2017-09-11 17:34

2017-09-11 17:35

"Orolig för om huset har klarat sig"

DALS-ED/FLORIDA: Helena Pickett bor i orkandrabbade Florida

Helena Pickett, med rötter i Ed, bor på Floridas östkust där orkanen Irma drog förbi under söndagen. Hon befinner sig i vänners hus på fastlandet där gatorna är översvämmade och strömmen borta. Det är fortfarande oklart hur boningshuset vid kusten har klarat sig.

Gatan utanför liknar mest en flod och poolen har runnit över. Där Helena Pickett befinner sig på fastlandet i Florida började Irma göra sig påmind under söndagseftermiddagen med rejäl blåst och mycket regn

– Vi har varit väldigt oroliga över att vattnet skulle ta sig in i huset. I går kväll och under natten kändes det som om taket skulle lyfta. Stormbyarna var säkert uppe i 70 miles/hour. Det blåser fortfarande mycket och vi är strömlösa men det har gått bra och det är återigen säkert att gå ut.

På måndagen får Dalslänningen kontakt med Helena Pickett. Hon är uppväxt i Ed, där hon fortfarande har kvar sin mamma och syster med familj. Sedan 27 år tillbaka är hon boende i USA. Hon bor på en ö i Vero beach på Floridas västkust, som hon inför Irmas ankomst tvingades lämna.

– Vi bommade igen huset med plywood, tog in alla utemöbler och plantor. På eftermiddagen evakuerade vi till fastlandet där vi har fått låna ett hus av svenska vänner som befinner sig i Sverige. Vi befinner oss där nu, säger Helena Pickett.

Stormsäkra fönster

När de värsta orkanvindarna passerade satt de inomhus.

– Vi tittade på tv. Huset vi har lånat har ”high impact wind” fönster och ska klara en vindstyrka på 120-130 miles/ hour, så vi var säkra inomhus. Men det är viktigt att se till att alla dörrar är låsta och fönster stängda.

Hon berättar att det i en orkan kan bildas tornados.

– De varnar för tornados på tv och talar om precis vart de är och då gäller det att hitta ett rum i huset som inte har fönster utan bara väggar som skyddar dig. Vi har ett rum här, under trappan till övervåningen. Så vi var redo att söka skydd, men de kom aldrig så nära oss.

Oklart om huset

Helena Pickett har ännu inte fått någon information om hur deras boningshus vid kusten har klarat orkanen.

– Jag känner stor lättnad för att det värsta är över och är väldigt lycklig över att vi har klarat oss igenom orkanen, men jag är fortfarande orolig över hur vårt hus har klarat sig. Vi får inte åka över bron ännu. Området måste kollas upp först och blåsten avta innan vi kan åka hem, säger Helena Pickett.

Hon berättar att huset är omringat av stora ekträd och att det är cirka 25 palmträd på tomten.

– Plus vi har nära gångavstånd till havet. Men vi får hoppas att huset står kvar och inte har för stora skador.

Största orkanen

Trots att hon har bott i USA i nästan 30 år har hon aldrig upplevt någon liknande orkan.

– Jag har faktiskt varit så lyckligt lottad att jag befunnit mig i Sverige när de stora orkanerna dragit över Florida. När Andrew kom, 1992 tror jag det var, då var jag i Sverige och även vid Frances, Jeanne och Wilma. Detta är den största orkanen jag upplevt. Det var skönt att stormen gick längre västerut för oss på östkusten, vet inte hur vi skulle ha klarat av vindar som når styrka på 145 miles/hour.

Gatan utanför liknar mest en flod och poolen har runnit över. Där Helena Pickett befinner sig på fastlandet i Florida började Irma göra sig påmind under söndagseftermiddagen med rejäl blåst och mycket regn

– Vi har varit väldigt oroliga över att vattnet skulle ta sig in i huset. I går kväll och under natten kändes det som om taket skulle lyfta. Stormbyarna var säkert uppe i 70 miles/hour. Det blåser fortfarande mycket och vi är strömlösa men det har gått bra och det är återigen säkert att gå ut.

På måndagen får Dalslänningen kontakt med Helena Pickett. Hon är uppväxt i Ed, där hon fortfarande har kvar sin mamma och syster med familj. Sedan 27 år tillbaka är hon boende i USA. Hon bor på en ö i Vero beach på Floridas västkust, som hon inför Irmas ankomst tvingades lämna.

– Vi bommade igen huset med plywood, tog in alla utemöbler och plantor. På eftermiddagen evakuerade vi till fastlandet där vi har fått låna ett hus av svenska vänner som befinner sig i Sverige. Vi befinner oss där nu, säger Helena Pickett.

Stormsäkra fönster

När de värsta orkanvindarna passerade satt de inomhus.

– Vi tittade på tv. Huset vi har lånat har ”high impact wind” fönster och ska klara en vindstyrka på 120-130 miles/ hour, så vi var säkra inomhus. Men det är viktigt att se till att alla dörrar är låsta och fönster stängda.

Hon berättar att det i en orkan kan bildas tornados.

– De varnar för tornados på tv och talar om precis vart de är och då gäller det att hitta ett rum i huset som inte har fönster utan bara väggar som skyddar dig. Vi har ett rum här, under trappan till övervåningen. Så vi var redo att söka skydd, men de kom aldrig så nära oss.

Oklart om huset

Helena Pickett har ännu inte fått någon information om hur deras boningshus vid kusten har klarat orkanen.

– Jag känner stor lättnad för att det värsta är över och är väldigt lycklig över att vi har klarat oss igenom orkanen, men jag är fortfarande orolig över hur vårt hus har klarat sig. Vi får inte åka över bron ännu. Området måste kollas upp först och blåsten avta innan vi kan åka hem, säger Helena Pickett.

Hon berättar att huset är omringat av stora ekträd och att det är cirka 25 palmträd på tomten.

– Plus vi har nära gångavstånd till havet. Men vi får hoppas att huset står kvar och inte har för stora skador.

Största orkanen

Trots att hon har bott i USA i nästan 30 år har hon aldrig upplevt någon liknande orkan.

– Jag har faktiskt varit så lyckligt lottad att jag befunnit mig i Sverige när de stora orkanerna dragit över Florida. När Andrew kom, 1992 tror jag det var, då var jag i Sverige och även vid Frances, Jeanne och Wilma. Detta är den största orkanen jag upplevt. Det var skönt att stormen gick längre västerut för oss på östkusten, vet inte hur vi skulle ha klarat av vindar som når styrka på 145 miles/hour.