2018-09-18 15:06

2018-09-21 08:51

Benny Ruus får Dalslandsmedaljen

HÅVERUD: Utmärkelsen delas ut på Bokmässan

Benny Ruus, vd för Dalslands Kanal AB, tilldelas 2018 års upplaga av Dalslandsmedaljen. Medaljen delas ut i Dalslandsmontern på Bokmässan i Göteborg fredagen den 28 september.

– Det känns hedrande och högtidligt. Det här är verkligen något jag sätter värde på, säger Benny Ruus.

Han berättar att Dalsland har kommit att få en mycket viktig plats i hans hjärta.

– Jag växte upp i Sotenäs, men min fädernesgård finns i Lennartsfors och min mamma kom från Dals-Ed, så jag kom tidigt att göra många resor till Dalsland.

– Senare kom också Dalsland att bli min arbetsplats. Först som rektor i Mellerud på 1980-talet och sedan blev jag vd för Dalslands Kanal AB från 1990-talet och framåt, berättar Benny Ruus.

”Passionerat livsverk”

I juryns prismotivering står att läsa följande om årets medaljör:

– Benny Ruus har under drygt 25 år verkat som vd för Dalslands Kanal AB. Kanalen är landskapets främsta turistattraktion och ett signum för Dalsland. Här ryms såväl industrihistoria som kulturarv parallellt med en levande farled, skriver prisjuryn i sin motivering.

– 2018 firar kanalen sitt 150-årsjubileum och kan så göra mycket tack vare ett passionerat och kompetent livsverk av Benny Ruus. Åren vid kanalen har inneburit stora utmaningar som Benny hanterat synnerligen väl till stor nytta för landskapet, fortsätter man.

De delar ut priset

Det är Dalslands Fornminnes- och Hembygdsförbund, Dalslands Konstförening samt Dalslandskommunerna som sedan 1960 delat ut Dalslandsmedaljen till förtjänta mottagare som har gjort landskapet framstående tjänster.

Hittills har 101 personer och föreningar hedrats med denna utmärkelse.

Medaljkommittén konstaterar ett stort antal nomineringar inkommit detta år, hela 15 stycken, vilket har gjort kommitténs arbete svårare än vanligt.

Påtagliga insatser

– Kommittén är mycket glad över 2018 års medaljör. Benny Ruus har påtagligt gjort Dalsland framstående tjänster i enlighet med Dalslandsmedaljens statuter, säger Johan Abenius, vd för Dalslands Turist AB, som administrerar utmärkelsen.

– Det känns hedrande och högtidligt. Det här är verkligen något jag sätter värde på, säger Benny Ruus.

Han berättar att Dalsland har kommit att få en mycket viktig plats i hans hjärta.

– Jag växte upp i Sotenäs, men min fädernesgård finns i Lennartsfors och min mamma kom från Dals-Ed, så jag kom tidigt att göra många resor till Dalsland.

– Senare kom också Dalsland att bli min arbetsplats. Först som rektor i Mellerud på 1980-talet och sedan blev jag vd för Dalslands Kanal AB från 1990-talet och framåt, berättar Benny Ruus.

”Passionerat livsverk”

I juryns prismotivering står att läsa följande om årets medaljör:

– Benny Ruus har under drygt 25 år verkat som vd för Dalslands Kanal AB. Kanalen är landskapets främsta turistattraktion och ett signum för Dalsland. Här ryms såväl industrihistoria som kulturarv parallellt med en levande farled, skriver prisjuryn i sin motivering.

– 2018 firar kanalen sitt 150-årsjubileum och kan så göra mycket tack vare ett passionerat och kompetent livsverk av Benny Ruus. Åren vid kanalen har inneburit stora utmaningar som Benny hanterat synnerligen väl till stor nytta för landskapet, fortsätter man.

De delar ut priset

Det är Dalslands Fornminnes- och Hembygdsförbund, Dalslands Konstförening samt Dalslandskommunerna som sedan 1960 delat ut Dalslandsmedaljen till förtjänta mottagare som har gjort landskapet framstående tjänster.

Hittills har 101 personer och föreningar hedrats med denna utmärkelse.

Medaljkommittén konstaterar ett stort antal nomineringar inkommit detta år, hela 15 stycken, vilket har gjort kommitténs arbete svårare än vanligt.

Påtagliga insatser

– Kommittén är mycket glad över 2018 års medaljör. Benny Ruus har påtagligt gjort Dalsland framstående tjänster i enlighet med Dalslandsmedaljens statuter, säger Johan Abenius, vd för Dalslands Turist AB, som administrerar utmärkelsen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.