2018-07-27 08:55

2018-08-07 10:10

Rådanefors badplats avstängd

RÅDANEFORS: Tarmbakterier i vattnet i Kuserudssjön

Färgelanda kommun avråder nu alla att bada vid Rådanefors badplats i Kuserudssjön. Orsaken är att vattnet anses otjänligt på grund av för höga halter av tarmbakterien intestinala enterokocker. Bakterien kan orsaka magproblem.

Prover tas regelbundet på vattenkvaliteten vid badplatserna. Det är Dalslands miljö- och energiförbund som har uppdraget. Proverna skickas till laboratorium för analys.

– Vi fick ett larm från labbet att antalet enterokocker var väldigt högt, säger Mikael Vogt på miljökontoret. Vattnet är otjänligt enligt våra riktlinjer. Vi ska ta ett prov till i nästa vecka, måndag, tisdag eller onsdag, då får vi se vad det säger och hur vi går vidare.

En skylt har satts upp vid badplatsen för att varna människor som har tänkt bada. Färgelanda kommun har också lagt ut avrådan om bad på sin hemsida.

Evelina Johansson, som är tillförordnad plan- och byggchef och sektorschef på Färgelanda kommun, säger att de inte vill riskera att människor blir sjuka, och avråder bestämt från bad vid Rådanefors badplats.

Är det någon som blivit sjuk?

– Inte som jag känner till, säger Evelina Johansson.

Några som nyss har badat vid Rådanefors badplats är Linda-Marie Brodin och hennes familj.

– Min man och våra barn var där på förmiddagen under torsdagen. Vi fick se det på eftermiddagen att de avråder från att bada där. Det var tre barn som var med, en av våra tyckte att han mådde illa när han var där. Han tyckte att han kände spylukt och han vägrade gå i igen.

Men han blev inte sjuk på riktigt?

– Nej, han kände sig bättre när han kom hem.

Nu kommer ni inte att bada mer där?

– Inte innan de har tagit nya prover i alla fall. Vi bor bara 700 meter från badet och vi har badat där hela sommaren. Nu får vi leta upp någon annan badplats. Vi ska se om Stigen har öppet, de stängde ju där tidigare i sommar. Eller om vi åker till Öresjö i Frändefors.

Prover tas regelbundet på vattenkvaliteten vid badplatserna. Det är Dalslands miljö- och energiförbund som har uppdraget. Proverna skickas till laboratorium för analys.

– Vi fick ett larm från labbet att antalet enterokocker var väldigt högt, säger Mikael Vogt på miljökontoret. Vattnet är otjänligt enligt våra riktlinjer. Vi ska ta ett prov till i nästa vecka, måndag, tisdag eller onsdag, då får vi se vad det säger och hur vi går vidare.

En skylt har satts upp vid badplatsen för att varna människor som har tänkt bada. Färgelanda kommun har också lagt ut avrådan om bad på sin hemsida.

Evelina Johansson, som är tillförordnad plan- och byggchef och sektorschef på Färgelanda kommun, säger att de inte vill riskera att människor blir sjuka, och avråder bestämt från bad vid Rådanefors badplats.

Är det någon som blivit sjuk?

– Inte som jag känner till, säger Evelina Johansson.

Några som nyss har badat vid Rådanefors badplats är Linda-Marie Brodin och hennes familj.

– Min man och våra barn var där på förmiddagen under torsdagen. Vi fick se det på eftermiddagen att de avråder från att bada där. Det var tre barn som var med, en av våra tyckte att han mådde illa när han var där. Han tyckte att han kände spylukt och han vägrade gå i igen.

Men han blev inte sjuk på riktigt?

– Nej, han kände sig bättre när han kom hem.

Nu kommer ni inte att bada mer där?

– Inte innan de har tagit nya prover i alla fall. Vi bor bara 700 meter från badet och vi har badat där hela sommaren. Nu får vi leta upp någon annan badplats. Vi ska se om Stigen har öppet, de stängde ju där tidigare i sommar. Eller om vi åker till Öresjö i Frändefors.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.