2018-09-10 00:35

2018-09-11 09:44

Troligt maktskifte i Färgelanda

FÄRGELANDA: Centerpartiet klart största parti

Allt tyder på ett maktskifte i Färgelanda kommun. Centerpartiet ökar med nästan åtta procentenheter jämfört med förra valet och landar preliminärt på 31,7 procent och blir därmed klart största parti i kommunen. Centerpartiet behåller samtidigt makten i Dals-Ed med ett i princip oförändrat valresultat på 39,1 procent. I Bengtsfors var läget ovisst vid midnatt, eftersom Socialdemokraterna rasade och Moderaterna och Sverigedemokraterna gick framåt.

Valets stora lokala segerparti i kommunvalet är Centerpartiet i Färgelanda.

– Väljarna vill ha ett nytt ledarskap. De har sagt sitt. Vi kommer nu att smälta detta, men vi kommer naturligtvis att agera utifrån att vi är det största partiet, säger en mycket glad Tobias Bernhardsson (C), från Centerpartiets valvaka på Gästis i Färgelanda.

Betyder det att ni vill ha kommunalrådsposten?

– Återigen. Väljarna har sagt sitt. Vi kommer att agera utifrån det och bjuda in andra partier till samtal.

Är du överraskad över valutgången?

– Jag är fantastiskt glad över resultatet. Vi hade trott på framgångar, men jag hade aldrig vågat drömma om att det skulle gå såhär bra. Nu är vi största partiet i kommunen för första gången sedan 1985.

Vilken fråga har varit avgörande?

– Ledarskapet. Det har saknats ett tydligt ledarskap i Färgelanda.

Socialdemokraterna, som tidigare var största parti i kommunen, rasar och tappar över elva procent till 24,1 procent. Men parti ändå näst störst, precis före Sverigedemokraterna som ökar från 15,0 till 22,4.

För övriga partier var förändringar små, förutom Kristdemokraterna som inte ställde upp i valet. Miljöpartiet fick för få röster för att komma in i fullmäktige.

Oförändrat i Dals-Ed

I Dals-Ed ser Centerpartiet ut att få 39,1 procent, nästan precis som i förra kommunvalet. Det näst största partiet Socialdemokraterna rasade från 30,1 till 23,4 procent. SD mer än fördubblade sitt stöd till 12,8 procent. Vänsterpartiet ser ut att klara tvåprocentspärren och komma in i kommunfullmäktige, medan Miljöpartiet ser ut att åka ut.

I Bengtsfors var utgången mycket oviss vid midnatt. Rösterna var räknade, men eftersom Socialdemokraterna tappade stort från 41,7 till 35,5 procent och Moderaterna gjorde ett riktigt bra kommunval och ökar från 14,5 till 18,7 procent och även SD växer från 8,6 till 14,7 procent, så ser styret ovisst ut.

Övriga partier låg ungefär stilla, men Miljöpartiet kommer att åka ur kommunfullmäktige.

Ovisst i riksdagen

Riksdagsvalet var en fortsatt nagelbitare vid midnatt mot måndag. När något 100-tal valdistrikt var kvar att räkna var det oerhört jämnt mellan de båda blocken. De rödgröna hade fått 144 mandat, alliansen 143. Sett i procent var de rödgröna marginellt större med 40,6 procent mot 40,3 procent. Sverigedemokraterna stärker sin vågmästarroll och ser ut att få 62 mandat eller motsvarande 17,7 procent.

Fördelningen mellan partierna låg vid midnatt enligt följande: V 7,9, S 28,4, MP 4,3, C 8,6, L 5,5, KD 6,4, M 19,8, SD 17,6.

De lokala reaktionerna på valet var samlade på de valvakor som anordnades i Bengtsfors.

Kommunalrådet Per Eriksson (S), tycker att Stefan Löfvén kan sitta kvar som statsminister.

– Som det ser ut blir rödgröna något större än alliansen och då tycker jag att det ska vara, säger Per Eriksson från partiets valvaka på Paletten.

Christer Stensson (M), fanns på den valvaka som var öppen för allmänheten på kommunhuset. Han tyckte utgången var oviss, men såg helst Ulf Kristersson som ny statsminister.

– Ja, jag tycker nog det. Men det är jättesvårt att svara på. Man får nog vänta till onsdag innan alla röster är räknade och se om mandatfördelningen svänger åt något håll.

Mycket SD i riksdagen

Både Christer Stensson och framför allt Per Eriksson var djupt bekymrade över SD:s stora valframgångar. I Bengtsfors röstade 26,9 procent av invånarna på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet och blev därmed näst största parti.

– Här har vi LO-medlemmar som lämnat partiet för att rösta på Sverigedemokraterna. Det här helt otroligt, sa Per Eriksson, som var både besviken och upprörd över väljarflykten.

S fick sex procent färre röster till riksdagen från Bengtsfors än förra valet, SD fick sju procent fler röster.

Christer Stenson menade att alla tidigare partier nu verkligen måste prata om frågan om invandring och integration.

– Jag tycker att alla etablerade partier började ta tag i den här frågan under det här året. Men nu måste vi göra det än mer, vi måste närma oss frågan, pratat om den och vända det här, sa Christer Stenson.

Sverigedemokraterna rönte stora framgångar även i Färgelanda och Dals-Ed, där partiet blev störst till riksdagen. I Färgelanda fick Sverigedemokraterna 28,7 procent av rösterna. I Dals-Ed 27,7 procent.

Valets stora lokala segerparti i kommunvalet är Centerpartiet i Färgelanda.

– Väljarna vill ha ett nytt ledarskap. De har sagt sitt. Vi kommer nu att smälta detta, men vi kommer naturligtvis att agera utifrån att vi är det största partiet, säger en mycket glad Tobias Bernhardsson (C), från Centerpartiets valvaka på Gästis i Färgelanda.

Betyder det att ni vill ha kommunalrådsposten?

– Återigen. Väljarna har sagt sitt. Vi kommer att agera utifrån det och bjuda in andra partier till samtal.

Är du överraskad över valutgången?

– Jag är fantastiskt glad över resultatet. Vi hade trott på framgångar, men jag hade aldrig vågat drömma om att det skulle gå såhär bra. Nu är vi största partiet i kommunen för första gången sedan 1985.

Vilken fråga har varit avgörande?

– Ledarskapet. Det har saknats ett tydligt ledarskap i Färgelanda.

Socialdemokraterna, som tidigare var största parti i kommunen, rasar och tappar över elva procent till 24,1 procent. Men parti ändå näst störst, precis före Sverigedemokraterna som ökar från 15,0 till 22,4.

För övriga partier var förändringar små, förutom Kristdemokraterna som inte ställde upp i valet. Miljöpartiet fick för få röster för att komma in i fullmäktige.

Oförändrat i Dals-Ed

I Dals-Ed ser Centerpartiet ut att få 39,1 procent, nästan precis som i förra kommunvalet. Det näst största partiet Socialdemokraterna rasade från 30,1 till 23,4 procent. SD mer än fördubblade sitt stöd till 12,8 procent. Vänsterpartiet ser ut att klara tvåprocentspärren och komma in i kommunfullmäktige, medan Miljöpartiet ser ut att åka ut.

I Bengtsfors var utgången mycket oviss vid midnatt. Rösterna var räknade, men eftersom Socialdemokraterna tappade stort från 41,7 till 35,5 procent och Moderaterna gjorde ett riktigt bra kommunval och ökar från 14,5 till 18,7 procent och även SD växer från 8,6 till 14,7 procent, så ser styret ovisst ut.

Övriga partier låg ungefär stilla, men Miljöpartiet kommer att åka ur kommunfullmäktige.

Ovisst i riksdagen

Riksdagsvalet var en fortsatt nagelbitare vid midnatt mot måndag. När något 100-tal valdistrikt var kvar att räkna var det oerhört jämnt mellan de båda blocken. De rödgröna hade fått 144 mandat, alliansen 143. Sett i procent var de rödgröna marginellt större med 40,6 procent mot 40,3 procent. Sverigedemokraterna stärker sin vågmästarroll och ser ut att få 62 mandat eller motsvarande 17,7 procent.

Fördelningen mellan partierna låg vid midnatt enligt följande: V 7,9, S 28,4, MP 4,3, C 8,6, L 5,5, KD 6,4, M 19,8, SD 17,6.

De lokala reaktionerna på valet var samlade på de valvakor som anordnades i Bengtsfors.

Kommunalrådet Per Eriksson (S), tycker att Stefan Löfvén kan sitta kvar som statsminister.

– Som det ser ut blir rödgröna något större än alliansen och då tycker jag att det ska vara, säger Per Eriksson från partiets valvaka på Paletten.

Christer Stensson (M), fanns på den valvaka som var öppen för allmänheten på kommunhuset. Han tyckte utgången var oviss, men såg helst Ulf Kristersson som ny statsminister.

– Ja, jag tycker nog det. Men det är jättesvårt att svara på. Man får nog vänta till onsdag innan alla röster är räknade och se om mandatfördelningen svänger åt något håll.

Mycket SD i riksdagen

Både Christer Stensson och framför allt Per Eriksson var djupt bekymrade över SD:s stora valframgångar. I Bengtsfors röstade 26,9 procent av invånarna på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet och blev därmed näst största parti.

– Här har vi LO-medlemmar som lämnat partiet för att rösta på Sverigedemokraterna. Det här helt otroligt, sa Per Eriksson, som var både besviken och upprörd över väljarflykten.

S fick sex procent färre röster till riksdagen från Bengtsfors än förra valet, SD fick sju procent fler röster.

Christer Stenson menade att alla tidigare partier nu verkligen måste prata om frågan om invandring och integration.

– Jag tycker att alla etablerade partier började ta tag i den här frågan under det här året. Men nu måste vi göra det än mer, vi måste närma oss frågan, pratat om den och vända det här, sa Christer Stenson.

Sverigedemokraterna rönte stora framgångar även i Färgelanda och Dals-Ed, där partiet blev störst till riksdagen. I Färgelanda fick Sverigedemokraterna 28,7 procent av rösterna. I Dals-Ed 27,7 procent.

  • Mattias Modéen

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.