2018-08-07 10:10

2018-08-07 10:10

Åter tillåtet att bada

RÅDANEFORS: Badplatsen är öppen igen

Badplatsen i Kuserudssjön i Rådandefors är öppen igen. Provsvar visar att vattnet åter är ok att bada i.

Det var i slutet av juli som en analys av vattnet vid badplatsen visade att det innehöll höga halter av tarmbakterien intestinala enterokocker. Den som sväljer vatten med dessa bakterier löper ökad risk för att få symptom som ont i magen, diarré och kräkningar.

Enligt Dalslands miljö- och energikontor, som regelbundet gör prover av badvatten för att säkerställa kvaliteten, finns bakterier och andra mikroorganismer över allt, även i sjöar och vattendrag. Höga vattentemperaturer, stillastående vatten och barn som kanske råkar göra ifrån sig i vattnet ökar dock förutsättningarna för tillväxt av mikroorganismer.

Om provresultaten visar på förhöjda värden avråder kommunen allmänheten från att bada, vilket var fallet vid badplatsen i Kuserudssjön i slutet av juli.

Efter en ny provtagning, som gjordes i onsdags förra veckan, står det dock klart att vattnet återigen är tjänligt för bad.

Skyltarna om badförbud vid badplatsen i Rådanefors kommer att tas bort under dagen.

Det var i slutet av juli som en analys av vattnet vid badplatsen visade att det innehöll höga halter av tarmbakterien intestinala enterokocker. Den som sväljer vatten med dessa bakterier löper ökad risk för att få symptom som ont i magen, diarré och kräkningar.

Enligt Dalslands miljö- och energikontor, som regelbundet gör prover av badvatten för att säkerställa kvaliteten, finns bakterier och andra mikroorganismer över allt, även i sjöar och vattendrag. Höga vattentemperaturer, stillastående vatten och barn som kanske råkar göra ifrån sig i vattnet ökar dock förutsättningarna för tillväxt av mikroorganismer.

Om provresultaten visar på förhöjda värden avråder kommunen allmänheten från att bada, vilket var fallet vid badplatsen i Kuserudssjön i slutet av juli.

Efter en ny provtagning, som gjordes i onsdags förra veckan, står det dock klart att vattnet återigen är tjänligt för bad.

Skyltarna om badförbud vid badplatsen i Rådanefors kommer att tas bort under dagen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.