2017-08-04 06:30

2017-08-04 06:30

Lamm revs i Nössemark

NÖSSEMARK: Första vargangreppet i norra Dalsland i år

Efter en period utan vargangrepp i norra Dalsland kan den vara tillbaka igen. Natten till i onsdags dödades tre lamm vid Anders Karlssons gård på Näset i Nössemark. Natten efter var den tillbaka för att äta och släpa iväg en del av sitt byte.

– Det är ett ovanligt beteende, men kan mycket väl ha skett, säger Bertil Andersson, besiktningsman på länsstyrelsen i Västra Götaland.

I torsdags var han på plats hos Anders Karlsson på Näset. Där gjorde han en besiktning av de lammkroppar som fanns kvar. En av dem låg nära vattenbrynet på andra sidan bron till Ulvön, där Anders Karlsson hade sina får.

Spår av jakt

Den andra låg på ett mindre gärde intill skogen ganska nära boningshuset. Där syntes tydliga spår av jakt en på lammet med ulltussar utspridda och dessutom tassavtryck från vargen. Ett par av dem var färska i leran, ett annat mer torkat något bit därifrån.

Det fick Bertil Andersson att dra slutsatsen att vargen återvänt natten efter jakten. Anders Karlsson menade också att den kroppen flyttats något sedan han såg den under onsdagen.

– Det är inga dumma djur. De vet var de har sin föda och det ser helt klart ut som att den återvänt under den andra natten. säger Bertil Andersson.

Ovanligt beteende

Han är försiktig och vill inte spekulera. Men faktum att den tredje kroppen, som låg på ett lite större gärde, var borta. Den fanns där under onsdagen och det fanns både spår där den legat och släpspår därifrån.

Under vinterns varginventering konstaterades att det fanns ett revirmarkerande vargpar i gränsområdet mellan Dals-Ed och Halden.

– Är det så att de fått valpar så är det just vid den här tiden på året som de vuxna vargarna ger sig ut för att skaffa mat. Men jag kan inte med säkerhet säga att det förhåller sig så, säger Bertil Andersson.

Betade fritt

Anders Karlsson höll fem får på Ulvön. Där fick de gå fritt och beta medan den lilla bron över var inhägnad med stängsel. Nästan på dagen för två år sedan i augusti 2015 var vargen på besök. Den gången dödade den fyra får.

Den här gången blev Anders Karlsson larmad av grannar på onsdagen efter att de sett ett lamm springa i närheten av Nössemarksvägen. Då åkte han ut till Näset och såg förödelsen. Det lammet kunde så småningom fångas in. Men en äldre bagge var fortfarande under torsdagen bortsprungen.

– Det är ett ovanligt beteende, men kan mycket väl ha skett, säger Bertil Andersson, besiktningsman på länsstyrelsen i Västra Götaland.

I torsdags var han på plats hos Anders Karlsson på Näset. Där gjorde han en besiktning av de lammkroppar som fanns kvar. En av dem låg nära vattenbrynet på andra sidan bron till Ulvön, där Anders Karlsson hade sina får.

Spår av jakt

Den andra låg på ett mindre gärde intill skogen ganska nära boningshuset. Där syntes tydliga spår av jakt en på lammet med ulltussar utspridda och dessutom tassavtryck från vargen. Ett par av dem var färska i leran, ett annat mer torkat något bit därifrån.

Det fick Bertil Andersson att dra slutsatsen att vargen återvänt natten efter jakten. Anders Karlsson menade också att den kroppen flyttats något sedan han såg den under onsdagen.

– Det är inga dumma djur. De vet var de har sin föda och det ser helt klart ut som att den återvänt under den andra natten. säger Bertil Andersson.

Ovanligt beteende

Han är försiktig och vill inte spekulera. Men faktum att den tredje kroppen, som låg på ett lite större gärde, var borta. Den fanns där under onsdagen och det fanns både spår där den legat och släpspår därifrån.

Under vinterns varginventering konstaterades att det fanns ett revirmarkerande vargpar i gränsområdet mellan Dals-Ed och Halden.

– Är det så att de fått valpar så är det just vid den här tiden på året som de vuxna vargarna ger sig ut för att skaffa mat. Men jag kan inte med säkerhet säga att det förhåller sig så, säger Bertil Andersson.

Betade fritt

Anders Karlsson höll fem får på Ulvön. Där fick de gå fritt och beta medan den lilla bron över var inhägnad med stängsel. Nästan på dagen för två år sedan i augusti 2015 var vargen på besök. Den gången dödade den fyra får.

Den här gången blev Anders Karlsson larmad av grannar på onsdagen efter att de sett ett lamm springa i närheten av Nössemarksvägen. Då åkte han ut till Näset och såg förödelsen. Det lammet kunde så småningom fångas in. Men en äldre bagge var fortfarande under torsdagen bortsprungen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.