2017-12-14 15:00

2017-12-14 15:08

De fick årets hederspriser

BENGTSFORS: Trio belönas för insatser inom kultur, miljö och folkhälsa

Nu står det klart vilka tre som fick kommunens kulturpris, folkhälsopris och miljöpris. Funny Livdotter fick kulturpriset, Leif Johansson miljöpriset och Mats Nilsson folkhälsopriset.

Kommunstyrelsens utbildningsutskott har beslutat att utse konstnären Funny Livdotter, Dals Långed, till 2017 års kulturpristagare och mottagare av prissumman på 10 000 kronor.

I sin motivering skriver man bland annat att ”när de flesta i hennes situation vänder sig till större städer – i Sverige och utomlands, väljer hon Dals Långed, oberoende av jakten på prestigefylld framgång. Hennes konstnärliga uttryck är hennes eget och djupt personligt. Hon vandrar obehindrat genom olika uttryckssätt även om de textila bilderna hittills varit en grund. Hon har ett antal betydande utställningar bakom sig och har därför stor kunskap om konstnärens villkor. Det kan hon använda i sitt sammanhang på Mötesplats Steneby, ett paraplybegrepp för alla utbildningar/skolor. Funny rör sig fritt i olika lager, från kontakten med barn i workshops, från att planera och hänga utställningar, från att ta emot besökare i Dals Eds bibliotek till att förbluffa bilburna besökare till ”Landet Mitt Emellan” där hon placerat en 4 meter hög stol på snedden mitt i skogen.”

Kommunstyrelsens allmänna utskott har beslutat att Leif Johansson, Alltorps gård i Ödskölt ska få Bengtsfors kommuns miljöpris 2017 på 5 000 kronor.

Miljö och folkhälsa

Leif Johansson tilldelas miljöpriset med motiveringen: ”Leif är engagerad i olika organisationer för miljöfrågor och bidrar också till att hålla öppna landskap i kommunen. Miljö- och klimatfrågor kan inte lösas av en ensam person, men Leif är genom sitt engagemang i dessa frågor en mycket god förebild för andra att ta efter.”

2017 års folkhälsopris på 20 000 kronor går till Mats Nilsson, Billingsfors. Det är folkhälsorådet som årligen delar ut priset till en person grupp av personer, förening, förvaltning, organisation eller liknande som genom ett aktivt arbete gör en särskild insats för folkhälsan i Bengtsfors kommun.

Denna gång skriver man i motiveringen att: ”Mats har med sitt uthålliga och ideella engagemang haft en stor betydelse för utvecklingen av Billingsfors innebandyklubb. Mats har tillsammans med innebandyklubben uppmuntrat till många främjande insatser både fysiskt och psykiskt, som även innefattat barn och unga utanför klubben. Med detta har Mats bidragit till ökat välmående för många därför vill vi tilldela Mats Nilsson folkhälsopriset 2017.”

Kommunstyrelsens utbildningsutskott har beslutat att utse konstnären Funny Livdotter, Dals Långed, till 2017 års kulturpristagare och mottagare av prissumman på 10 000 kronor.

I sin motivering skriver man bland annat att ”när de flesta i hennes situation vänder sig till större städer – i Sverige och utomlands, väljer hon Dals Långed, oberoende av jakten på prestigefylld framgång. Hennes konstnärliga uttryck är hennes eget och djupt personligt. Hon vandrar obehindrat genom olika uttryckssätt även om de textila bilderna hittills varit en grund. Hon har ett antal betydande utställningar bakom sig och har därför stor kunskap om konstnärens villkor. Det kan hon använda i sitt sammanhang på Mötesplats Steneby, ett paraplybegrepp för alla utbildningar/skolor. Funny rör sig fritt i olika lager, från kontakten med barn i workshops, från att planera och hänga utställningar, från att ta emot besökare i Dals Eds bibliotek till att förbluffa bilburna besökare till ”Landet Mitt Emellan” där hon placerat en 4 meter hög stol på snedden mitt i skogen.”

Kommunstyrelsens allmänna utskott har beslutat att Leif Johansson, Alltorps gård i Ödskölt ska få Bengtsfors kommuns miljöpris 2017 på 5 000 kronor.

Miljö och folkhälsa

Leif Johansson tilldelas miljöpriset med motiveringen: ”Leif är engagerad i olika organisationer för miljöfrågor och bidrar också till att hålla öppna landskap i kommunen. Miljö- och klimatfrågor kan inte lösas av en ensam person, men Leif är genom sitt engagemang i dessa frågor en mycket god förebild för andra att ta efter.”

2017 års folkhälsopris på 20 000 kronor går till Mats Nilsson, Billingsfors. Det är folkhälsorådet som årligen delar ut priset till en person grupp av personer, förening, förvaltning, organisation eller liknande som genom ett aktivt arbete gör en särskild insats för folkhälsan i Bengtsfors kommun.

Denna gång skriver man i motiveringen att: ”Mats har med sitt uthålliga och ideella engagemang haft en stor betydelse för utvecklingen av Billingsfors innebandyklubb. Mats har tillsammans med innebandyklubben uppmuntrat till många främjande insatser både fysiskt och psykiskt, som även innefattat barn och unga utanför klubben. Med detta har Mats bidragit till ökat välmående för många därför vill vi tilldela Mats Nilsson folkhälsopriset 2017.”

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.