2017-08-12 06:00

2017-08-12 06:00

Klartecken för 18 nya lägenheter

FÄRGELANDA: Detaljplan i Färgelanda centrum har vunnit laga kraft

Det är inte varje år det byggs nya lägenheter i Färgelanda. Men nu har en detaljplan som ger plats för 18 nya lägenheter längs Sågvägen i centrala Färgelanda vunnit laga kraft.– Det känns naturligtvis jättebra. Det är brist på lägenheter i Färgelanda, säger kommunalrådet Ulla Börjesson (S).

En nyproduktion av nya lägenheter vid Sågvägen initierades av det kommunala bostadsbolaget Valbohem för flera år sedan, i samband med att bolaget köpte två gamla fastigheter i centrala Färgelanda. Ett första förslag till detaljplan ställdes ut i maj 2011.

Laga kraft

Men det är alltså först nu som detaljplanen vunnit laga kraft.

– Det hakade upp sig på vägen. Det var väldigt mycket synpunkter inför det att de gamla fastigheterna skulle rivas år 2014, säger Ulla Börjesson.

Bland de synpunkter som framfördes fanns bland annat att de gamla bostäderna borde behållas och renoveras, med hänvisning till att Färgelanda centrum är ett område som är klassat som riksintressant ur kulturmiljöhänseende.

Fastigheterna var dock i så dåligt skickat att det inte var möjligt att renovera dem till någon högre standard.

Geotekniska undersökningar har därefter gjorts och strandskyddet mot Lillån har hävts, med hänvisning till nya bostäders behov och nytta. En ny detaljplan ställdes ut för granskning under våren 2017 och efter mindre byggnadstekniska förändringar vann detaljplanen laga kraft den 25 juli.

Olika storlekar

– Det handlar om 18 nya lägenheter i olika storlekar, säger Ulla Börjesson.

Lägenhetshuset kommer att byggas i två plan mot Sågvägen, men i området som vetter mot centrum kommer det att bli tre plan, med ett bottenplan för såväl bostäder som verksamheter.

Hans Sprung, nytillträdd vd för Valbohem, tycker att beskedet är positivt men är i övrigt försiktig med kommentarer.

– Nu väntar en dialog med styrelsen under hösten, innan vi kan ge några fler besked om till exempel byggstart, säger han.

En nyproduktion av nya lägenheter vid Sågvägen initierades av det kommunala bostadsbolaget Valbohem för flera år sedan, i samband med att bolaget köpte två gamla fastigheter i centrala Färgelanda. Ett första förslag till detaljplan ställdes ut i maj 2011.

Laga kraft

Men det är alltså först nu som detaljplanen vunnit laga kraft.

– Det hakade upp sig på vägen. Det var väldigt mycket synpunkter inför det att de gamla fastigheterna skulle rivas år 2014, säger Ulla Börjesson.

Bland de synpunkter som framfördes fanns bland annat att de gamla bostäderna borde behållas och renoveras, med hänvisning till att Färgelanda centrum är ett område som är klassat som riksintressant ur kulturmiljöhänseende.

Fastigheterna var dock i så dåligt skickat att det inte var möjligt att renovera dem till någon högre standard.

Geotekniska undersökningar har därefter gjorts och strandskyddet mot Lillån har hävts, med hänvisning till nya bostäders behov och nytta. En ny detaljplan ställdes ut för granskning under våren 2017 och efter mindre byggnadstekniska förändringar vann detaljplanen laga kraft den 25 juli.

Olika storlekar

– Det handlar om 18 nya lägenheter i olika storlekar, säger Ulla Börjesson.

Lägenhetshuset kommer att byggas i två plan mot Sågvägen, men i området som vetter mot centrum kommer det att bli tre plan, med ett bottenplan för såväl bostäder som verksamheter.

Hans Sprung, nytillträdd vd för Valbohem, tycker att beskedet är positivt men är i övrigt försiktig med kommentarer.

– Nu väntar en dialog med styrelsen under hösten, innan vi kan ge några fler besked om till exempel byggstart, säger han.

  • Mattias Modéen

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.