördes av Anden ut i öknen, står det. Vi utsätts hela tiden för prövningar och det gjorde även Jesus där i öknen. Ibland kan hela livet kännas som en enda stor öken. Hur ser vår egen öken ut, hur har jag prövats genom livet?

Våra öknar ser naturligtvis olika ut för var och en av oss, men en sak är säker och som vi alla har gemensamt. Det är att vi inte kommer undan den. Det är något vi bara måste igenom och det tar mycket kraft och vi kommer inte alltid helskinnade ut genom vår öken. Det är en del av livet. Öknen gör oss förhoppningsvis starkare och klokare, kanske mer ödmjuka inför varandra.

Efter en svår tid i öknen är det många som frågar sig vilken inriktning man har på livet. Vad värnar jag om, vilka är mina mål i livet? Fastan är en sådan där bra tid då man kan komma med alla sådana funderingar

På söndag är det första söndagen i fastan och nuförtiden är det kanske inte så vanligt att fasta. I dagens läge fastar de flesta inte av religiösa skäl utan det är mer vanligare att fasta av hälsoskäl eller för att gå ner i vikt. Men vad är då fasta, vad innebär det?

Jo, för mig innebär eftertankens tid. Att jag drar mig tillbaka för mig själv. Vi lever i en tid då lugn och ro är en bristvara. Samhället har blivit en tillvaron fylld med stress och det är inte lätt att hoppa av ekorrhjulet. Fastan kan då komma i som ett välkomnande inslag i vardagen och där ge plats åt en stunds eftertanke och vila. Fastan är ett unikt tillfälle att ge något av sig själv. Man avstår dagligen från något, det kan vara mat, rökning, godis, prata i telefon eller kanske är det favorit teveprogrammet som får stryka på foten eller också så kan man försöka hjälpa någon medmänniska.

Man avstår från något och ger den tiden i stället till Gud. Och i gengäld får man tillbaka något från Gud. Det kan vara en djupare insikt om sig själv mina medmänniskor eller Gud. På så vis tror jag att vi blir stärkta som människor.

Fastans eftertanke tror jag är viktig. För det är inte ofta vi har tid att stanna upp och göra en värdering av tillvaron. Vad är viktigt i ditt liv?

Därför har jag tre frågor till er idag. Nu är det inte meningen att ni ska svara på dessa frågor högt utan vi mediterar över dem en stund och tar kanske är det något som kan följa med hem.

Den första frågan är:

• Vad kan jag avstå från?

• Den andra frågan är om jag avstår något i fastan, vad skulle jag göra i stället?

• Den tredje frågan är, vad är viktigt i mitt liv?

Jesus fördes av anden ut i öknen, och hann var i öknen fyrtio dagar och sattes på prov av Satan. Han levde bland de vilda djuren, och änglarna betjänade honom. Mark 1:12-13

Söndagens evangelium är mycket kort, Jesus fördes av Anden ut i öknen, står det. Vi utsätts hela tiden för prövningar och det gjorde även Jesus där i öknen. Ibland kan hela livet kännas som en enda stor öken. Hur ser vår egen öken ut, hur har jag prövats genom livet?

Våra öknar ser naturligtvis olika ut för var och en av oss, men en sak är säker och som vi alla har gemensamt. Det är att vi inte kommer undan den. Det är något vi bara måste igenom och det tar mycket kraft och vi kommer inte alltid helskinnade ut genom vår öken. Det är en del av livet. Öknen gör oss förhoppningsvis starkare och klokare, kanske mer ödmjuka inför varandra.

Efter en svår tid i öknen är det många som frågar sig vilken inriktning man har på livet. Vad värnar jag om, vilka är mina mål i livet? Fastan är en sådan där bra tid då man kan komma med alla sådana funderingar

På söndag är det första söndagen i fastan och nuförtiden är det kanske inte så vanligt att fasta. I dagens läge fastar de flesta inte av religiösa skäl utan det är mer vanligare att fasta av hälsoskäl eller för att gå ner i vikt. Men vad är då fasta, vad innebär det?

Jo, för mig innebär eftertankens tid. Att jag drar mig tillbaka för mig själv. Vi lever i en tid då lugn och ro är en bristvara. Samhället har blivit en tillvaron fylld med stress och det är inte lätt att hoppa av ekorrhjulet. Fastan kan då komma i som ett välkomnande inslag i vardagen och där ge plats åt en stunds eftertanke och vila. Fastan är ett unikt tillfälle att ge något av sig själv. Man avstår dagligen från något, det kan vara mat, rökning, godis, prata i telefon eller kanske är det favorit teveprogrammet som får stryka på foten eller också så kan man försöka hjälpa någon medmänniska.

Man avstår från något och ger den tiden i stället till Gud. Och i gengäld får man tillbaka något från Gud. Det kan vara en djupare insikt om sig själv mina medmänniskor eller Gud. På så vis tror jag att vi blir stärkta som människor.

Fastans eftertanke tror jag är viktig. För det är inte ofta vi har tid att stanna upp och göra en värdering av tillvaron. Vad är viktigt i ditt liv?

Därför har jag tre frågor till er idag. Nu är det inte meningen att ni ska svara på dessa frågor högt utan vi mediterar över dem en stund och tar kanske är det något som kan följa med hem.

Den första frågan är:

• Vad kan jag avstå från?

• Den andra frågan är om jag avstår något i fastan, vad skulle jag göra i stället?

• Den tredje frågan är, vad är viktigt i mitt liv?

  • CRISTINA ÅSTRÖM, KYRKOHERDE I STENEBY PASTORAT