2018-04-13 07:57

2018-04-13 07:57

Öppnar för gårdsförsäljning av öl

SVERIGE: Genombrott i Socialutskottet

Den segslitna frågan om gårdsförsäljning av öl och vin nådde under torsdagen ett genombrott då allianspartierna i Socialutskottet i Sveriges riksdag enades om ett gemensamt förslag för att tillåta verksamheten.

– Jag är otroligt glad eftersom det är en av de första frågor jag väckte i socialutskottet, säger västsvenska riksdagsledamoten Camilla Waltersson Grönvall som är Moderaternas socialpolitiska talesperson.

– Det är mycket glädjande att vi i ny anda hittat en väg i samförstånd för att lösa denna fråga i Alliansen. Detta kan komma att betyda mycket för landsbygden och skapa många nya arbetstillfällen inom allt från produktion till turism, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Alliansen lägger nu fram ett gemensamt förslag, vilket innebär att man föreslår att en lagstiftning skall framarbetas som möjliggör gårdsförsäljning. Av förslaget framgår att detta skall ske under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan upprätthållas. Då Sverigedemokraterna yrkat bifall till Alliansens förslag finns nu för första gången en majoritet i Sveriges riksdag för att införa gårdsförsäljning. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger nej till förslaget, i en reservation.

– Jag är otroligt glad eftersom det är en av de första frågor jag väckte i socialutskottet, säger västsvenska riksdagsledamoten Camilla Waltersson Grönvall som är Moderaternas socialpolitiska talesperson.

– Det är mycket glädjande att vi i ny anda hittat en väg i samförstånd för att lösa denna fråga i Alliansen. Detta kan komma att betyda mycket för landsbygden och skapa många nya arbetstillfällen inom allt från produktion till turism, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Alliansen lägger nu fram ett gemensamt förslag, vilket innebär att man föreslår att en lagstiftning skall framarbetas som möjliggör gårdsförsäljning. Av förslaget framgår att detta skall ske under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan upprätthållas. Då Sverigedemokraterna yrkat bifall till Alliansens förslag finns nu för första gången en majoritet i Sveriges riksdag för att införa gårdsförsäljning. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger nej till förslaget, i en reservation.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.