2018-01-09 12:00

2018-01-09 12:00

Året då barnen tog plats och hamnade i fokus

FÄRGELANDA: Årskrönika 2017

2017 var det år som Färgelanda kommun mer eller mindre blev tvingade att satsa på barnen. Barnomsorgsköerna svällde över och eleverna fick inte längre plats i sina klassrum. Ett kostsamt faktum, men samtidigt ett angenämt problem.

”så länge det finns ungar så finns det hopp”...

Personligen kan jag tycka att Cornelis hade en poäng där. För vad är en kommun utan ungar?

I Färgelanda kommuns mål står det: ”Våra barn är vår framtid”. År 2017 var möjligen det år som politikerna insåg innebörden i just det målet. År 2017 blev ett år fyllt av satsningar för småttingarna i samhället.

Efter flera år av stora barngrupper och långa köer till barnomsorgen har flera politiska beslut fattats under året för att motverka detta.

Sedan 1990-talet hade diskussioner förts i omgångar om att öka antalet platser inom barnomsorgen i Högsäter, men det var först 2017 som det faktiskt hände. Efter att ärendet hade överklagats kom om- och tillbyggnationen av Månvågens förskola i gång efter sommaren. Planen är att två nya avdelningar ska byggas och att det ska vara klart i januari 2019.

Samtidigt som byggnationen av förskolan i Högsäter kom i gång fick Stigens förskola och Ödeborgs förskola varsin modul på plats för att råda bot på den akuta bristen på barnomsorgsplatser.

I skolans värld fick förskoleklassen i Färgelanda nya skollokaler. Efter många och långa politiska debatter fattades beslutet att den tidigare nedlagda Höjdenskolan i Färgelanda skulle renoveras och öppna igen för att råda bot på trångboddheten på Valboskolan. Höstterminen 2017 startade därmed 26 elever i nyrenoverade klassrum. Planen är att årskurserna f-2 ska vara på plats till höstterminen 2018 och att årskurs tre kommer att flytta hit till höstterminen 2019.

Barnens rättigheter

Barnens rättigheter stärktes år 2017 då Färgelanda kommun blev en del Barnahus Fyrbodal i Trollhättan, där stora som små får den hjälp de behöver när de utsatts för det värsta – vålds- eller sexualbrott. I oktober invigdes verksamheten som efter flera års försök att förverkliga ett samarbete i Fyrbodal blev verklighet.

En kär tradition för barnfamiljer har i många år varit julmarknaden i Färgelanda, som tyvärr år 2017 gick i graven. Men i stället föddes nya arrangemang.

Världens jul utvecklades till att bli en helkväll i idrottshallen med matmarknad, luciatåg och tomtebesök. Mest uppskattad under kvällen var dock Sean Banan som avslutade med en brakshow, som fick alla småttingar att hysterisk hoppa i takt med banankungen.

Även från föreningshåll har stora satsningar gjorts för att underhålla barnfamiljer samt sysselsätta de yngre.

Tjöt av förtjusning

Högsäters GF hade premiär för sitt monsterrace – stora, mullrande bilar som fick barnen att tjuta av skräckblandad förtjusning.

På Högalid i Färgelanda har invånarna kunnat se en flott multiarena växa fram där bland annat barn och ungdomar framöver får möjligheten att spela fotboll året om samt ägna sig åt friidrott.

Kreativt forum i Järbo drog i gång en satsning på barnteater där unga får möjligheten att uttrycka sig på scenen.

”När inga ungar längre finns är allting slut. Vad är det då för mening om man står ut? Visst har det blivit kaos i tidens lopp. Men så länge det finns ungar så finns det hopp”.

Cornelis Vreeswijk släppte låten Turistens klagan på 1980-talet, en låt som har kommit att bli förknippad med sommar.

En låt som kanske borde ljuda högt i kommunhusets korridorer.

En låt som tyst men bestämt borde spelas i bakgrunden när partiernas valmanisfest skrivs inför kommande val.

Kommunalrådet Ulla Börjesson (S) sa vid en intervju som handlade om att hon ställer upp även vid nästa kommunval, att ”Färgelanda är på gång”. Jag vill tro att just ungarna är en av anledningarna och att 2017 blev året då startskottet gick för satsningen på våra barn.

Trygg kommun

En kommun som väljer att satsa på de minsta tror i alla fall jag har stora chanser att bli den kommun som Färgelanda vill vara. En kommun där barnen växer upp i trygghet med flera sysselsättningar och aktiviteter, är en kommun de kommer att återvända till som vuxna när de själva bildar familj.

Möjligen har årets satsningar i kommunen bidragit till att någon i vuxen ålder tänker ”där hade jag det bra som barn” och faktiskt tar sitt pick och pack och flyttar hit.

Hoppas då bara att Färgelanda kommun har löst bostadsbristen tills dess.

”Lajlalalalalalalalajlaj.......”

”så länge det finns ungar så finns det hopp”...

Personligen kan jag tycka att Cornelis hade en poäng där. För vad är en kommun utan ungar?

I Färgelanda kommuns mål står det: ”Våra barn är vår framtid”. År 2017 var möjligen det år som politikerna insåg innebörden i just det målet. År 2017 blev ett år fyllt av satsningar för småttingarna i samhället.

Efter flera år av stora barngrupper och långa köer till barnomsorgen har flera politiska beslut fattats under året för att motverka detta.

Sedan 1990-talet hade diskussioner förts i omgångar om att öka antalet platser inom barnomsorgen i Högsäter, men det var först 2017 som det faktiskt hände. Efter att ärendet hade överklagats kom om- och tillbyggnationen av Månvågens förskola i gång efter sommaren. Planen är att två nya avdelningar ska byggas och att det ska vara klart i januari 2019.

Samtidigt som byggnationen av förskolan i Högsäter kom i gång fick Stigens förskola och Ödeborgs förskola varsin modul på plats för att råda bot på den akuta bristen på barnomsorgsplatser.

I skolans värld fick förskoleklassen i Färgelanda nya skollokaler. Efter många och långa politiska debatter fattades beslutet att den tidigare nedlagda Höjdenskolan i Färgelanda skulle renoveras och öppna igen för att råda bot på trångboddheten på Valboskolan. Höstterminen 2017 startade därmed 26 elever i nyrenoverade klassrum. Planen är att årskurserna f-2 ska vara på plats till höstterminen 2018 och att årskurs tre kommer att flytta hit till höstterminen 2019.

Barnens rättigheter

Barnens rättigheter stärktes år 2017 då Färgelanda kommun blev en del Barnahus Fyrbodal i Trollhättan, där stora som små får den hjälp de behöver när de utsatts för det värsta – vålds- eller sexualbrott. I oktober invigdes verksamheten som efter flera års försök att förverkliga ett samarbete i Fyrbodal blev verklighet.

En kär tradition för barnfamiljer har i många år varit julmarknaden i Färgelanda, som tyvärr år 2017 gick i graven. Men i stället föddes nya arrangemang.

Världens jul utvecklades till att bli en helkväll i idrottshallen med matmarknad, luciatåg och tomtebesök. Mest uppskattad under kvällen var dock Sean Banan som avslutade med en brakshow, som fick alla småttingar att hysterisk hoppa i takt med banankungen.

Även från föreningshåll har stora satsningar gjorts för att underhålla barnfamiljer samt sysselsätta de yngre.

Tjöt av förtjusning

Högsäters GF hade premiär för sitt monsterrace – stora, mullrande bilar som fick barnen att tjuta av skräckblandad förtjusning.

På Högalid i Färgelanda har invånarna kunnat se en flott multiarena växa fram där bland annat barn och ungdomar framöver får möjligheten att spela fotboll året om samt ägna sig åt friidrott.

Kreativt forum i Järbo drog i gång en satsning på barnteater där unga får möjligheten att uttrycka sig på scenen.

”När inga ungar längre finns är allting slut. Vad är det då för mening om man står ut? Visst har det blivit kaos i tidens lopp. Men så länge det finns ungar så finns det hopp”.

Cornelis Vreeswijk släppte låten Turistens klagan på 1980-talet, en låt som har kommit att bli förknippad med sommar.

En låt som kanske borde ljuda högt i kommunhusets korridorer.

En låt som tyst men bestämt borde spelas i bakgrunden när partiernas valmanisfest skrivs inför kommande val.

Kommunalrådet Ulla Börjesson (S) sa vid en intervju som handlade om att hon ställer upp även vid nästa kommunval, att ”Färgelanda är på gång”. Jag vill tro att just ungarna är en av anledningarna och att 2017 blev året då startskottet gick för satsningen på våra barn.

Trygg kommun

En kommun som väljer att satsa på de minsta tror i alla fall jag har stora chanser att bli den kommun som Färgelanda vill vara. En kommun där barnen växer upp i trygghet med flera sysselsättningar och aktiviteter, är en kommun de kommer att återvända till som vuxna när de själva bildar familj.

Möjligen har årets satsningar i kommunen bidragit till att någon i vuxen ålder tänker ”där hade jag det bra som barn” och faktiskt tar sitt pick och pack och flyttar hit.

Hoppas då bara att Färgelanda kommun har löst bostadsbristen tills dess.

”Lajlalalalalalalalajlaj.......”

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.