2017-06-17 18:00

2017-06-17 18:00

Öppet året om på Gammelgården

BENGTSFORS: Nya styrelsen tänker långsiktigt

I våras beslutade styrelsen för Bengtsforstraktens hembygdsförening att Gammelgården inte skulle ha några evenemang i sommar och att vandrarhemmet ska stänga den sista september. Nu har styrelsen svängt.

– Vandrarhemmet ska vara öppet året om och vi jobbar med en långsiktig lösning för verksamheten, säger nye ordföranden Therese Karlsson.

Det har varit svårt att få snurr på verksamheterna vid vandrarhemmet Gammelgården. Den svaga ekonomin har varit en stående fråga i många år. Därför beslutade Bengtsforstraktens hembygdsförening på årsmötet tidigare i år att dra åt tumskruvarna ordentligt och minska ner på både arrangemang och engagemang.

Men nu låter det annorlunda.

– Styrelsens ambition är att Gammelgården ska vara levande. Det är en av de vackraste platserna i Bengtsfors och i folkmun ett av Västsveriges största friluftsmuseum. Det är också en plats i city av Bengtsfors och den är väl värd att utveckla, säger Therese Karlsson.

Första åtgärd blir att det ska vara öppet året om.

– Vi märker att det finns en efterfrågan på platser i vandrarhemmet. Det ska vara möjligt att kontakta personal året om.

Ställplatser för husbilar

Nästa åtgärd är att ta fram ställplatser för husbilar utanför vandrarhemmet och ordna med tillgång till kök, dusch, toalett och el.

– Det har varit efterfrågan på det och det vill vi försöka göra någonting åt, säger Therese Karlsson, som också berättar att det är öppet att vandra fritt på Gammelgården i sommar, även om det inte kommer att ordnas med några guidade visningar i år.

– Men vi i styrelsen jobbar aktivt för att lösa även sådant framöver.

Det är Bengtsforstraktens hembygdsförening som driver Gammelgården.

– Jag har bara varit med ett par månader i föreningen, men jag tycker att det är en ganska fantastisk förening, som gör fantastiska saker tillsammans.

Intilliggande Halmens hus drivs av Västra Götalandsregionen och kommer att ha öppet som vanligt under sommaren.

– Vandrarhemmet ska vara öppet året om och vi jobbar med en långsiktig lösning för verksamheten, säger nye ordföranden Therese Karlsson.

Det har varit svårt att få snurr på verksamheterna vid vandrarhemmet Gammelgården. Den svaga ekonomin har varit en stående fråga i många år. Därför beslutade Bengtsforstraktens hembygdsförening på årsmötet tidigare i år att dra åt tumskruvarna ordentligt och minska ner på både arrangemang och engagemang.

Men nu låter det annorlunda.

– Styrelsens ambition är att Gammelgården ska vara levande. Det är en av de vackraste platserna i Bengtsfors och i folkmun ett av Västsveriges största friluftsmuseum. Det är också en plats i city av Bengtsfors och den är väl värd att utveckla, säger Therese Karlsson.

Första åtgärd blir att det ska vara öppet året om.

– Vi märker att det finns en efterfrågan på platser i vandrarhemmet. Det ska vara möjligt att kontakta personal året om.

Ställplatser för husbilar

Nästa åtgärd är att ta fram ställplatser för husbilar utanför vandrarhemmet och ordna med tillgång till kök, dusch, toalett och el.

– Det har varit efterfrågan på det och det vill vi försöka göra någonting åt, säger Therese Karlsson, som också berättar att det är öppet att vandra fritt på Gammelgården i sommar, även om det inte kommer att ordnas med några guidade visningar i år.

– Men vi i styrelsen jobbar aktivt för att lösa även sådant framöver.

Det är Bengtsforstraktens hembygdsförening som driver Gammelgården.

– Jag har bara varit med ett par månader i föreningen, men jag tycker att det är en ganska fantastisk förening, som gör fantastiska saker tillsammans.

Intilliggande Halmens hus drivs av Västra Götalandsregionen och kommer att ha öppet som vanligt under sommaren.

  • Mattias Modéen

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.