2017-08-11 09:04

2017-08-11 09:04

(S) ändrar kurs om köp

BENGTSFORS: Överraskande uppmaning till Bengtsforshus AB om Krutkällaren

Markköp. Socialdemokraterna presenterade på torsdagen en överraskande kursändring i den hett omdebatterade frågan om Bengtsforshus köp av fem tomter på Krutkällaren till en kostnad av 2,2 miljoner kronor.

I ett uttalande, som i dag återges på Dalslänningens debattsida, föreslås att affären, som ligger för behandling i Bengtsforshus styrelse, inte ska fullföljas.

Undertecknare är ordföranden för Socialdemokraterna i Bengtsfors, Besnik Dautaj, samt Bengtsforshus egen styrelseordförande Sten-Åke Jansson och ordföranden i Bengtsfors Teknik AB Per Eriksson, tillika kommunstyrelsens ordförande.

De två sistnämnda politikerna stod så sent som i fredagens Dalslänningen, den 4 augusti, bakom ett svar till debattören Tomas Torbjörnsson som motiverade varför det kommunala bolaget skulle köpa markområdet. Där stod även Christina Lundqvist (S) och Per Jonsson (C) som undertecknare.

Kritik

Nu deklarerar Socialdemokraterna i ett uttalande att Bengtsforshus beslut väckt frågor och kritik vad gäller formen för beslutet och innehållet.

”Kritiken och frågorna har kommit från både allmänheten och från politiskt håll.”, heter det i uttalandet.

Het debatt

Debattens vågor har gått höga sedan Dalslänningen den 14 juli berättade om att moderbolaget Bengtsfors Teknik AB givit Bengtsforshus uppdrag att exploatera Krutkällaren. Som en följd av detta skulle bolaget köpa fem tomter på Krutkällaren för att bygga ett antal radhus. Det var dock ingen enig bolagsstyrelse som fattade beslutet. Tre ledamöter röstade för och två emot.

Bland andra Moderaterna har kritiserat förslaget skarpt, och hävdat att affären inte brådskar och leder till ett ekonomiskt risktagande. I en skrivelse till kommunstyrelsen ifrågasattes att beslutet skulle flyttas från kommunstyrelsen till bolaget, och likaså att otillbörligt gynnande av enskilda näringsidkare kunde uppstå.

Inget politisk strid

Socialdemokraterna skriver vidare i uttalandet att man tagit till sig av diskussionen som varit och beslutat att inte ta politisk strid och genom majoritetsbeslut genomföra förvärvet av tomterna.

Uttalandet mynnar ut i att Bengtsforshus nu ska fokusera på att utveckla det befintliga bostadsbeståndet, nybygget Hagalund och nyproduktionen av ett hus på Nygård.

De socialdemokratiska ledamöterna i Bengtsforshus styrelse kommer därför, på styrelsemötet nästa vecka, föreslå att köpet av mark i Krutkällaren inte ska fullföljas, vilket torde leda till att affären stoppas.

Socialdemokraterna avslutar dock sitt uttalande med att det behövs bostäder i attraktiva lägen, och att man inte stänger dörren för att vara en aktiv samarbetspartner till den privata markägaren.

I ett uttalande, som i dag återges på Dalslänningens debattsida, föreslås att affären, som ligger för behandling i Bengtsforshus styrelse, inte ska fullföljas.

Undertecknare är ordföranden för Socialdemokraterna i Bengtsfors, Besnik Dautaj, samt Bengtsforshus egen styrelseordförande Sten-Åke Jansson och ordföranden i Bengtsfors Teknik AB Per Eriksson, tillika kommunstyrelsens ordförande.

De två sistnämnda politikerna stod så sent som i fredagens Dalslänningen, den 4 augusti, bakom ett svar till debattören Tomas Torbjörnsson som motiverade varför det kommunala bolaget skulle köpa markområdet. Där stod även Christina Lundqvist (S) och Per Jonsson (C) som undertecknare.

Kritik

Nu deklarerar Socialdemokraterna i ett uttalande att Bengtsforshus beslut väckt frågor och kritik vad gäller formen för beslutet och innehållet.

”Kritiken och frågorna har kommit från både allmänheten och från politiskt håll.”, heter det i uttalandet.

Het debatt

Debattens vågor har gått höga sedan Dalslänningen den 14 juli berättade om att moderbolaget Bengtsfors Teknik AB givit Bengtsforshus uppdrag att exploatera Krutkällaren. Som en följd av detta skulle bolaget köpa fem tomter på Krutkällaren för att bygga ett antal radhus. Det var dock ingen enig bolagsstyrelse som fattade beslutet. Tre ledamöter röstade för och två emot.

Bland andra Moderaterna har kritiserat förslaget skarpt, och hävdat att affären inte brådskar och leder till ett ekonomiskt risktagande. I en skrivelse till kommunstyrelsen ifrågasattes att beslutet skulle flyttas från kommunstyrelsen till bolaget, och likaså att otillbörligt gynnande av enskilda näringsidkare kunde uppstå.

Inget politisk strid

Socialdemokraterna skriver vidare i uttalandet att man tagit till sig av diskussionen som varit och beslutat att inte ta politisk strid och genom majoritetsbeslut genomföra förvärvet av tomterna.

Uttalandet mynnar ut i att Bengtsforshus nu ska fokusera på att utveckla det befintliga bostadsbeståndet, nybygget Hagalund och nyproduktionen av ett hus på Nygård.

De socialdemokratiska ledamöterna i Bengtsforshus styrelse kommer därför, på styrelsemötet nästa vecka, föreslå att köpet av mark i Krutkällaren inte ska fullföljas, vilket torde leda till att affären stoppas.

Socialdemokraterna avslutar dock sitt uttalande med att det behövs bostäder i attraktiva lägen, och att man inte stänger dörren för att vara en aktiv samarbetspartner till den privata markägaren.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.