2018-04-11 06:00

2018-04-11 06:00

Studieförbundet Sensus tar nya tag

BENGTSFORS

Att lära sig nya saker är utvecklande. Att göra det tillsammans i en studiecirkel är ofta ännu bättre. Det är studieförbundets roll att samordna detta arbete. På Sensus händer det just nu en del saker. Inte minst på personal- och organisationssidan.

Kerstin Andersson, som arbetat tolv år som koordinator på Sensus i Bengtsfors, går nu i pension och efterträds av Ewa Flink.

Kerstin Andersson har även lett Sensus samarbete med Svenska kyrkan, vilket nu också Ewa Flink tar över.

Vad minns du bäst från din tid på Sensus?

– Jag minns ett tillfälle när jag var med en grupp från Sensus i Göteborg. Vi träffade en grupp frivilligarbetare. Det doftade nybakade bullar, personer från olika bakgrund diskuterade friskt och det var folkbildning när det fungerade som bäst.

– Lite av den andan ville vi ta med oss tillbaka till Bengtsfors och det tycker jag att vi har gjort och vi har kompletterat studiecirklarna med kaféverksamhet, säger Kerstin Andersson.

Irene Malmberg håller med.

– Sensus i Bengtsfors är verkligen en mötesplats med öppna aktiviteter, elvakaffe med föreläsningar, musik och konstutställning, säger hon.

Vill aktivera äldre

Irene Malmberg lägger numera själv en del av sin tid på Svinesundskommittén. Men Sensus är fortfarande den verksamhet hon ägnar mest tid åt.

På Sensus arbetar också Irene Nygren.

och Kerstin Anderssons efterträdare blir alltså Ewa Flink. Hon kommer närmast från en tjänst på Solbackens äldreboende där hon har varit aktivitetshandledare.

– Min tanke är bland annat att åka ut till äldreboendena för att hitta olika former av sysslor som kan fungera. På Solbacken fick de gamla själva prova på att måla och sedan hade vi konstutställning med deras verk, säger hon.

– Det går också att driva studiecirklar i form av exempelvis Sverigeresan där man studerar geografi och andra frågor från Ystad till Haparanda.

Hjälp med läxläsning

Tillsammans med ABF står Sensus också inför att starta en frivilligcentral som ska innehålla olika aktiviteter. Det kan till exempel vara att erbjuda läxläsning till barn och ungdomar och att följa med äldre personer till vårdcentralen.

– Folkbildning handlar om så mycket, om att utveckla och lära nya saker. Det kan vara alltifrån att man anordnar cirklar i något specifikt intresse som språk och data till att man lär sig att spela musik. Det kan leda vidare till så mycket. Vi har till exempel några herrar som började med att spela ukulele och som sedan fortsatte med att spela gitarr och nu har ett enklare band.

Kerstin Andersson, som arbetat tolv år som koordinator på Sensus i Bengtsfors, går nu i pension och efterträds av Ewa Flink.

Kerstin Andersson har även lett Sensus samarbete med Svenska kyrkan, vilket nu också Ewa Flink tar över.

Vad minns du bäst från din tid på Sensus?

– Jag minns ett tillfälle när jag var med en grupp från Sensus i Göteborg. Vi träffade en grupp frivilligarbetare. Det doftade nybakade bullar, personer från olika bakgrund diskuterade friskt och det var folkbildning när det fungerade som bäst.

– Lite av den andan ville vi ta med oss tillbaka till Bengtsfors och det tycker jag att vi har gjort och vi har kompletterat studiecirklarna med kaféverksamhet, säger Kerstin Andersson.

Irene Malmberg håller med.

– Sensus i Bengtsfors är verkligen en mötesplats med öppna aktiviteter, elvakaffe med föreläsningar, musik och konstutställning, säger hon.

Vill aktivera äldre

Irene Malmberg lägger numera själv en del av sin tid på Svinesundskommittén. Men Sensus är fortfarande den verksamhet hon ägnar mest tid åt.

På Sensus arbetar också Irene Nygren.

och Kerstin Anderssons efterträdare blir alltså Ewa Flink. Hon kommer närmast från en tjänst på Solbackens äldreboende där hon har varit aktivitetshandledare.

– Min tanke är bland annat att åka ut till äldreboendena för att hitta olika former av sysslor som kan fungera. På Solbacken fick de gamla själva prova på att måla och sedan hade vi konstutställning med deras verk, säger hon.

– Det går också att driva studiecirklar i form av exempelvis Sverigeresan där man studerar geografi och andra frågor från Ystad till Haparanda.

Hjälp med läxläsning

Tillsammans med ABF står Sensus också inför att starta en frivilligcentral som ska innehålla olika aktiviteter. Det kan till exempel vara att erbjuda läxläsning till barn och ungdomar och att följa med äldre personer till vårdcentralen.

– Folkbildning handlar om så mycket, om att utveckla och lära nya saker. Det kan vara alltifrån att man anordnar cirklar i något specifikt intresse som språk och data till att man lär sig att spela musik. Det kan leda vidare till så mycket. Vi har till exempel några herrar som började med att spela ukulele och som sedan fortsatte med att spela gitarr och nu har ett enklare band.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.